Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Beogradski Classic Car Show

Beogradski Classic Car Show

  • PDF

Trećeg septembra 1939. održana je trka Grand Prix Beograda na stazi Kalemegdan Park. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma, koji je okupio čak 75.000 gledalaca, od ukupno 360.000 stanovnika koje je u tom trenutku glavni grad imao. Ovo je bio poslednji Grand Prix održan na početku Drugog svetskog rata, a priređen je u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića.

U trci je učestvovao i Boško Milenković sa formulom Bugatti 51, a pobedu je odneo Tazio Nuvolari, jedan od najboljih vozača svih vremena, kome je ovo bila i poslednja Grand Prix trka, na čuvenom Auto Unionu (sadašnji AUDI) modelu D od 16 cilindara i 500 ks u vremenu od 1h4min i 3sek.
Ovom događaju u čast, u okviru manifestacije "24 sata elegancije" od 2011. godine, održava se Unikua Tour Historikue, jedinstvena parada najlepših oldtajmera koja sledi 2,7 km rute poslednje predratne Grand Prik trke. Ove godine, proslavljamo 75. godina našeg Grand Prix-a, a kao gosti Beograda, Kalemegdanskom kaldrmom grmeće motori luksuznih lepotana, jedne od najpoznatijih marki karoserija, milanske Touring Superleggera.
U subotu, 6. septembra, "Beogradski Classic Car Show 2014" predstavlja zvezde među automobilima u vlasništvu najpoznatijih kolekcionara na svetu. Paradni defile najlepših klasičnih automobila odigraće se na stazi oko Kalemegdana kojom se vozila famozna trka Formule 1 davne 1939. godine.
Ovaj veliki jubilej, 75 godina beogradskog Grand Prix-a, biće realizovan u saradnji sa Srpskim Savezom za Istorijska vozila, beogradskim Muzejom automobila, organizacijom Scuderia Zagreb, i uz veliku podršku Turističke organizacije Beograda. Fantastični prizor prošlogodišnjeg defilea ostavio je prisutne bez daha, a organizatori i učesnici su se potrudili da ove godine prirede još veći paradni spektakl.
Istog dana, pod nazivom "Concours d' Elegance 2014" , održaće se izložba najlepših modela klasičnih automobila odabranih specijalno za ovu priliku, ispred Grand Casina Beograd. Ove prelepe automobile ocenjivaće stručni žiri, birajući najbolje u različitim kategorijama, što će se završiti svečanom dodelom nagrada i proglašenjem "Best of Show 2014" u popodnevnim satima Okupljanje vozila na ulazu u Kalemegdan, iz Uzun Mirkove ulice, prema oficijelnom program, započeće u 10 sati.
Sat kasnije zakazano je otvaranje izložbe posvećene obeležavanju 75 godina od trke oko Kalemegdana, a u 12,00h startuje parada vrhunskih oldtajmera oko Kalemegdana, Tour Historikue.
U 13,00h je otvaranje izložbe automobila - Concours d' Elegance , ispred Grand Casino Beograd,
pola sata kasnije tvaranje izložbe posvećene dizajnu Touring Superleggera, da bi se program završio u 18,30 h proglašenjem pobednika BEST OF SHOW u okviru Concours d' Elegance Beograd 2014.

Tekst: Jelena Stanković, TO Beograda
Fotografija: www.topsrbija.com.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar