Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Prisustvovali smo Uspešno okončan II Tesla Global Forum na Fruškoj gori

Uspešno okončan II Tesla Global Forum na Fruškoj gori

  • PDF

Dan nauke u Srbiji i rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856-1943) obeležen je 10. jula nizom manifestacija. Tom prilikom na Fruškoj gori, u hotelu “NORCEV” započeo je sa radom Tesla Global Forum koji je od 10-13. jula okupio brojne predavače, naučnike, profesore, književnike, umetnike i 150 talentovanih maturanata i studenata sa beogradskih, novosadskih i drugih univerziteta u zemlji, ali i sa Kembridža i Oksforda. Tesla Global Forum je zamišljen kao sinergija nauke, umetnosti, kulture i obrazovanja, mesto na kojem se pruža prilika mladim ljudima da za četiri dana nešto više nauče o liku i delu Nikole Tesle, da razmene iskustva i informacije.

U tom smislu, naziv ovogodišnjeg Tesla Global Foruma bio je “Tesla, gospodar mira”, jer su organizatori želeli da osvetle, ne samo pogled na naučna dostignuća “najvećeg inženjera elektrotehnike u istoriji čovečanstva”, već i malo poznat i potpuno zanemaren Teslin aktivizam prema svetkom miru, a sve to uz pomoć uvaženih gostiju, direktora Međunarodnog centra za mir iz Vašingtona Gija Džokena, predsednika francuske federacije za UNESKO Iva Lopeza, direktora Međunarodnog samita za održivo liderstvo Umeša Mukija, čuvenu australijsku profesorku Natašu Čiču, poznatog američkog grafičara i autora stripova o Tesli Rave Mehtu i mnoge druge. Na ovaj način sa Fruške gore poslata je nedvosmislena poruka iz Srbije preko Tesle, za doprinos miru u svetu.
U okviru Tesla Global Foruma bio je organizovan i Cyber kamp, kulturni forum i nekoliko izložbi u lobiju hotela, između kojih i postavka iz Muzeja Nikole Tesle, te muzički forumi i koncerti, koji su u večernjim časovima zabavljali mlade, pametne ljude, koji su “gradili jednu veliku Tesla mrežu” tokom tih četiri dana.
Kao sećenje na stipendiju, čiji je kandidat Nikola Tesla dva puta bio, ali je nije dobio, u svečanoj sali Matice srpske, dodeljene su dve stipendije “Bela golubica” i TESLA SILVER COIN.
Polaznici kampa bili su gosti i manastira Šišatovac, za koji je Tesla bio porodično i duhovno vezan, gde je organozovana donatorska trpeza. Na ovaj način učinjen je napor da se obnovi sećanje i aktualizuje ovaj, za našu baštinu vrlo bitan, a pomalo zaboravljen fruškogorski manastir.
-Nikola Tesla je čovek kojeg treba slaviti jer je srušio barijere među ljudima u svetu, i učinio ga boljim mestom - rekao je gospodin Iv Lopez.
A koliki je značaj Tesla Global Foruma ukazali su i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, jedinog grada na svetu koji je Nikolu Teslu pre 78 godina proglasio svojim počanim građaninom, predstavnici ambasade Australije u Srbiji, direktorka Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković, predstavnici SANU i Matice Srpske, kao i direktor Muzeja Nikole Tesle, Vladimir Jelenković. Gospodin Jelenković je govoreći o ovom skupu izjavio:
-Ovaj skup je prilika da se podsetimo čitavog Teslinog genijalnog rada, njegovog doprinosa, svega onoga što je dovelo do toga da se izmeni tehnološka slika sveta oko nas, i da potražimo neku novu inspiraciju, neke motive, koji će nas voditi dalje, ka novim istraživačkim poduhvatima, i novim ishodištima. Ovaj skup je važan zato što je Tesla ostavio još mnogo toga što tek treba da otkrijemo.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com