Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Novi Sad za vikend u ritmu sambe

Novi Sad za vikend u ritmu sambe

  • PDF

Dani Brazila – novosadski samba karneval održaće se od 15. do 17. avgusta na više lokacija, a svečano otvaranje zakazano je za petak, 15. avgusta u 20 sati na pozornici Letnjeg bioskopa Kulturnog centra Novog Sada, gde će se to veče, kao i u subotu odvijati muzički deo programa.

Programski specijalitet biće gostovanje Meštrea Nila, perkusioniste iz jedne od najstarijih škola samba udaraljki u Rio de Žaneru. Takođe, voditeljka radionica samba plesa i kraljica karnevalske povorke, planirane za završnicu manifestacije u nedelju, 17. avgusta, biće Samara Reis, koja je proteklih godina bila kraljica u Koburgu i Londonu.
-Dani Brazila u Novom Sadu, jedinstveni je festival ovakve vrste u regionu jer po svojoj koncepciji objedinjuje različite programe – kulturne, edukativne i zabavne, a pre svega promoviše kulturu Brazila sa posebnim naglaskom na, u svetu poznatoj, karnevalskoj povorci . Ovaj Festival je prethodnih godina okupljao na desetine hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva te je i značajna turistička manifestacija za Novi Sad, izjavio je, najavljujući Festival, Peđa Ivović, PR Dana Brazila.
Festival Dani Brazila u Novom Sadu organizuje Udruženje građana „Artkor”, Udruženje poštovalaca brazilske muzike i kulture „SambaNSa”, Sportsko udruženje „Capoeira Senzala Novi Sad” u saradnji sa partnerima: plesnom školom “Mantok”, Kulturnim centar Novog Sada i Ambasadom Brazila u Beogradu.
Festival su podržali Vlada AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Uprava za kulturu grada Novog Sada, Turistička organizacija Novog Sada i sponzori Donkafa i Veletabak.
U biskopu Kulturnog centra Novog Sada će tri dana pre početka festivala, od 19 sati biti prikazivani brazilski savremeni filmovi. Publika će biti u prilici da 12. avgusta pogleda film „Мoje ime je Džoni”, u sredu, 13. avgusta „Miris slivnika”, a u četvrtak, dan pred festival, „Madam Satan“.
-Karakteristika ovih filmova je to što nam reditelji u svojim ostvarenjima predstavljaju izvorni život uzbudljive zemlje kakav je Brazil, izlavila je Meila Tome, urednica filmskog programa Dana Brazila.
Svi zainteresovani mogu da se prijave na besplatne radionice i da dobije sve neophodne informacije putem sajta www.danibrazila.org.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com