Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Najava Istražimo noć u Novom Sadu 29. septembra

Istražimo noć u Novom Sadu 29. septembra

  • PDF

Već peta po redu Noć istraživača održava se ove godine u preko 200 evropskih gradova i naravno, u Novom Sadu. Naime, kao i svakog poslednjeg petka u septembru, 26. septembra će znatiželjni umovi svih uzrasta moći da se upuste u jedinstvene avanture dostojne najvećih istraživača i naučnika širom Srbije - to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini, Svilajncu...

Noć istraživača u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine će proteći u duhu najneobičnijih sastanka sa naučnicima. Razgovori sa Njutnom i Darvinom, Teslom i Pupinom, druženje sa mladim i afirmisanim naučnicima koji istražuju danas, igranje stonog fudbala i ćaskanje o naučnim i nenaučnim temama uz kafu, predstave, performanse, kvizove i muzička takmičenja su osmišljeni da predstave svet nauke kao najzabavnije dvorište za radoznale umove i pruže priliku da upoznate naučnike licem u lice. Ove godine, Noć istraživača se dešava na dve lokacije – u Tržnom centru “BIG” I prostoru Studentskog kulturnog centra “Fabrika” gde je program prilagođen populaciji od 20 do 30 godina.
Organizaciju novosadske Noći istraživača potpisuju Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matamatički fakultet, Kreativno edukativni centar Novi Sad, Udruženje naučnih komunikatora NAUKOM, a zrenjaninske Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin.
Ovogodišnju manifestaciju obeležiće i brojne prateće aktivnosti, među kojima i jedinstveni naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“ u kojem će biti predstavljeni najznačajniji srpski naučnici zajedno sa svojim dostignućima. Najavljeni su i brojni konkursi, radionice, debatni klubovi i ciklus naučno-popularnih predavanja za sve male i velike istraživače, kao i druge aktivnosti koje će septembar pretvoriti u najzanimljiviji mesec do sada.
Noć istraživača je finansirana iz programa HORIZON 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Kiri.
Satnica i program TRŽNI CENTAR “BIG”
14.00 - 16.00 Lice nauke – Nacrtaj naučnika
14.00 - 22.00 Naučno igralište – Naučni interaktivni eksponati
16.00 - 16.30 Naučna predstava “Šetnja kroz sunčev sistem” – Upoznaj se sa Suncem i planetarama kroz igru
17.00 – 17.30 Naučna predstava “Zvuk fizike” – Upoznaj se sa zvukom kroz igru i pesmu!
17.00 – 22.00 Upoznaj naučnike – Upoznaj 10 velikana nauke, njihova otkrića i istraživače inspirisane njima!
17.00 - 22.00 Pobedi naučnika – Odigraj partiju stonog fudbala ili svoju omiljenu igricu sa našim naučnicima
20.00 – 21.00 Na kafi sa naučnicima – Ćaskajte sa naučnicima u opuštenoj atmosferi uz kaficu - Café The Pub
Satnica i program Studentski kulturni centar - FABRIKA
20.00 – 21.00 Naučno-popularno predavanje
21.00 – 21.30 Naučni performans – Naučni šou za odrasle
21.30 – 22.00 Naučni kviz – Pokažite šta znate i osvojite piće!
22.00 – 01.00 Naučni IDOL – "High-Low" bend i takmičenje naučnika u pevanju
Kontakt za dodatne informacije: Saška Rakić, pr manifestacije u Novom Sadu, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , 063 56 86 01.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com