Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Prisustvovali smo Gospojina 2014 za Ginisa

Gospojina 2014 za Ginisa

  • PDF

Ako hoćeš, samo se nasmeši! - slogan je ovogodišnje Gospojine, tokom koje je ova prestižna manifestacija sa brojnim, nazovimo ih podmanifestacijama, mada one to bile nisu, zainteresovala, obradovala i nasmejala na desetine hiljada ljudi. Neki kažu da je tokom minula četiri dana bilo 200.000 posetilaca, ali domaćini, predstavnici opštine Novi Bečej, na čelu sa predsednikom Sašom Šućurovićem i njegovim sjajnim, složnim, a mnogobrojnim timom, podvlače da im ti statistički podaci nisu najvažniji, već da je sve proteklo kako treba, iako je bilo iskušenja zbog vremenskih(ne)prilika, te da su se ljudi osećali prijatno i da su im lica bila ozarena, što je dobar znak da će ponovo doći u gradić sa najlepšim kejom na Tisi.

Kako u najkraćem opisati ovu manifestaciju opštine od 15.000 stanovnika, koja tokom par dana ugosti toliko mnogo sveta i učini da se svi osećaju zadovoljni? Teško je ovaj doživljaj rečima opisati, rekao je jedan Gibonni, oduševljen prijemom publike i gostoprimstvom Novobečejaca. Možda ga opisati koncertom Riblje čorbe, najdužim u istoriji višedecenijskog postojanja ove grupe, koja se na taj način odužila posetiocima i domaćinima. Ili najboljim vremenom na plivačkom maratonu Ivana Zeljkovića – Zeke Milionera, promotera ovogodišnje Gospojine, koji se, između ostalog, spremao da da svoj maksimom i učešćem u maratonu na Tisi, na kome je popravio svoje vreme od prošle godine za čak 8 minuta.
No, krenimo redom, opet kažem, u najkraćem.
Gospojina je počela tradicionalnim takmičenjem u kuvanju riblje čorbe. Tog četvrtka, 21. avgusta, pojavio se rekordan broj učesnika, željnih, pre svega, druženja i dobre atmosfere. Dim se pušio, a riba krčkala u 150 kotlića. Sa posebnom pažnjom pratio se i, sada već tradicionalni, okršaj između predsednika opštine i novinarskih ekipa. Naravno, u pitanju je smišljen marketinški potez, predsednika opštine Saše Šućurovića, koji nakon “poraza“ (ovoga puta od ekipe Kikindske novine), jedan dan ugošćava novinare u svojoj kući, na ručku koji on kuva.
I dok je takmičenje trajalo, dodatni začin kuvarima pričinjavao je zvuk tamburica iz čak 15 orkestara. Još jednom se pokazalo da upravo tamburaške bande i kuvanje riblje čorbe predstavljaju pravi duh Vojvodine. Ovogodišnji pobednik u takmičenju predsednika i novinara, ekipa Kikindskih novina, prema mišljenju stručnog žirija, skuvala najbolju medijsku riblju čorbu, dok je predsednikova čorba, ovoga puta, bila treća.
Prvo mesto na Gospjinskom kotliću 2014, uz novčanu nagradu i veliki drveni čamac, osvojila je novobečejska ekipa „Glavinjare“, a ime je, prema rečima glavnog kuvara Aleksandra Veselinovića Aćima, dobila po varalici kojom je mlađano društvo iz ekipe pecalo ribu za ovo takmičenje. On je novinarima izjavio da svaki kuvar ima svoje tajne, a da je on pekao zanat od internacionalnih majstora Janka Pinćera i Dragana Vukotića, te da je rad da svoje znanje prenese na na sve hedoniste, kakav je i on sam. Još pet ekipa dobilo je novčane nagrade i prigodne poklone.
U takmičenju tamburaških bandi pobedio je sedmočlani orkestar sa vokalnom solistkinjom, “Vojvođanski san” iz Pančeva. Možda je upravo prisustvo mlade dame presudilo pobednika, jer su drugoplasiranoj ekipi “umakli“ za samo jedan bod.
Prvog dana Gospojine, pored Gospojinskog kotlića, održan je i veliki koncert najveće dečije manifestacije u Srbiji, “Srbija u ritmu Evrope”, gde su deca iz opštine Novi Bečej mogla da prikažu svoje talente, a svi prisutni u veseloj atmosferi da uživaju. Izvršni direktor manifestacije “Srbija u ritmu Evrope”, Igor Karadarević, zahvalio se opštini Novi Bečej i organizacionom timu, što su deci dali priliku da nastupe, igraju i pevaju, što će im biti dobar trening za ovo prestižno takmičenje, u kome nameravaju da daju sve od sebe i da 2016. godine na Gospojinu dovedu 20 ambasadora i isto toliko gradonačelnika sa celog Starog kontinenta.
Drugi dan započeo je otvaranjem Etno bazara, tradicionalne pijace rukotvorina i hrane, jednog od zaštitnih znakova Gospojine. Nenad Budić iz organizacije Etno bazara, potvrdio je da je trodnevna manifestacija bila sa rekordnim brojem od 130 izlagača, koji su bili zadovoljni i organizacijom i interesovanjem posetilaca. Njima su bile namenjnene dve praktično glavne šetačke ulice, neposredno uz Tiski kej. Naravno da se našlo za svakog po nešto, počev od ručnih radova, kolača, vina…a učesnika je bilo sa svih strana.
Novi Bečej je pretežno poljoprivredni kraj, pa nije ni čudno što nastoji da manifestaciju Poljo fest, drugu godinu za redom u okviru Gospojine, dovede na nivo da stane rame uz rame sa sajmovima, poput Novosdskog. Otvarajući festival, pomoćnik ministra poljoprivrede, Nenad Katanić je izjavio da je Ministarstvo prepoznalo značaj jedne ovako kompleksno organizovane poljoprivredne smotre, koja je uz najsavremeniju mehanizaciju, zainteresovanim poljoprivrednicima ponudila i niz panel diskusija na kojima su bili najemoinentniji stručnjaci iz svih domena poljoprivrede. Poljoprivredni proizvođači i predstavnici prerađivača i proizvođača mehanizacije su se ovom prilikom mogu sresti, i u direktnom kontaktu razmeniti iskustva, istaći probleme i čuti predloge za rešavanje problema. Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, zadovoljan je brojem izlagača, na 2. Gospojinskom Poljo festu. On je izjavio da je uvođenje novine, panel diskusija, koje su se održavale sva tri sajamska dana, na kojima su bili eminentni stručnjaci iz svih polja poljoprivredne proizvodnje, državnih institucija, instituta koji se bave naučnim istraživanjem, pun pogodak i da će se koncept festivala svake godine unapređivati, jer je očigledno da iskustva iz primene savremene tehnologije i savremena saznanja itekako trebaju našoj poljoprivredni i poljoprivrednicima.
Zadovoljan viđenim i učinjenim, bio je i predstavnik ovogodišnjeg Zlatnog sponzora Poljo festa, gospodin Željko Gecić. Titan Machinery je izložila traktore od 100 do 300 konjskih snaga, brendova koje zastupa - Case Steyr i Great Plains. Tokom Poljofesta održan je i prikaz mašina u radu, pa su posetioci na licu mesta mogli da se uvere u njihov kvalitet.
Saradnju sa novobečejskom opštinom, pohvalio je i ovogodišnji partner 2. Gospojinskog Poljo festa - Stihl Srbija. Kompanija Stihl je prema rečima njihovog predstavnika, Dušana Janjića, imala cilj da svoje proizvode što više približi korisnicima, a ova manifestacija je bila pravo mesto da se to i učini.
