Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Vino Mr Mirjana Maksimović o utiscima iz vinskog Seksarda

Mr Mirjana Maksimović o utiscima iz vinskog Seksarda

“Kao večan dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne je vino”, izreka je Bendžamina Frenklina, koju su prvi put javno, preko Udruženja “Žene i vino”, prigrlile i žene Srbije. Promovišući vino i vinsku kulturu, pre svega putem druženja, koje ne isključuje prisustvo muškaraca, ovo udruženje, koje je pre godinu dana u Novom Sadu osnovala mr Mirjana Maksimović, obrazovanjem vezana za tržišne komunikacije, danas je sve prisutnije u vinskoj priči.

Trudeći se da članicama udruženja podari što kompleksniju i celovitiju sliku o “Tečnoj ljubavi”, kako je vino definisao mađarski filozof Bela Hamvaš, Mirjana obilazi mnogobrojne destinacije, kako bi napravila izbor onih pravih, i preporučila ih svom udruženju.
Ovoga puta, zatekli smo je u Seksardu, Mađarska, gde je u okviru studijske posete, koju je organizovala Regionalna razvojna agencija Bačka, u subotu 20. septembra, u vreme manifestacije Dan vina i vinogradara u Seksardu”. Poseta je obuhvatala obilazak vinarije Fritz, Gradskog vinskog podruma sa interaktivnim sadržajem, a kao kruna svega je bila manifestacija, koja se održavala na ulicama centra grada.
Utisci sa ovog puta su brojni:
-Ja sam uvek zadovoljna kada vidim nešto novo i otkrijem nešto što do sada nisam videla, ali, kada je nešto dobro, što je opšti utisak sa ovog puta, onda se oduševim.
Razmiljala sam da poseta baš Seksardu, jednom od najznačajnijih vinskih regija u Mađarsoj, uz Tokaj, Kunšag, Čongrad i Hajos-Baja, Eger, Vilanj, može da posluži kao jedno upoznavanje sa ovim tržištem. Imala sam u jednom momentu ideju da bi mogli da napravimo jednu vinsku turu u ovaj kraj, međutim, moja procena je da u Srbiji ima boljih i neuporedivo jeftinijih vina, odnosno da vina koja su ovde dobra, kod nas možemo naći po mnogo povoljnijim cenama, tako da nisam sigurna da bi to za sada bio dobar izbor - izjavila je tom prilikom gospođica Maksimović.
Ona je svoje utiske pre svega vezala za vino, i posle obilaska vinarije “Fritz” i tridesetak “kućica” u kojima su se točila vina iz vinarija situiraniih u okolini grada, da su vina vinarije Takler apsolutni šampion kvaliteta, u odnosu na sva ponuđena vina na manifestaciji, i da ako vas nekada put nanese na ovu stranu, nikako ne smete zaobići ovu porodičnu vinariju, u kojoj se proizvode vina, na ovom prodručju, punih 300 godina, i koju sada vodi trio: Ferenc Takler sa sinovima, Andrášom i Ferencom Jr.
Ovo, kao i svako drugo putovanje donelo je, po Mirjaninim rečima, neočekivana poznanstva. Naime, ova poseta je imala za cilj upoznavanje vinara iz Vojvodine sa iskustvima vinarije u pripremi projekata za fondove EU na unapređivanju proizvodnje vina i turističke ponude vinarije, gde je učestvovalo preko dvadeset vinara.
Koliko god se trudili da pratite, budete u žiži vinskih događanja, uvek vam po nešto iznakne. Sa ovog puta, mr Mirjana Maksimović nosi lepe utiske o svemu što su naši severni susedi uradili u ime vina i vinske kulture (od Gradskog podruma, manifestacije,Muzeja vina), ali je na putu upoznala i neke naše vinare koje do sada nije poznavala, tako da će iz toga definitivno izaći neka saradnja. Ali za sada, to će ostati tajna, iznenađenje jer, na to nas je i naviklo Udruženje “Žene i Vino”.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com