Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Vino Miroslav Vasin: Nemamo standard EU, ali imamo svetska vina

Miroslav Vasin: Nemamo standard EU, ali imamo svetska vina

-Meni je jako važno da imamo kvalitetna vina, a ovo drugo možemo brzo da dostignemo ako budemo pametni - komentar je gospodina Miroslava Vasina nakon studijske posete mađarskom gradu Seksardu, sedištu županije Tolna, Južna prekodunavska regija, koju je organizovala Regionalna razvojna agencija Bačka, u subotu 20. septembra.

Učesnici ove studijske posete bili su vinari iz cele Vojvodine, projekti menadžera iz Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, te predstavnici medija. Posetu je podržala i Pokrajinska vlada na čelu sa pokrajinskim sekretarom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslavom Vasinom, koji se takođe pridružio grupi u obilasku jedne vinarije (Vinarije Fritz), interaktivnog vinskog podruma i manifestacije Dani vina i vinogradara u Seksardu.
Gospodin Vasin je izneo svoje utiske, nastale na ovom, ali i na nekoliko prethodnih putovanja, u Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku.
-S jedne strane osećam zadovoljstvo što sam se uverio da naša vina imaju odgovarajući kvalitet, da smo kvalitetom vina stigli prodručja sa daleko većim iskustvom, kada je proizvodnja vina u pitanju, od nas. Očigledno je da su naši vinari, što se tiče kvaliteta, dostigli jedan zavidan nivo. I u tom pogledu možemo biti zadovoljni. S druge strane, ako posmatramo aspekat vinskog turizma, što su uspeli da ostvare ljudi u Mađarskoj, onda smo mi daleko iza njih. Vinski turizam koji se ogleda i u kvalitetu ponude vina, kako se vino nudi gostima, smeštaju, pokazivanju detalja povezanih sa proizvodnjom vina, kroz istoriju, tako i u datom momentu, je nešto u čemu zaostajemo. Imam utisak da broj turista koje vinarije, i konkretno ova vinarija, uspevaju da dovedu (a to je u proseku 100 dnevno), je za nas, za sada samo san. Jako je dobro da naši vinari vide da to što rade kvalitetno treba pretakati i u novac, i u turističku ponudu, i u podizanje novih kapaciteta, svih vinskih regiona, kako u Vojvodini tako i u Srbiji. Još jedna vrlo značajna posledica ovih poseta je da naši vinari mogu da se uvere šta znači kvalitetan evropski put, kako su vinari u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, iskoristili mogućnost da kvalitetnim projektima apliciraju na fondove EU namenjene podsticanju ovih delatnosti. Srbija na putu ka EU uskoro dolazi u poziciju kada će i naši vinari moći da konkurišu sa kvalitetnim projektima za unapređenje rada svojih vinarija, podizanje vinskih, ali i turističkih kapaciteta, i jako je dobro da vide kako to izgleda u zemljama koje su taj put prošle i sve to iskoristile - rekao je gospodin Vasin, podsećajući na činjenicu da ni mađarski vinari, pre nego što su postali kandidati za prijem u članstvo EU, nisu imali sredstava za ovakve objekte kakve danas poseduju, niti su stara jezgra njihovih gradova izgledala pre desetak godina, kada su te zemlje bile van EU, izgledali kao što danas izledaju.
-Ako mi danas nemamo taj standard da podižemo velelepne vinarije, imamo put, a put su evropski fondovi. Ako budemo podigli velelepne vinarije imaćemo dovoljno i turista, kojima nije dovoljno da prevale 500 km zbog čaše vina, nego žele nešto i da vide, dožive.
Ako bi pored Sremskih Karlovaca, imali da pokažemo i renovirano petrovaradinsko Podgrađe, Petrovaradinsku tvrđavu, i kada bi imali više vinara koji bi za svoje projekte dobili sredstva, a uveren sam da će ih dobiti da sagrade odgovarajuće turističke objekte, onda bi turisti dolazili. Naš standard je za sada jako nizak, i naši vinari ne mogu sami da finansiraju velike projekte, ali zato iskustvo naših suseda treba da ih ohrabri što više. Bez obzira koliko imaju novca, uskoro će moći sa tim sredstvima kao osnovom i sa kvalitetnim projektima, da dobiju potrebna sredstva iz EU. Radi se o godini, dve, tri, a ne o nekoj dalekoj budućnosti. Ako to shvatimo imaćemo mnogo više vinsko-turističkih objekata i u Vojvodini, i u Srbiji, vrlo brzo – uveren je Miroslav Vasin.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com