Sun01212018

Poslednja izmena:10:16:01 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Čas istorije Cicić Miroslava, vodeničara iz sela Stragari

Čas istorije Cicić Miroslava, vodeničara iz sela Stragari

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Vodenica „Cicića“ na reci Srebrnici u Stragarima (jednoj od gradskih opština Kragujevca), nalazi se pod zaštitom države. Vodeničar, Miroslav Cicić, jedini je predstavnik iz sedme generacije osnivača ove vodenice, koju je pre dve-tri godine uspeo da renovira kako bi je sređenu ostavio budućim generacijama „jer da je neko hteo da je upropasti, ne bi je ostavio meni“, veli naš domaćin.

Po rečima domaćina Cicića, na ovoj reci je u vreme Miloša Obrenovića bilo 68 vodenica. Taj podatak se nalazi u jednoj njegovoj izjavi, jer kada su pitali zašto je preneo prestonicu iz Beograda (Kragujevac je bio prva prestonica moderne srpske države od 1818—1841), i sa čim ovaj kraj ima da se pohvali, on je rekao između ostalog, i jednom malom rekom koja ima tok od svega 10 km i 68 vodenica na njoj.
Te vodenice su radile po principu spojenih sudova: reka je dugačka 10 km, ali vodenični jazovi su imali 15 km toka, jer je svaka vodenica imala svoj jaz, svoju branu, svoj izlaz na reku i produžetak na dalje, pa je svaka vodenica imala po 100-200 m jaza.
Vodenice su obično bile sa jednim ili sa dva vitla, po snazi reke. Vodenica „Cicića“ je bila kombinovana: i valjarica i vodenica, tako da je imala dva vitla. Imala je jedno vertikalno za valjaricu, koja ima mnogo veću snagu i horizontalno za vodenicu.
Postoje tri kamena za vodenicu: kamen krupan za stočno brašno, kamen polukrupan da može da melje i stočno i brašno za ljudsku ishranu i sitan kamen koji ide samo za brašno koje koriste ljudi u svojoj ishrani. Ova vodenica je imala srednju krupnoću kamena da bi mogla da melje i jedno i drugo, jer je imala valjaricu na drugom vitlu.
Na ovoj reci je bilo i rudnika. Reka nosi naziv Srebrnica, jer je ovde u srednjem veku bio grad Srebrnica, sa rudnikom zlata, srebra, a jedno vreme tokom srednjeg veka reka se zvala i Zlatnica. Zaseok Zlošnica, koji se danas proteže na 1.200 metara, pre 200-300 godina protezao se na 5km. Selo Ljubičevac kod Stragara, se do Miloševog vremena zvalo Bušinac, što znači da se u tom mestu vadila ruda, Miloš Obrenović je u čast svoje gospođe Ljubice dao ime Ljubičevac. Na ušću na ušću Srebrnice i Blagoveštenske reke, postoji potez Petkovica i prvi manastir Petkovica u kojem je bila kovnica novca Nemanjića. U brdu Garevici, nekada su se krili čuveni hajduci, braća Predrag i Nenad. Rudnik je planina bogata rudama, gde se i dan-danji vadi ruda olova, cinka i dr. Na strani, gde se nalazi selo Stragari, se pre 5.000 godna vadio bakar. Tu se, u selu Samrica, nalazi jedan zatvoren rudnik, delom zatrpan, ali i danas se mogu videti tri izlaza.
U ovakvom prirodnom i kulturnom raju, nalazi se se selo Stragari i domaćinstvo „Cicić“ koje se bavi seoskim turizmom na svoj način.
U sastavu domaćinstva „Cicić“ nalaze se dve sobe za goste sa zasebnim ulazom, kuhinja, trpezarija, kupatilo. Gostima je na raspolaganju i dvorište u etno stilu.
Ovo domaćinstvo je karakteristično po tome što turisti mogu u staroj vodenici da vide kako se melju žitarice, heljda, raž, pšenica, da znaju od čega je napravljena hrana koju jedu, i da osete razliku između brašna iz vodenice i onog iz supermarketa. Gospodin Miroslav kaže da ima ponudu da u svojoj vodenici melje žir, za koji kažu da daje jako dobro brašno, pa zašto ne?!
U ovom domaćinstvu, poseban status imaju mladenci. Samo treba da dođu i kao dokaz ponesu venčani list, domaćin Miroslav Cicić im za prvu bračnu noć, potpuno besplatno ustupa svoju vodenicu, koja je potpuno prilagođena toj nameni (bračni krevet, vodeni čvor, kamin, kuhinju), i sve to sa doručkom. Takođe, svi drugi koji žele, mogu da prenoće u vodenici, po cenovniku Turističkog saveza, koji je zajednički svim seoskim domaćinstvima.
Osim toga, u ovom selu su svi domaćini povezani, i voljni da sve ono što može da se vidi, ponudi, kažu o Stragarima i ovom kraju, a na turistima je samo da dođu i da uživaju.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Dragan Milanović 11-04-2017 13:31
Nemam tvoj broj telefona.
Pozdrav
Citiraj
 

Dodaj komentar