Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Hrana Društvo pčelara Jovan Živanović predstavilo jedinstveni Fruškogorski lipov med

Društvo pčelara Jovan Živanović predstavilo jedinstveni Fruškogorski lipov med

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada je gostovalo na pijaci organskih proizvoda „Moj salaš“, 10. jula 2014. godine, kako bi predstavilo Fruškogorski lipov med, kao specifičnu vrstu monofloralnog meda (onaj koji sadrži pretežno jednu vrstu polena), jedinstvenog u Evropi.

Flora Fruške gore je specifična po time što na malom prostoru vegetira preko 1.460 vrsta, od čega je lipa prisutna na preko 30%, što je jedinstven slučaj u Evropi. Ovakav biodiverzitet omogućava da se na Fruškoj gori sakuplja med u čijem sastavu je prisustvo lipovog nektara daleko preovlađujući, sadrži preko 60% polenovih zranaca.
U Evropi je jedino Francuska registrovala monoflorni med, a i on sadrži ispod 29% polenovih zrnaca lipe. Ovo je šansa da se med, koji je poznat kako u Srbiji tako i van nje, i koji ima posebne karakteristike, sertifikuje.
Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada je preuzelo odgovornost, zajedno sa Prirodno-matematičkom fakultetom i autorom elaborata Brankom Šikoparijom, kao i sa gradom Novim Sadom, da za očiglednu vrednost lopovog meda obezbedi i pisane dokumente, odnosno laboratorijske analize koji će dokazati njegovu vrednost. Kao i za ostale poljoprivredne proizvode zaštita geografskog porekla meda ima za cilj da zaštiti ime proizvoda tačno definisanih karakteristika.
-Društvo pčelara „Jovan Živanović“ je nosilac oznake geografskog porekla Fruškogorskog lipovog meda. Ali, to je samo jedna faza uslova da proizvođači, pojedinci i članovi društva mogu da proizvedu med po određenim standardima. Propisani su uslovi u skladu sa Zakonom o oznakama geografskog porekla, i ove godine 30 naših članiva je već proizvelo određenu količinu meda takve vrste. Med je poslat na analizu u referentnu laboratoriju, a rezultate analize očekujemo ovih dana. Sledi obraćanje Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Zavodu za intelektualnu svojinu, da za određene količine dobijemo adekvatnu markicu, i po tome će se taj med razlikovati od meda koji je takođe sa Fruške gore, ali koji nema dokaza laboratorijskih analiza - objašnjava gospodin Miodrag Čupić, predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ i dodaje da su njihova očekivanja da će cena sertifikovanog Fruškogorskog lipovog meda iznositi 5-6 evra, ako je reč o veleprodajnoj ceni, a koji se na malo već sada prodaje po 800 dinara. Gospodin Čupić smatra da je to realna cena ovog meda, jer ekskluzivno pravo na korišćenje imena unapređuje vrednost proizvoda pošto ga izdvaja od konkurencije, pri čemu se štiti poreklo, kvalitet, reputaciju i tradicija u proizvodnji ograničenih količina ovog meda.
Osim isticanja kvaliteta ovog meda, na proces dobijanja oznake gografskog porekla Društvo se odlučilo jer Srbija ima dosta proizvoda, a posebno med koji je proizvod visoke vrednosti, tražen u Evropi. Samo dokazivanjem njegove vrednosti, Srbija može taj med da proda u Evropi, u količinama koje se mogu proizvesti, ako se organizovano izvrši prikupljanje meda. Izvoz meda je prošle godine dostigao oko 1.400 tona, što je četiri puta više od izvoza svinjskoga mesa.
-Pčelarstvo postaje sve značajnija grana poljoprivrede, i mislim da su i Ministarstvo poljoprivrede i grad Novi Sad, prepoznali ulogu pčelarstva, u tom delu. Mislimo da će u budućnosti organska hrana i proizvodi sa dokazanim geograskim poreklom biti još traženiji na svetskom tržištu - obrazložio je gospodin Miodrag Čupić.
Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada je najmasovnije udruženje pčelara u Vojvodini i treće u Srbiji, i okuplja preko 300 članova i ima preko 9.000 košnica, što svakako predstavlja veliki privredni i svaki drugi potencijal.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com