Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Goran Zec: Vratiti omladinske radne akcije

Goran Zec: Vratiti omladinske radne akcije

  • PDF

Futoški kupus je jedini proizvod u Srbiji koji je prošao čitav proces sertifikacije oznake geografskog porekla. Da bi zaržali i dalje uvećavali taj teško stečen kapital, članovi Udruženja “Futoški kupus” na razne načine nastoje da dalje razvijaju svoj brend, a jedan od ciljnih grupa je i omladina.

Prošle godine udruženim snagama, članovi Udurženja “Futoški kupus” organizovali su prvu omladinsku radnu akciju, koja je ponela zanimljiv naziv FORA (Futoška omladinska radna akcija). I prošle, kao i ove godine, kada je organizovana druga FORA, članovi su se oslonili na sopstvene snage (i sredstva). Tako je Miroljub Janković ustupio svoju parcelu i obezbedio sadni material, od sredstava članova obezbeđen je prevoz. Alat je za sadnju, pripremljen je slatki kupus i neophodan material za akcijaški ručak, kao i osvaženje za omladinu.
Goran Zec je za ovu priliku ustupio svoj voćnjak, koji se nalazi nedaleko od njive na kojoj se odvijala akcija sađenja kupusa, gde su omladinci edukovani pre odlaska na njivu, a po završenom poslu se družili uz ručak i muziku lokalnog benda Bel Canto.
Goran Zec, inženjer poljoprivrede, direktor Zemljoradničke zadruge „Begečki povrtari” rekao je da je njegova moralna obaveza kao Futožana i člana Udruženja „Futoški kupus“ bila da učini tako nešto.
-Motiv da učestvujem na ovaj način u FORA-i, kao i drugim članovima Udurženja, je promocija Futoškog kupusa. Konkretno ovo je jedna od akcija za Futoški kupus u cilju njegove promocije, da se i omladina upozna sa našim tradicionalnim proizvodom, jer samo reklamom i prisustvom na sajmovima, manifestacijama nije dovoljno da privučemo njihovu pažnju. Na kraju moram da izrazim svoje zadovoljstvo što se na ovako, relativno skromnu organizaciju, jer smo sve organizovano na dobrovoljnoj bazi, u relativno kratkom roku, odazvao ovoliki broj mladih – zadovoljno je izjavio gospodin Zec.
Ovogodišnja FORA je okupila stotinjak omladinaca od 15 do 25 godina, koji su za manje od dva sata zasadili rasad kupusa na parceli od jednog hektara. Vreme je poslužilo, čak i onaj oblak koji se nadvio i poprskao akcijaše, došao je u pravo vreme, na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, koji su se u tom trenutku nalazili na njivi. Akcijaši su na kraju izgledali zadovoljni nagradom, porcijom Futoškog kupusa, osveženjem, kartom za prvi dan EXIT-a, ali i korisno utrošenim vremenom.
-Moje lično mišljenje je da bi omladinske radne akcije (ORA) trebalo primeniti ne samo za ovakve manifestacije, već da bi ih trebalo omasoviti. Obično države u nekim reorganizacijama ne odbacuje ono što su pozitivne tekovine prošlog vremena. A mi smo to upravo uradili i uzeli sve, i pozitivno i negativno, sa zapada, a odbacili npr. omladinske radne akcije. O tome govori naše iskustvo od prošle godine, i veoma dobar odziv omladine koja se uopšte ne seća radnih akcija i kako je bilo nekad. Možda im je bilo poznato iz nekih priča, ali, mislim da mladi nisu motivisani ni tim pričama, već druženjem, pozitivnim delanjem i željom da pomognu.
Neko zlurad bi pomislio da su ova deca došla samo zbog EXIT ulaznica, ali naš sagovornik misli suprotno:
-To nije tačno. Iduće godine ćemo pokušati da čak i ne budu te ulaznice, jer to je samo simbolična nadoknada. Mislim da je glavni motiv omladinaca druženje i želja da se pomogne, jer vidimo u ovoj nesreći koja nas je zadasela, preko 90 % činili su mladi ljudi od 25 do 30 godina, a nisu dobijali nikakavu nadoknadu. Oni su radili čitav dan i čitavu noć isključivo iz humanitarnih razloga. U našem slučaju je kvalitetno druženje to što privlači mlade, isto ono koje im nedostaje u svakodnevnom život - zaključio je gospodin Goran Zec.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar