Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Vino Sava Mačak o tradiciji održavanja iriških Pudarskih dana

Sava Mačak o tradiciji održavanja iriških Pudarskih dana

U dane vikenda, 20. i 21. septembra, održane su brojne manifestacije posvećene berbi i vinu, među kojima one najveće: Vršačka berba grožđa, Grožđebal u Sremskim Karlovcima, Pudarski dani u Irigu. Vreme nije bilo naklonjeno ovim danima slavlja, kao što nije bilo ni celo leto, koje je grožđu uskratilo sunce, a dalo mu kiše, kiše, kiše.

Uprkos tome, sve manifestacije su održane.
XXII Pudarski dani su lepa tradicija i prilika da se spomene ime čoveka, zaslužnog za početak ove brend manifestacije Iriga.
-Meni je žao što čovek koji je smislio i pokrenuo čitavu ovu priču, koji je bio njen inicijator - Nikola Vukmanović, već dve-tri godine nije više među nama. Nikola Vukmanović je bio jedan vrlo svestran čovek, sklon umetnosti, a zbog umetničkog uzbuđenja sa harmonikašima je i neku godinu proveo u zatvoru, ali smislio je mnogo toga lepog u Irigu. Osim što je inicirao Pudarske dane, on ih je dugo godina i vodio, ali mi ne bi bili mi kada bi poštovali ljude koji su bili pokretači nečega. Pre nekoliko godina kod nas je održavan tzv. Pudarski doručak, koji se kasnije izgubio kao deo manifestacije, pošto je bio preobiman, složen i remetio je dalji protokol. Redovno se dešavalo da se ode na doručak, pa se ostane ceo dan. Mi smo nekada imali Pudarski ručak sa oko 300 gostiju, i ja sam želeo da ceo događaj otvori Nikola Vukmanović. U toj želji sam istrajao, iako sam sa svih strana, i iz opštine, od formalnih i neformalnih grupa, bio kritikovan i prozivan da mu ne dam pravo na reč. Ne znam zašto. Govorili su: „Voli da popije.“ Mnogi vole da popiju, kao da je to neka mana?! On jeste u poslednje vreme pio čašu više nego što bi bila mera, ali to ništa ne umanjuje njegove zasluge. Ja mislim da ovog događaja ne bi bilo da nije Nikole Vukmanovića. Možda bi se nešto drugo smislilo, ali ovo sigurno ne - priča Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ i domaćin brojnim prijateljima i poslovnim partnerima u vreme Pudarskih dana. Po njegovom mišljenju, ovi dani, ne bi trebali da se svedu na dva vinara, Mireta Kovačevića i Savu Jojića, već da to bude jedna narodna fešta, turistička atrakcija, značajna za afirmaciju Iriga kao vinogradarskog i vinarskog kraja.
-Mi smo danas svedoci jedne sjajne Vinske ulice u Irigu. To je nešto prekrasno što je Irig dobio zahvaljujući ljudima zaposlenim u lokalnoj upravi. koji su obezbedili sredstva da se to napravi. Sada u Irigu mogu da se održavaju i koncerti uglednih umetnika, a i ovakva događanja. Sve je to jako lepo, samo što bismo trebali i ime Nikole Vukanovića svuda da istaknemo, kao pokretača cele ove manifestacije - kaže gospodin Jojić. Po njegovom mišljenju, nosilac manifestacije bi danas trebalo da bude Tustička organizacija Irig, a on je, kao vinar i kao građanin Iriga spreman da pomogne, koliko god treba. On takođe naglašava, da Irig ne bi smeo da odstupa od prvobitne zamisli Pudarskih dana i da gosti treba da dođu ne kod Save Mačka, već kod Irižana. A on će i dalje dočekivati svoje goste u vreme nekih svojih manifestacija, kao što su npr. Dan mladog vina.
-Mislim da po prvi put TO Irig ima ambicije da od Pudarskih dana napravi pravi narodni događaj. Koliko pratim, dobili smo jednog sjajnog čoveka na čelu TO, Ljubomira Aleksića, koji ume, zna i hoće da radi prave stvari. Prvi put na čelu te organizacije dobili smo obrazovanog, mladog, punog entuzijazma, želje i volje da menja postojeće i stvara nešto novo i nešto dobro, čoveka kakvog bi ja želeo da vidim - ističe gospodin Jojić.
Ljudi se menjaju, a manifestacije ostaju, što je i njihov cilj, da nadživi prvobitne zamisli, svoje tvorce i da se razvijaju u skladu sa potrebama savremenika. Neke manifestacije traju po 100 i više godina, za neke se ne zna ni kada su nastale, ali one i dalje povezuju naraštaje oko ideje iz koje su nastale, a u ovom slučaju je to grožđe i vinogradi.
U ime grožđa i vina, Pudarskim danima, i svim dobro zamišnjenim i organizovanim manifestacijama, želimo dugo trajanje.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com