Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Sasvim prirodno domaćinstvo - kao nekad, Antala Cindela

Sasvim prirodno domaćinstvo - kao nekad, Antala Cindela

  • PDF

Antal Cindel iz svernobačkog mesta Bajmok, koji se nalazi na pola puta između Sombora i Subotice, ima svoj salaš. Obrađuje 9 ha zemlje, na kojoj gaji svinje i ovce i bavi se organskom proizvodnjom. Ljubav prema tradicionalnom načinu života, onakvom kakav su živeli njegovi baba i deda, dovela ga je na salaš, da nastavi njihov rad.

Gospodin Cindel se organskom proizvodnjom bavi dugo, ali zvanično šest godina, od kada je počela njena legalizacija u našoj zemlji. Na njegovim njivama se ništa ne prska, ničim se ne truje zemlju, ne upotrebljava veštačko đubrivo, i plodove koje sa nje ubire potpuno su prirodi. Osim “papira”, odnosno sertifikata, koji kao proizvođač organskih proizvoda ima, trudi se da njegova proizvodnja ne odstupa od tradicije koju je nasledio od svojih predaka. Doduše, po neka mašina, koja je dozvoljena u ovoj vrsti proizvodnje bi dobrodošla, ali, “nismo mi toliko veliki da možemo sebi dozvoliti mašine u bio proizvodnji. To još uvek nije rentabilno što radimo i zato radimo iz čiste ljubavi, izavio je gospodin Cindel.
Na svom imanju, od organskih proizvoda, gaji domaći beli kukuruz i domaći žuti kukuruz, od kojeg pravi brašno, griz, čime je zaokružio proizvodnju, što je i cilj, da se sve što se na ovom imanju proizvede i preradi, i takvo iznese na tržište.
Osim kukuruza gaji i soju, bundevu golicu, od koje pravi ulje, te soju koju prženu prerađuje i prodaje kao hranu za životinje. Ovu hranu najviše uzimaju ljudi koji se bave tovom svinja, ili organskom proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda, jer ako se domaće životinje hrane organskom hranom onda su i njihovo meso, mleko i proizvodi od mleka organski.
On drži i mangulice, ali to još nije registrovao kao organska proizvodnja, mada njegove mangulice ne jedu premiks, nego se hrane isključivo prirodno. To znaju svi oni koji od njega kupuju slaninu i mast od mangulice, kao i kulen od mangulice.
-Kod nas je generalno problem tržište. Problem je što ne možemo sve direktno da prodamo. Kada odnesemo trgovcima, da oni otkupe i dalje plasiraju naše proizvode, zarada je njihova, a rad je samo naš. Sa zaradom na taj način ne možemo ništa, jer analize su skupe, dobijanje sertifikata je skupo, a od države imamo malu pomoć naspram uloženog truda i rada.
Zato se proizvodi domaćinstva Cindel mogu naći na njegovom salašu, gde dolaze ljude da vide kako i šta on to proizvodi i šta kupuju. To je i cilj organske proizvodnje, da se preprodavci zaobiđu, kako bi kupac došao u neposredni kontakt sa proizvođačima. Gospodina Cindela njegove mušterije mogu naći i na pijacama: svakog četvrtka od 12 časova na pijaci “Moj salaš” u Novom Sadu, odnedavno na “Marketu organskih proizvoda” u Bačkoj Palanci, i na “Kvantaškoj pijaci” u Subotici.
Gospodin Cindel je i predsednik Udruženja odgajivača svinja u Bajmoku. Iduće subote (23. avgust), organizator je manifestacije “Dan farme”, u okviru koje će se održati takmičenje u kuvanju, izložba priplodnih svinja, izložba mehanizacija i prikaz mašine u radu. Na manifestaciji se očekuje dolazak njegovih kolega sa pijace “Moj salaš”, koji će osim što će izlagati svoju robu, kuvati jedan kotlić. Na taj način, osim druženja, ove manifestacije su idelana mesta za povezivanje proizvođača organskih proizvoda.
Percepcija gospodina Cindela o tome kako bi njegov salaš trebao da izgleda za dogledno vreme, bio bi nešto intenziviji upliv u manifestacioni turizam na salašu. Bila bi to tačka na sveukupan rad, da može da primi grupu od pedesetak gostiju, da ih može smestiti u trpezariju, poslužiti ih ručkom pripremljenim od povrća, voća, žitarica iz svoje bašte, i nazdraviti sa njima domaćom rakijom od jabuke i šljive, koje rastu na pola jutra svaka, i dunje sa 2,5ha.
Ukratko, salaš gospodina Cindela je jedno osavremenjeno tradicionalno domaćinstvo, gde su savremeni uslovi života, komfor, a tradicionalno se pre svega odnosi na proizvodnju.
Sve što je ovde napisano može sa lično proveriti odlaskom do salaša, ili kontaktirati sa domaćinom na tel: 062/22 66 90, ili Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com