Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Manifestacije Čedomir Janjić: Doprinos Dana piva nemerljiv za grad Zrenjanin

Čedomir Janjić: Doprinos Dana piva nemerljiv za grad Zrenjanin

  • PDF

Svečanom otvaranju 29 po redu Dana piva, prisustvovao je gospodin Čedomir Janjić, gradonačelnik grada Zrenjanina, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo, pre svega zbog vremena, koje je na kraju dana ipak „poslužilo“ i dozvolilo okupljanje velikog broja posetilaca, ljubitelja piva i rock’n’roll-a.

Gospodin Janjić je naglasio da se organizacioni tim maksimalno potrudio da ovih pet prazničnih dana protekne u zdravlju i veselju Zrenjaninaca i svih gostiju sa strane.
Bečkerek, Petrovgrad, sada Zrenjanin, davne 1769. godine kao središte Dištrikta, dobija pravo na četiri sajamske priredbe godišnje, tako da je svako godišnje doba počinjalo velikim vašarom. Na njima, pored robe razne vrste služilo se i neizbežno i veoma dugo ekskluzivno piće – pivo. Posebno u toplim letnjim danima vašara, svaki dobro obavljen posao zalivao se hladnim pivom. Krajem tridesetih godina XX veka, vašari gube na značaju, pa je grupa entuzijasta, 1986. godine rešila da tradiciju ispijanja piva obnovi, tako što će organizovati jednu manifestaciju, u njegovu čast.
Osim tradicije u ispijanju piva, ovaj grad ima tradiciju i u njegovoj proizvodnji, koja je započela davne 1745. godine, kada je pivarski majstor Sebastijan Krajcezen otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva. Godine 1878. pivaru kupuje Lazar Dunđerski, koji je značajno proširuje. Vrhunac kvaliteta “Zrenjaninska pivara” dostiže sedamdesetih godina prošlog veka, da bi osamdesetih godina dostigla svoj tehnički maksimum proizvevši 406.000 hl piva i ječmenog napitka „tut-gut“-a. Promene u društvu uslovile su pad proizvodnje, a ubrzo i prestanak rada ZIP-a.
Čekajući vreme obnove tradicije, Zrenjaninci putem ove manifestacije čuvaju sećanje na slavne dane zrenjaninskog piva.
-Ove godine se 29-ti put srećemo povodom slave pivu i mislim da niko nema pravo, bez obzira na sve uslove i teškoće, da prekida ovu divnu tradiciju - rekao je gospodin Janjić dodavši da je ove godine pripremljen bogat program sa puno pratećih manifestacija, dobra zabava, kulturno-umetnički program sa atraktivnom gostima, na više mesta u gradu, a među njima održaće se i tradicionalni 15. Međunarodni sajam preduzetništva INOCOOP, tako da će svi gosti, koji dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije, kao i iz zemalja u okruženju, imati šta da vide i priliku da se dobro provedu.
Čedomir Janjić je naglasio da zrenjaninski Dani piva nisu samo manifestacija na kojoj se pije pivo i jedu pljeskavice. Ova manifestacija ima turistička, privredna i kulturna obeležja sredine u kojoj se dešava, sa akcenatom na onom što će rashlađivati letnju žegu, i zagrevati atmosferu – pivom.
-Mi ovu manifestaciju koristimo da pozovemo i naše poslovne partnere i naše prijatelje, ali i potencijalne investitore, da dođu u Zrenjanin da se družimo, a uz druženje, ja se nadam da ćemo sklopiti i neki posao – izjavio je gradonačelnik i dodao da je doprinos ovakve jedne manifestacije imidžu grada, kakav je Zrenjanin, nemerljiv, jer ceneći ozbiljnost i organizatorske sposobnosti domaćina, investitori će sigurno razmisliti o tome da je ovo pogodna sredina za njihova ulaganja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com