Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Koviljska Fijakerijada prikazala svu lepotu konja lipicanerske rase

Koviljska Fijakerijada prikazala svu lepotu konja lipicanerske rase

  • PDF

U Kovilj se, kao u sva vojvođanska sela, ulazi širokom putem sa obe strane nanizanim kućama, koja dodiruju jedna drugu. U Kovilju, koji se nekada delio na Donji i Gornji, a danas ostao jedan jedini, živi oko 4.500 žitelja. Verujućima je znan po manastiru iz XIII veka, umetnicima po pesniku Lazi Kostiću i slikaru Gigi Đuragiću Diletu, zaljubljenicima u prirodu po Koviljskom ritu, boemi su u njega svraćali zbog čarde “Na kraj sveta”. Poslednjih godina, početkom avgusta, Kovilj postaje vojvođanska prestonica konja.

Tako je bilo i ove godine, kada je 3. avgusta, po prvi put na novom terenu Kluba za konjički sport Kovilj koji je konjički klub dobio na korišćenje na tri godine od svog počasnog člana, gospodina Đorđa Janjina, održana peta Koviljska fijakerijada. Snaga i lepota konja lipicanerske rase poslužila je kao inspiracija za dolazak i potpun nedeljni odmor više od 1.000 ljubitelja konja i konjičkog sporta, koji je sve popularniji i u Kovilju, mestu sa tridesetak prvoklasnih lipicanera (pre pet-šest godina bilo ih je svega dva-tri).
-Bilo je prisutno oko 70 učesnika. U takmičenju u vožnji dvoprega kroz kapije učestvovale su 42. zaprege, a u vožnji četvoroprega šest zaprega. Ostali su nastupili u revijalnom delu, kako bi svaki klub, i svaki član dobili po neko priznanje - istakao je Darko Veselinović, predsednik Kluba za konjički sport Kovilj, koji trenutno broji 30 punoletnih članova i 15-20 maloletnih, od kojih su najmlađi učenici prvog i drugog razreda osnovne škole u dobroj meri zaslužni za izgled i uređenost terena za takmičenje. Oni su imali čast da prvi „proteraju“ zaprege po domaćem terenu i time otvore takmičenje.
Za toliki odziv kako publike tako i učesnika, gospodin Veselinović je reči zahvalnosti uputio Vjekoslavu Papadopulu, predsedniku Udruženja odgajivača lipicanske rase konja Srbije i članu Upravnog odbora Konjičkog saveza Srbije, koji je ovu feštu najavio na Fijakerijadi u Pećincima, Radio Futogu koji je dao audio podršku, a posebno Bori Otiću, koji je u svom „5kazanju“ nedelju dana ranije, sve to začinio. Osim toga, članovi KK iz Kovilja su aktivni na mnogim manifestacijama, pa su mnoge došli da ispoštuju prijatelji i ovaj klub.
Tako da se u Kovilj sjatilo takmičara iz čitave zemlje, iz bezmalo 50 klubova.
Pobednička trojka u kategoriji dvoprega bila je: Bitević Anđelko, Radaković Milenko i Jovan Milivojević, a pobednici u kategoriji četvoroprega: Đurđević Milan, Radaković Milenko i Uroš Milinković.
Na kraju proglašenja pobednika, publika je nagrađena posebnim doživljajem, koji im je priredio Milenko Radaković, i umesto počasnog kruga, na taktove „Na lepom plavom Dunavu“ J. Štrausa, sa svojim čevoropregom „otplesao“ pravi bečki valcer.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar