Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Andrea Vučinić: Šajkaš iz viđenja

Andrea Vučinić: Šajkaš iz viđenja

  • PDF

Nedavno je u Šajkašu, blizu Novog Sada, održana prva manifestacija pod nazivom „Zdrava, ekološka hrana svakog dana“, u organizaciji Fondcije Etnos, odnosno Ružice Babec i Gojka Todorovića, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zelene mreže Vojvodine.

Predstavnik Zelene mreže Vojvodine, organizacije koja osim “zelenih aktivnosti” promoviše i podržava bogatstvo različitosti svih naroda i narodnosti u Vojvodini, njihovo kulturno nasleđe i posebnosti, na tom skupu, bila je Andrea Vučinić.
Andrea Vučinić je tom prilikom izjavila da je Zelena mreža podržala ovu manifestaciju zato što porodica Babec na pijacu organskih proizvoda „Moj salaš“, koja se svakog četvrtka organizuje na platou ispred novosadskog SPENS-a, a koju, kao primer dobre poljopirvredne prakse, podržava i promoviše Zelena mreža Vojvodine, dolazi poslednje dve godine.
-Onog momenta kada se porodica Babec uključila u proces sertifikacije, Zelena mreža Vojvodine ih je pozvala da budu stalni izlagači na pijaci i oni su izrasli u ozbiljne proizvođače - rekla je Andrea Vućinić, i dodala da je ovo prva manifestacija ovog tipa koju je ova porodica organizovala na svom imanju. Poseban kuriozitet je to što su, bez obzira što su želeli da promovišu svoje imanje i svoju proizvodnju, ukazali čast i pozvali i ostale proizvođače sa pijace „Moj salaš“ i dali im mogućnost da svako predstavi svoje gazdinstvo, što je u skladu sa ponašanjem proizvođača u organskoj proizvodnji. Tako da, bez obzira što se manifestacija dešavala u Šajkašu, svi koji su bili pozvani mogli su da upoznaju i proizođače iz Futoga, Veternika. Bajmoka, Sremskih Karlovaca, Pivnica...
Posebna dimenzija ove manifestacije, po viđenju Andree Vučinić, je kako proizvodnja organkske hrane može da bude povod za druženje i razmišljanje o dobrim i pozitivnim vrednostima. Pričalo se o novostima, razmenjivala su se iskustva, i ni jedan proizvođač organske hrane ne krije za sebe ako nešto sazna novo, nego se to znanje prenosi i deli sa drugim organskim proizvođačima.
Šta je to u organskoj proizvodnji što nas menja?
-Definitivno, elan, prijateljstvo i ideja da je znanje pokretačka snaga da se stalno mora učiti i ići napred - konstatuje Andra Vučinić.
Ona je manifestaciju „Zdrava, ekološka hrana svakog dana“ ocenila vrlo uspešnom, sveobuhvatnom i multukulturalnom, gde je pored poljoprivrednih kultura premijerno bila predstavljena monodrame, koju je šarmerski, u svom maniru, izveo glumac i pesnik Vojvodine, Gojko Todorović.
Poseban raritet je bio da su svi posetioci slobodno mogli da šetaju veselom baštom porodice Babec, pa se tako nije sve svelo samo na teoriju i priču. Ovakvih manifestacija je bilo i u okviru projekta „Organska hrana - šansa za sve“, organizovanog pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privedu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Tribine bio-bašte su se održavele u pojedinim mestima po Vovjodini, a nosioci tih manifestacija su bila Udruženja žena, i svako predavanje je pratilo druženje i zakuska, tako da Vojvodina ima tradiciju održavanja manifestacija sa ovom temom.
Sledeća manifestacija će se održati u Bajmoku, ali sada nije u pitanju organska hrana već „Gulašijada“, ali pošto je organizator Antal Cindel, jedan od stalnih izlagača na pijaci “Moj salaš”, pozvani su i svi organski proizvođači sa pijace.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar