Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Brankica Babec, mlada snaga organske proizvodnje

Brankica Babec, mlada snaga organske proizvodnje

  • PDF

Slavni engleski književnik i nobelovac Džordž Bernard Šo, jednom je rekao da ne postoji iskrenija ljubav od ljubavi prema hrani. U današnje vreme hrana nam se primiče na najneverovatnije moguće načine: kroz mnoštvo šarenih časopisa, TV emisija koje se bave kulinarstvom, kanal 24KITCHEN, koji je potpuno posvećen kuvanju, do različitih potraga, nadmetanja, rijaliti šou programa koji imaju veze sa kuvanjem.

Velikoj magiji kuvanja, prethodi još veća magija šta kuvamo, i upravo je to bila tema skupa, održanog u subotu, 16. avgusta, u Šajkašu, u prostorijama Fondacije Etnos.
Brankica Babec, master student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, bila je jedan od domaćina manifestacije „Ekološka, zdrava hrana svakog dana“, i jedna je iz plejade, sve brojnije populacije mladih, koji se bave organskom proizvodnjom.
Ovom prilikom ona je bila, između ostalog, zadužena da prisutnim gostima predstavi bio baštu, ponos i diku porodice Babec i Gojka Todorovića, koja je izazvala iskreno divljenje prisutnih.
-Organskom proizvodnjom se bavimo poslednjih par godina i još uvek smo u peridou konverzije i čekamo sertifikat. Od proizvoda preovlađuju paradajz, paprika, kukuruz šećerac, a pored toga sve ono što je potrebno jednom domaćinstvu da spremi ukusan obrok - rekla je Brankica.
Njeno obrazovanje kroz srednju školu i osnovne studije je teklo u pravcu pejzažne arhitekture. Kada se ušlo u priču organske proizvodnje, porodica je imala svog džokera, jer je trebalo projektovati zelene površine bio bašte, gde je Brankicino znanje došlo do punog izražaja.
Trenutno je na master studijama vezanim za organsku proizvodnju i njen autoritet u porodičnoj podeli rada, vezan za njihovu bio baštu, je neprikosnoven.
-Mislim da bez mog znanje u bašti ne bismo ni mogli da radimo, i naravno bez podrške profesorice Branke Lazić. Ali, moram još jako puno da učim i da unapređujem znanje, kako bi dalje mogli da razvijamo ovu našu priču - priznaje mlađana Brankica Babec, znajući da koliko god da se ulaže u unapređivanje obrazovanja, to je sigurna investicija u budućnost koja je uvek isplativa, jer na duže staze osrednjost košta mnogo više.
Dok se Brankica pretežno bavi organskom proizvodnjom Ružica Babec i Gojko Todorović su više okrenuti turizmu. U Fondaciji Etnos, koju su osnovali sa ciljem kulturnog, ruralnog turizma i poslednjih nekoliko godina, organizuju i promocije ekološke hrane. U prostorijama Etnosa nalazi se osam starinskih soba za one koji u okviru vikend tura, osim što obilaze jezero Mutnjaču, dvorac Gojka Todorovića, a na salašu, druženja i ravničarenja, i niz drugih aktivnosti interesantnih onima koji žele da se makar na kratko vrati na selo i podsete se kako je to nekada bilo, imaju mogućnosti da se hrane pravom domaćom hranom, iz bio bašte iza kuće u kojoj borave gosti. Ideja je da se u etno sobama priprema ekološka, zdravstveno bezbedna hrana proizvedena u ovom domaćinstvu.
Proizvode iz ove bio bašte, osim na ovaj način, mogu se naći svakog četvrtka na pijaci organskih proizvoda „Moj salaš“, na platou ispred Spens-a, u istoimenoj prodavnici u Narodnog fronta 22, a postoji mogućnost i kućne dostave.
Jer, hrana, i navike vezane za nju, ma kako bila kvalitetne i zdrave, nisu ništa, ako ih ne delimo sa drugim ljudima, moto je kojim se rukovodi Brankica Babec i potpuno je u pravu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com