Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Manifestacije Nemanja Vasković o programu Gospojine 2014.

Nemanja Vasković o programu Gospojine 2014.

  • PDF

Gradska slava Novog Bečeja, Velika Gospojina, obeležava se već dugi niz godina kao turistička manifestacija koja oživljava bogatu tradiciju ovog kraja. Raznovrstan i kvalitetan program za sve starosne dobi, svrstao je ovaj događaj među vodeće po broju posetilaca u Vojvodini i Srbiji.

Posetioci mogu da uživaju u tradicionalnoj tamburaškoj muzici koja ima takmičarski karakter, ali i poznatim pop-rock sastavima, da učestvuje u takmičenju u kuvanju riblje čorbe, prisustvuje parada fijakera, da se vozi kako fijakerima, tako i brodom na reci Tisi, uz zanimljiv dečiji program, brojna sportska takmičenja, razne izložbe, a od prošle godine i poseti Poljofest. Verovatno najveću pažnju privlače koncerti poznatih izvođača koji su besplatni,
-Novi Bečej ne bi bio novi kada ne bi svake godine izbacivao nešto novo. Tako smo i ove godine krenuli u kampanju sa novim sloganom: „Ako hoćeš samo se nasmeši“, kao što svake godine Gospojina širi tu pozitivnu energiju među posetiocima i samim organizatorima, mi treperimo i tokom organizacije i za vreme same manifestacije koliko su te pozitivne vibracije primetne kod svih. Tako smo i ove godine želeli da kažemo da je osmeh dovoljan početak za sve i da ako nešto hoće, čovek treba samo da se nasmeši i da krene napred. Program, kao što se očekuje od ove manifestacije, biće kvalitetan. Ponovo koncerti poznatih izvođača. Njima prethode manifestacije koje čine Gospojinu, a to su manifestacije koje vode računa o očuvanju tradicije vojvođanske ravnice i nasleđa sa ovog produčja.
U četvrtak, 21. Avgusta, Gospojina započinje tradicionalnim kuvanjem riblje čorbe uz nezaobilazno takmičenje tamburaških bandi. Svake godine preko 15 orkestara se takmiči za prestiž najbolje tamburaške bande, dok se preko 150 kotlića takmiči za titulu najboljeg kuvara u Novom Bečeju. U petak počinje tradicionalni Etno bazar, ove godine sa preko 120 učesnika internacionlnog karaktera. Najavili su se gosti iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne... Etno bazar je manifestacija sama za sebe i to je jedan lep deo cele Gospojine. Nakon toga održaće se svečanost povodom otvaranja drugog Poljo-festa i uveče, ono što okuplja najveći deo publike je koncert, koji otvara Halid Bešlić, nakon čega sledi koncert grupe Milikgram.
U subotu pored standardnih dnevnih manifestacija, pomenutih Etno bazara i Poljofesta, tu su i Dečja ulica, Avlija zabavlija, uveče je koncert mađasrske grupe Zanzibar, i za ljubitelje dobre rock svirke svoje nastupe će prirediti grupa Kerber, Riblja čorba.
U nedelju ujutru osim pomenutih dnevnih aktivnosti, biće revija paradnih zaprega, ono od čega je sve počelo. Ove godine po XI put čekujemo rekordnih 90 zaprega, koje će se takmičiti u kategorijama petoprega, četvoroprega, jednoprega.
Humanitarna akcija Gađanja predsednika, koja svima nama interesantna osim predsedniku, ali on stojički to podnese, ove godine ćemo pokušati da od te humanitarne akcije napravimo nešto više i da Gospojina konačno počne da deli svojoj sredini, pored zabave i dobrog provoda, da uradi i nešto materijalno, što će nekome nešto koristiti u budućposti, a to je da izgradi jednu kuću za siromašnu novobečejsku porodicu. U 21 čas, očekujemo veliki koncert Džibonija, posle čega sledi vatromet. Za vreme koncerta, proglasićemo pobednika foto konkursa i javno mu dodeliti novčanu nagradu. Tako da će sve ove godine proći u dobroj atmosferi.
U ponedeljak i utorak održaće se dve izložbe vezane za Tisku akademiu akvarela u Novom Bečeju, u sredu se program završava tracionalnom litijom i obeležavanjem crkvene slave koja je začetnik ove manifestacije.
Detaljnije informacije o ulaznicanma, parking mestima, kampu i drugim sadržajima, možete pronaći na Facebook stranicama opština Novi Bečej i Velikogospojinski dani Novi Bečej, kao i ssajtu opštine www.novibecej.rs.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com