Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM Turističke organizacije Mala ušara u baka Miličinom dvorištu

Mala ušara u baka Miličinom dvorištu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Da humanost ne poznaje ni granice, ni godine, uverili smo se primerom naše sugrađanke, baka Milice (82).

Ova duhovita baka, puna životne snage i dobrih misli, obavestila nas je, uz pomoć ljubaznih komšija upućenih u to da je u opisu posla Turističke organizacije opštine Ruma i staranje o prirodi, da se u njenom dvorištu nalazi mladunče sove koje je prati u stopu. Nesrećna sovica pala je sa visoke jele koja godinama pravi onu preko potrebnu prijatnu hladovinu u baka Miličinom dvorištu, a domaćica kuće zatekla je rano ujutru kako „trčkara“ unaokolo.
Nakon razgovora sa nama, sovica je smeštena u kutiju, bezbedna od komšijskih mačaka, a na savet i uz veliku pomoć stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Marka Tucakova, koga smo pozvali u tu svrhu, uspeli smo da mladunče podignemo na mesto gde će ga roditelji lako pronaći. Onda smo shvatili da naše spašavanje neko budno i naizgled mirno posmatra, a to je upravo bila odrasla sova. Iako je bilo već 11 časova, ta sova je strpljivo čekala da njeno mladunče opet bude na sigurnom.
Uskoro smo saznali da je to sova utina ili mala ušara (lat. Asio otus) i da je u Srbiji retka i strogo zaštićena vrsta. Baka Milica je obećala da će „pratiti razvoj situacije“, a mi da ćemo se redovno raspitivati o njenim novim gostima, sigurnim u divno uređenom dvorištu i pod okriljem brižne domaćice.

Tekst i snimci: Nikola Rogić, TO Ruma


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com