Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Žetva u toku, rod lošiji – pšenica većinom odlazi u stočnu hranu, banke naplaćuju penale za odlaganje isplata kredita, a analize o kvalitetu zemljišta kasne

Žetva u toku, rod lošiji – pšenica većinom odlazi u stočnu hranu, banke naplaćuju penale za odlaganje isplata kredita, a analize o kvalitetu zemljišta kasne

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, uz podršku Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu - IFAJ, organizovalo je u ponedeljak, 8. jula 2014. godine, jednodnevnu posetu poljoprivrednicima u Opštini Svilajnac kako bi se sagledala trenutna situacija kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji i uticaju poplava na bilanse. Sa novinarima su razgovarali ugledni svilajnački domaćini i predstavnici lokalne samouprave.

Milan Tasić, poljoprivrednik iz Svilajnaca bavi se stočarstvom i ratarstvom. On sa svojom porodicom koja ima devet članova obradjuje 14 ha zemlje i u štali ima 5 krava muzara. Seje najviše kukuruz, pšenicu i lucerku. Posle poplave koja ga je zadesila kaže da je izuzetno teško. Voda u njegovom dvorištu je bila visoka metar i po.
-Krave iz štale nismo selili, a telad jesmo kao i jagnjad i prasiće koje smo podizali na tavan. Na žalost nastradalo nam je stado ovaca, i ostali smo bez 26 ovaca, jednog ovana, 3 jagnjeta i preko 20 kokosaka. Od Opstine Svilajnac sam dobio određenu količinu stočne hrane. Kao direktna posledica poplave zbog stresa i uslova u štali smanjila je se i mlečnost krava za oko 15 litara. Na imanjima mi je u toku žetva pšenice i imam prosečan prinos oko 4t i to nije bila poplavljena površina. Prozvodimo i povrće, ali je problem sa prodajom jer nismo imali kome da prodamo pošto su ljudima u Sviljancu poplave uništile pokućstva pa i zamrzivače tako da nisu ni kupovali robu - rekao je gospodin Tasić.
-Ove godine sam kukuruz sam presejao zbog polava, neće biti neki prinos, ali šta da se radi, kazao je ugledni sviljanački domaćin, Zoran Radovanović, čija se cela porodica bavi poljoprivredom. On je otac troje dece, a na imanjima je zapošljavao nekoliko radnika. On je ovom prilikom rekao da prvenstveno živi od proizvodnje povrća i to nešto na otvorenom, nešto u plastenicima.
-Posle poplava uzeli su mi zemljište na analizu, ali do dana današnjeg nisam dobio ništa od rezultata. Tako da ništa ne radim na poplavljenom delu parcele - obavestio je gospodin Radovanović.
Zašto je to tako on kaže da resorno Ministarstvo još nije ništa poslalo. Na svu ovu muku Zoran ima još veći problem. Na izgled dobra podrška Opštine Svilajnac pretvorila se u finansijski izdatak za njegovo gazdinstvo. Naime Zoran je uzeo subvenionisani kredit kod Procredit bank-e. Subvenciju je dala Opština Svilajnac. On se banci obratio sa molbom da se prolongira početak otplate kredita. Prema rečima gospodina Radovanovića radi se o dinarskom dugoročnom kreditu od 5.000.000 dinara, na period od 5 godina. Da bi odložio otplatu banka mu je „izašla u susret“ tako što ću plaćati „penal“ za neplaćenu ratu mesecno 26.000 dinara i to za odlaganje na 6 meseci. U septembru inače treba da počine sa otplatom, u slučaju da mu odlože ratu na 6 mesci, u martu nema šta da proda da im to isplatio.
-Pošto je subvencionisani kredit, mi plaćamo glavnicu, Opština plaća kamatu. Ako budem dugovao tj. ako ne platim na vreme, platiću 26000 dinara mesečno penal. I zato ćemo svi koji smo uzeli kredit da platimo unapred odnosno da vratimo celokupan iznos kredita. Ovakav kredit je uzelo nas 4 poljoprivrednika od prošle i 10-tak ove godine. Ne znamo kako ćemo plaćati najviše se uzdamo da će nam pomagati prijatelji - očekuje Zoran.
Goran Despotović, pomoćnik predsedinka SO Svilajnac, obavestio je da teritorija ove opštine ima 21 seosku mesnu zajednicu.
-Ukupno imamo 1500 poljoprivrednih gazdinstava, imamo zootehničku službu koja se bavi matičenjem goveda, krava, junica i teladi. Na teritoriji naše opštine imamo oko 2000 umatičenih grla sa HB brojem. Većina njih ostvaruje pravo na sve subvencije od Ministarstva - zaključuje Despotović koji je i sam pretrpeo štete. Od dodaje da je poplavama bilo zahvaćeno oko 8000 ha, s tim sto se voda na pojedinim parcelama nije dugo zadržala, ali nažalost na pojedinim jeste tako da je 100% steta.
-Na 1100 ha je totalna šteta, uglavnom se radio kukuruzu, pšenici i lucerki. Imamo štetu kod povrtara recimo 15 poljoprivrednika koji imaju plasteničku proizvodnju doživeli su 100% štetu, a najgore je što su njihovi proizvodi tek stigli za prodaju tako da je poplava sav rod uništila i jednostavno su ostali bez ičega. Procena vrednosti štete na poljoptivredu je 50.000.000 dinara, a u celoj Opštini je 14.000.000 evra. Mi smo se vrlo dobro organizovali, tako da smo sprečili ljudske gubitke. Kada se voda povukla, brzo smo odreagovali da ne bi došlo do zaraza. Što se tiče obnove poljoprivrede dobili smo oko 1000 bala sena, 100t kukuruznog zrna, oko 10 tona koncentrata. Od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dobili smo 926 vreća semenskog kukuruza, ljudima je to podeljeno, a koliko imamo informaciju sada treba da dobiju naftu i dđubrivo. Uspeli su da preseju jer su to vrlo su ozbiljni proizvođači.
Prema rečima DVM Vlade Rajkovića načelnika u Opštinskoj upravi za razvoj poljoprivrede Svilajnaca ovo je jedina opština u Srbiji koja usluge Zootehničke službe ne naplaćuje proizvođačima. To sve plaća Opstina.
-Često organizujemo stručna putovanja, a takođe smo redovni posetioci sajmova. Imamo krave koje su visoko genetskog potencijala, imamo dobru hranu. Tako da naše životinje u kontrolisanom zapatu daju 30 i više litara za simentalsku populaciju. Povrtarima koji su krenuli sa proizvodnjom, Opština Svilajnac je dala po 2.000.000 dinara beskamatnih sredstava. Što se tiče pšenice, imamo parcele sa mnogom malim prinosom po hektaru, a imamo i sa zadovoljavajucim prinosom sa lošijim kvalitetom zrna. Takva pšenica ići će u stočnu hranu, obavestio je gospodin Rajković i naglasio da Opština redovno organizuje zimske škole koje doprinose da ljudi mogu da se upoznaju sa novim naučnim dostignućima.
Tekst i fotografije: Goran Đaković
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar