Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO OZZ Begečki povrtari primer uspešnog poslovanja

OZZ Begečki povrtari primer uspešnog poslovanja

  • PDF

Opšta zemljoradnička zadruga „Begečki povrtari“ nastala davne 1927. godine, koja u kontinuitetu radi i danas, prva je na Balkanu po proizvodnji šargarepe, a u Evropi među prvima.

Goran Zec, inženjer poljoprivrede, direktor ZZ „Begečki povrtari“, ceo svoj profesionalni vek proveo je u zemljoradničkim zadrugama: prvo u ZZ „Futog“, a trentuno je na čelu ZZ “Begečki povrtari“, koja ima 38 zadrugara opredeljenih za specijalizovnu proizvodnju šargarepe i ranog povrća, odnosno kupusa, luka, krompira...
-Orijentacija zadruge je usmerena na praćenje tržišta, a mi povrtari se možemo vrlo brzo prilagoditi svemu što tržište traži. Sada smo sadili kupus, koji će do Nove godine biti i proizveden i prerađen, tako da mi u toku šest meseci možemo da se preorijentišemo i da proizvedemo ono što je tog trenutka potrebno tržištu - kaže gospodin Zec.
Ranije je Srbija uvozila šargarepu tokom maja, juna, do polovine jula, a ZZ“Begečki povrtari“ je uspela da sa 20 zadrugara, koji se bave proizvodnjom šargarepe i proizvode 20.000 tona konzumne šargarepe, ne samo zaustavi uvoz, već i da izveze na tržište Rusije, Bugarske, i na tržišta susednih zemalja.
Gospodin Zec kaže da su oni imali sreće sa velikim proizvođačima koji nisu zazirali od toga da se udruže sa sitnijim, i nisu bili sebični da manje proizviđače poduče. Pojedinci su krenuli sa trasiranjem ovog puta, pre svih Janko Medveđ, koji proizvede više šargarepe nego što se proizvede u celoj Republici Hrvatskoj. On je bio i učitelj svim današnjim proizvođačima šargarepe u regionu.
Sada ZZ ima proizvođače koji su mnogo veći od onih, koji su pre desetak godina slovili za velike i koji su prenosili znanje.
Benefiti udruživanja u ZZ je na ovom primeru višestruka. Prednost su pre svega osetili žitelji Begeča, koji su ranije proizvodili povrće u okviru svojih okućnica, maksimum tonu, dve, pet, a danas se njihova proizvodnja meri destinama tona.
Po osnivanju ZZ u Begeču, njen osnovni cilj je bio prodaja proizvoda svojih zadrugara. Danas, njen osnovni cilj je stvaranje istih, povoljnih uslova za sve njene članove: od obezbeđivanja semena za setvu, đubriva, navodnjavanja, kako bi istim uslovima proizvodnje stvorili isti kvalitet proizvoda, do postizanja što bolje cene za proizvode svojih članova.
-Zemljoradnička zadruga „Begečki povrtari“ vodi računa o zadrugarima ne samo da im priča i da ih edukuje, već praktičnim primerom onih prvih i najvećih, uspešnih proizvođača, pokazuje drugim proizvođačima kako može da izgleda jedno moderno ogledno polje. Najveću korist od zadruživanja imaju zapravo mali proizvođači, ali oni pokazuju najmanji interes – sa žaljenjem tvrdi Goran Zec
On smatara da kada bi svi krenuli putem primene onog što se u praksi dokazalo kao dobro, ne samo u poljoprivredi već i u drgugim granama proizvodnje, ne bi imali premca.
Gospodin Zec takođe smatra da je poljoprivreda jedina privredna grana koja funkcioniše 100% i da niko ne može da pobije tu činjenicu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com