Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Dragana Dolovac, proizvođač organske hrane : Čičoka jednako zdravlje

Dragana Dolovac, proizvođač organske hrane : Čičoka jednako zdravlje

  • PDF

Imanje porodice Dolovac se nalazi u ataru varoši Futog, kraj Novog Sada. Porodica Dolovac se bavi organskom proizvodnjom voća i povrća na 3 ha, pa između ostalog, u svom voćnjaku gaje aroniju, kruške, maline, a u bio-bašti se mogu naći: pasulj, bob, beli luk, crni luk, šargarepa, krompir, keleraba, kupus, paradajz, paprika, celer, soja i jedna čudan biljka - čičoka.

Kada se ova biljka pojavila na pijaci organskih poljoprivrednih proizvoda “Moj salaš”, na platou SPENS-a u Novom Sadu, gde Dolovci svakog četvrtka redovno izlažu, izazvala je veliko interesovanje.
Da ne bude zabune, i da nešto važno ne propuste da kažu o čičoki, oni su štampali i flajer, na kojem, osim obaveštenja o ovoj neobičnoj biljki, koja liči na đumbir, stoji i uputstva o načinima njene upotrebe.
Tako smo saznali da je čičoka (Helianthus tuberosus), vrsta suncokreta, raskošno žutih cvetova, impozantne visine i do tri metra, poreklom sa severnoameričkog kontinenta, koja se, pre svega, zbog hranljivog korena, danas uzgaja u čitavom svetu.
Čičoka je veoma korisna biljka. Njen koren odličan je izvor minerala i esencijalnih aminokiselina, pa je svrstana u grupu izrazito zdravih biljaka.
Ono što je posebno ističe je inulin. U gomoljastom (nepravilnom) obliku korena ove biljke nalazi se 25% inulina, polisaharida koji se u toku varenja ponaša kao rastvorljivo biljno vlakno i probiotik (pomaže održavanje probiotskih Bifidobacteria). Zbog toga je veoma dobra i preporučljiva hrana za dijabetičare, ali i osobe koje boluju od arterioskleroze i gojaznosti. Sadrži mnogo kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B1 i B2, do 2 % belančevina, kalijuma, fosfora, vitamina A (beta-karoten), manje vitamina C i D, proteina, masti, celuloze, ugljenih hidrata.
Poznato je da osobe koje jedu sirov gomolj čičoke manje oboljevaju od karijesa zuba. Pomaže i kod probavnih infekcija, alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, povišene masnoće u krvi i kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se i malokrvnim osobama. Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrednošću (79 kcal/100 g) i sadržajem vitamina i minerala.
Njen nadzemni deo takođe je koristan, posebno u ishrani stoke, koja je, čini se, rado jede. A kada se tome pridoda činjenica da čičoku ne treba prskati, to je sigurno biljka koju bi svako rado imao u vlastitom vrtu.
Dragana, stub četvoročlane porodice Dolovac, kaže da je čičoka najzdravija ako se konzumira u sirovom obliku.
Priprema se lako i brzo, najčešće kao salata uz dodatak belog luka i maslinovog ulja ili u kombinaciji sa šargarepom i jabukom, a može i kao varivo. Od čičoke se pravi brašno od kojeg se mesi hleb.
Pitali smo našu sagovornicu da li to znači da prehrambeni proizvodi sve više postaju lekove, a ona nam je objasnila da kada kažemo hrana, to je nešto što nas hrani, što nas leči. Sve ostalo, sve što nije zdravo, ne možemo nazvati hranom.
Zato se čičoka preporučuje svima, a posebno onima koji imaju problema sa crevnim infekcijama, alergijama na hranu, onima sa povišenim krvnim pritiskom i povišenim masnoćama u krvi, onima sa kardiovaskularnim problemima, anemijom, osteoporozom, dijabetesom. Čičoka učestvuje i u prevenciji svih ovih zdravstvenih tegoba, pa je valja jesti i kada smo potpuno zdravi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 LJiljana Railic 25-12-2014 21:57
Veliki sam zaljubljenik u bio bastu.Za sada samo prikupljam knjige ,clanke o tome.Slucajno sam naisla na ovaj vas , koji mi je ulepsao dan .Zelim Vam puno srece u Novoj 2015.godini.Pozdrav Vama Dragana i vasoj porodici . LJiljana Railic ,Jelenina mama.
Citiraj
 

Dodaj komentar