Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO PG Maljugić, radno, ali zadovoljno

PG Maljugić, radno, ali zadovoljno

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Poljoprivredno gazdinstvo Maljugić, Živojina i Duška Maljugića iz Novog Bečeja, bila je jedna od stanica na kojoj su agrarnim novinarima, na poziv lokalne samouprave Novog Bečeja, 23. jula, domaćini želeli da reprezentiju razvoj poljoprivrede u svojoj opštini.
Braća Živojin i Duško Maljugić zajedno obrađuju zemlju, poseduju savremenu mehanizaciju, bave se govedarstvom i jedni su od 63 Novobečejaca koji su otkupili 1.700ha oranica BD „Agra“. Njima je pripalo 15ha. Kako se gazdinstvo bavi stočarstvom i ratarstvom, braća su se podelila, pa je Duško zadužen za ratarstvo, a Živojin za govedarstvo.

Živojin Maljugić je novinarima ukratko predstavio svoju farmu, koju čine 29 muznih krava, 7-8 junica, i sve što junice otele ostaje na gazdinstvu.
Gazdinstvo Maljugić ima saradnju sa mlekarom Imlek. Štalski prosek je 25 litara mleka po muznom grlu. Što se tiče saradnje i isplate, ovaj domaćin je u potpunosti zadovoljan.
On, kao i drugi poljopirvrednici iz novobečejskog kraja, koji imaju saradnju sa Imlekom, nisu imali problema ni prošle, a ni ove godine sa aflatoksinom. Za to, po rečima domaćina ima više razloga.
Prvi je taj, da kada su počeli da rade sa Imlekom, u startu je bio dogovor oko higijenskih uslova za držanje krava i mleka. Nabavili su laktofriz, a vozači Imleka dolaze po mleko.
Drugi razlog je taj što hranu za stoku ovo gazdinstvo proizvodi i priprema samo, a u skladu sa dogovorom, takođe sa Imlekom. Osim silaže, sami pripremaju i koncentrat, posle koncentrata detelinu i na kraju seno.
O zdravstvenom stanju životinja brigu vode stručnjaci iz Veterinarske stanice Novi Bečej.
U ovoj dobro uigranoj organizacionoj šemi nema improvizacije, pa zato nikada nije ni bilo problema, napominje Živojin.
-Bavimo se i tovnim govedarstvom, ali to nije naročito isplativo. Zadržavamo svu telad koju otele naše junice. To nam dođe kao neka štedna kasica, nema tu neke velike zarade. Da biste dobili subvencije za tov junadi (10.000 koje redovno dobijamo), moramo ih isporučiti legalnoj klanici. Klaničari nam malo spuštaju cenu, što je mali problem, Cena žive mere je 220 dinara, a prošle godine smo dobijali 240 i 250 dinara, ali što se tiče isporuke i plaćanja zadovoljni smo - kaže Živojim.
Gazdinstvo Maljugić obrađuje 200 ha zemlje, od toga 80 ha je u njihovoj svojini, a ostalo u zakupu. Nešto zemlje su dobili za grla (53ha), koje je država odredila. Na tim površinama seje se kukuruz, suncokret i lucerka. Kukuruz je za silažu, dok se suncokret predaje i menja za suncokretovu sačmu, kako bi se proizvodila hrana za stoku. Višak se predaje u zadrugu. Lucerka je ove godine dala prinos od 150 bala po jutru. Kosi se svakih četiri-pet nedelja, u zavisnosti od vremena, jer tada se dobije najbolji kvalitet. Na 17 jutara seje se detelina.
Poljoprivredno gazdinstvo Maljugić je počelo sa izgradnjom nove farme, koja bi po sadašnjim planovima trebala da se proširi na 50 grla stoke. Danas osim junica rase crveni i crni holstajn, nešto malo simentalaca, ima ostataka nekih mešanaca. Planovi su da se na novoj farmi pređe u potpunosti na crni holstajn, najviše zbog mleka.
Iako ni ovde kao ni u drugim oblastima ne cvetaju ruže, poljoprivredno gazdinstvo Maljugić se dobro nosi sa svim životnim izazovima. Jer, i iz njihove priče, kao i iz njihovog ponašanja i činjenice da osim dvojice braća i njihovi naslednici su doneli odluku da ostanu na zemlji, isijava neko zadovodljstvo životom i radom.Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar