Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Najava Mediji, nauka, tabloidizacija u Noći istraživača u novosadskoj Fabrici

Mediji, nauka, tabloidizacija u Noći istraživača u novosadskoj Fabrici

  • PDF

“NEMA NAM SPASA: Asteroid udara u Zemlju 16. marta 2880?!”
“VELIK KAO TRI FUDBALSKA TERENA: Asteroid noćas prolazi pored Zemlje!” “APOKALIPSA: Superoluje na Suncu će uništiti našu civilizaciju!”
Ovo su samo neki od naslova koji se mogu čuti/pročitati u našim medijima, a cilj im je samo jedan – da privuku što više pažnje i izazovu paniku.

Kao najava manifestacije Noć istraživača, 23. septembra u 19 h, u Studenstsko-kultrunom centru Novog Sada „Fabrika“ (Kineska četvrt, Bul. Despota Stefana 5, Novi Sad), organizuje se tribina sa vrlo aktuelnom i interesantnom temom “Mediji, nauka i tabloidizacija”. Diskusija je namenjena novinarima i studentima žurnalsitike, ali i svim ostalim zainteresovanim pojedincima i za cilj ima ukazivanje na tretman nauke u medijima u Srbiji.
Učesnici će pokušati da odgovore na neka od sledećih pitanja: Kome treba i zašto je bitna nauka? Gde je nauka u srpskim medijima? Na koji način se obrađuju naučne teme? Da li se princip obrađivanja političkih i društvenih tema može primeniti i na obrađivanje naučnih tema? HAARP, asteroidi i drugi senzacionalistički naslovi - ko bi trebao da snosi odgovornost? Internet era i more (ne)proverenih informacija... Kako razlikovati nauku od pseudonauke?
Nešto više o panelistima:
Slobodan Bubnjević - fizičar po obrazovanju, novinar je nezavisnog nedeljnika “Vreme” i uređuje komunikacije Centra za promociju nauke. Pored ovoga, uređuje i elektronski časopis za književnost “Male novine”, a piše i za Nacionalnu geografiju u Srbiji, B92, Nauku i druge medije.
Stanko Stojiljković je penzionisani novinar lista Politika. Tokom svog višedecenijskog rada objavio je nekoliko hiljada tekstova. Bio je glavni urednik časopisa Galaksija. Pisao je za Svet kompjutera i Svest, a bio je osnivač i urednik naučne rubrike u listu Politika i pokretač mesečnog magazina NIT (nauka, informatika, tehnologija). Autor je knjige Mozak na čipu i Alhemija nauke, u kojoj se nalaze odabrani intervjui sa Nobelovcima, čuvenim inostranim i domaćim naučnicima i misliocima.
Tijana Prodanović je vanredni profesor na novosadskom PMF-u. Doktorirala je astrofiziku na Univerzitetu Ilinoisa (SAD). Osim nastavnog i naučnog rada, bavi se populariziacijom nauke i naučnom komunikacijom. Na FameLab takmičenju mladih komunikatora nauke je 2008. godine odnela prvu nagradu na nacionalnom nivou i drugu nagradu na međunarodnom nivou. Programski je koordinator Festivala nauke i Noći istraživača u Novom Sadu od 2011. godine. Održala je brojna naučna i popularno-naučna predavanja. Piše naučnu kolumnu za list “Politika”.
Biljana Vorkapić je odgovorni urednik Redakcije informativnog programa na srpskom jeziku Radio-televizije Vojvodine. Od 1987. godine radi kao novinar u okviru ove redakcije, u kojoj se pripremaju dnevno-informativne i dvadesetak specijalizovanih emisija iz različitih oblasti. Prati obrazovanje, nauku, unutrašnju politiku poljoprivredu i druge oblasti.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com