Organizatori Gospojine mislili su i na najmlađe, pa je tako stalno bila otvorena Dečija ulica, a posebno interesantna za najmlađe, bila je Avlija zabavlija.
Ni sportisti nisu bili zaobiđeni. U hali sportova održana je revija borilačkih sportova, a na Tisi IV Gospojinski plivački maraton Bečej-Novi Bečej.
Priča za sebe je XXI Revija paradnih zaprega iliti Fijakerijada, na koju su pristigli konjari iz cele Srbije. Petoprezi, četvoroprezi, dvoprezi, mladi viruozi, najmlađe zaprege, bili su hit hedelje, 24. avgusta. Gracioznost najlepših životinja i umešnost njihovih votzača, držala je tokom čitavog dana na hiljade posetilaca.
Takođe, u nedelju, u prepodnevnim časovima, održan je godišnji susret Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju Glavaševa kuća, na kome je glavna tema bila 180 godina od rođenja dr Vladimira Glavaša.
U večernjim satima, odigrao se jedan od najinteresantnijih običaja na novobečejskoj Gospojini koji izaziva najveću pažnju. Reč je o humanitarnoj akciji gađanja predsednika opštine vodenim balonima, sa ciljem da se od sredstava obezbedi jedna kuća koja će biti data socijalno ugroženoj porodici iz Novog Bečeja. Akcija je i ove godine bila vrlo uspešna, a predsednik opštine, Saša Šućurović, stoički je izdržao sve vodene projektile, On je rekao da se neće stati samo na ovoj akciji, jer je cilj da Gospojina bude i ostane manifestacija koja vraća osmeh na lice.
Šta reći o koncertima, koji uvek privlače najveće interesovanje. Halid Bešlić je izjavio da je koncert u Novom Bečeju za njega jedan od top koncerata u njegovoj višedecenijskoj karijeri. Oduševili su i mladi muzičari, članovi mađarske rok grupe Zanzibar, koji će, siguran sam, nakon koncerta u Novom Bečeju, češće biti pozivani na muzičke i druge smotre u Srbiji. Miligram je sa novim zvukom takođe osvojio mlade. Zbog Kerbera su mnogi došli iz svih krajeva bivše Juge, a vrhunac koncerta je bio njegovo zajedničko izvođenje poslednje numere na koncertu sa Borom Đorđevićem. A tek Bora i njegova Čorba su bili posebna priča, u kojoj je uvodnu reč dao mladi kantautor Čika Joca Zmaj iz Novog Sada. Na oduševljenje svih, baš svih, a posebno članova naše legendarne grupe, koncert je trajao znatno više od najavljenih dva sata i 10 minuta, do pola četiri ujutru.
Nedeljni večernji program započeo je numerom mladih balerina iz Novog Bečeja, da bi finale pripalo koncertu jednog od najvećih pevača sa ovih prostora, Zlatanu Stipišiću Gibonniju, Džiboniju, ili kako on samo više voli da ga nazivaju - Džibo. Balade su se nizale jedna za drugom, emocije i raspoloženje rasli su sa svakom. Otud ne čudi i prosidba jednog kikindskog bračnog para, sa dvoje dece, ali bez one čuvene prosidbe, pa se ona, posle više godina, odigrala na bini tokom koncerta, kada je u samom tom činu učestvovao i odlično raspoloženi pevač. Romantika na delu, na koncertu pevača koji je za sebe kaže da je izuzetno emotivan, što je bilo evidentno njegovim silaženjem u publiku.
Vatrometom u ponoć koji je izmamio mnogobrojne uzdahe, završen je i 4. dan Gospojine. Ovogodišnja manifestacija potrajaće do 27. avgusta, kada se u obližnjem manastiru na Tisi dočekuje Velika Gospojina. Najpre sledi litija koja počinje u 18 časova, a zatim i velikogospojinsko bdenije koje okupi mnogobrojne vernike koji svake godine obeležavaju Veliku Gospojinu 28. avgusta, slavu Novog Bečeja.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com