Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE U Novom Sadu deca iz deset država sveta igrala za mir u svetu

U Novom Sadu deca iz deset država sveta igrala za mir u svetu

  • PDF

Novi Sad je u subotu, 23. avgusta, bio domaćin VIII Dečjeg festivala folklora pod nazivom „Deca igraju za mir u svetu“. Deca iz nekoliko evropskih zemalja i zemalja Latinske Amerike, imala su priliku da se novosadskoj publici predstave na otvorenim bazenima SC „Sajmište“. Organizatori festivala su KUD „“GIK Banat Pionir” iz Zrenjanina, ansambl „Vila“ SKUD „Železničar“, TA „Grand Tours“ i JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“, svi iz Novog Sada.

Ovaj festival podržan od strane Svetske folklorističke organizacije (The International Organization of Folk Art (IOV), ima za cilj upoznavanje i približavanje mladih širom sveta, sa humanom idejom o svetskom miru i toleranciji među narodima na svim kontinentima. Festival se do sada održavao svake godine naizmenično, u zemljama Latinske Amerike i Evrope, a čine ga nastupi mladih igračkih parova, od 8 do 13 godina, koji izvode izvorne igre karakretistične za njihovu zemlju.
Ove godine u Srbiju su doputovali mladi folklorni parovi iz Bugarske, Rumunije, Rusije, Češke, Slovačke i Francuske, Meksika, Paname, Argentine i naše zemlje. Program je koncipiran tako da parovi započinju svoj nastup u trajanju od nekoliko minuta, porukama mira na svom jeziku, posle čega sledi igra, primerena njihovom uzrastu.
Domaćini ovog festivala su do sada bili gradovi Venecuele, Češke, Kostarike, Bugarske, Meksika, Slovačke i Bolivije. Ove godine, čast i obavezu domaćina preuzeo je grad Zrenjanin i njegovo renomirano KUD „Pionir“, u saradnji sa Saveza amatera kulturno umetničkih društava grada Zrenjanina i Turističkom organizacijom grada Zrenjanina, i ugostiće u svom gradu decu od 20. do 30. avgusta. Folklorci iz navedenih zemalja kao i atraktivne narodne igre dece iz Rusije, Francuske, Rumunije i ansabmla KUD „GIK Banat Pionir“, u izvođenju mladiih igračkih parova, imaće priliku da nastupe i na 29. Danima piva, koji će se održati od 27. do 31. avgusta u Zrenjaninu. Ovaj atraktivan program do sada je izveden u Bašaidu, Sečnju, Novom Sadu i Krupnju, a do kraja boravka, i u Aranđelovcu, Novom Bečeju, Srpskom Itebeju.
Predsednik KUD „GIK Banat Pionir“ iz Zrenjanina, Radovan Moldovan Rača, domaćin ovogodišnjeg festivala kaže daje zrenjaninsko kulturno umetničko društvo po sedmi put učesnik festivala „Deca igraju za mir u svetu“.
-Do sada smo nastupali u Bašaidu i Sečnju, i jednim revijalnim programom smo se predstavili u Zrenjaninu. Deca iz ovog programa su i gosti Međunarodnog festivala folklora „Lala“ koji se svake godine održava u vreme “Dana piva”, kada će iz večeri u veče folklorci igrati i pevati na platou ispred Vojvođanske banke.
Gospodin Moldovan dodaje da je njihov trud organizatora ovakvog festivala usmeren ka tome da mlade prijatelje iz sveta upoznaju sa što više mesta u Vojvodini i Srbiji.
On kaže da su svi prvo skeptični kada čuju da se radi o nastupu folklornih parova, a ne ansambla, međutim, kada otprate nastupe mladih sa svojim karakterističnim igrama koje zaista mogu da pokažu šta može jedan par da izvede i pokaže, publika reaguje više nego pozitivno. Ovo je iskorak od dosadašnje koncepcije i nastupa ansabla, jer su znatno jeftiniji, a mogu da budu isto toliko efikasni.
Koncert u Bašaidu protekao je pred prepunom salom, i mada se kasnilo sa nastupom, zbog toga što je program u Zrenjanunu, koji je prethodio nastupu u Bašaidu, bio produžen za pola sata, svi su strpljivo čekali mlade izvođače, a posle nastupa su deca iz Meksika i Bugarske igala na bis, a u Sečnju publika je tražila da se koncert ponovi.
Festivalom su zadovoljna i deca, a zadovoljna je i publika, jer ima priliku da vidi nešto novo.
Novosadski nastup mladih folklornih parova iz desetak zemalja započela su deca iz KUD „GIK Banat Pionir“ sa igama iz Banata. Raskošne nošnje, bogati zvuci muzike različitih podneblja uveselili su publiku, koja ovom prilokom nije bila brojna.
I mada je organizacija bila odlična, vreme lepo, nastupu nije prisustvovao niti jedan zvaničnik, kako bi dao podršku ovako jednom lepom i nadasve plemenitom festivalu.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar