Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Čedomir Guzina: Višegrad i Mrčajevci se lako prepoznali, sledi Futog

Čedomir Guzina: Višegrad i Mrčajevci se lako prepoznali, sledi Futog

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Čedomir Guzina, predsednik folklornog ansambla Sokolskog viteškog društva „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“, iz Višegrada, grada koji je oko 150 km udaljen od Mrčajevaca, na 12. Kupusijadi, održanoj od 12.-14. septembra, predvodio je družinu od tridesetak folkloraša. To je bila njihova prva uzvratna poseta ovoj manifestaciji i prijateljima u Srbiji, koji su u junu učestvovali na 11. Međunarodnom festivalu folklora „Višegrad 2014“. u organizaciji Sokolskog društva „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“.

Zbog svog geografskog, strateškog i ekonomskog položaja Višegrad je uvek bio interesantna i prometna destinacija. Samo 16 km od granice prema Srbiji, u višegradskoj opštini danas živi oko 12.000 stanovnika, a u samom gradu oko 8.000. Prirodnim potencijalima, pre svega reke Drine, te izgradnjom kompleksa Andrićgrada, obnovom turističke pruge uskog koloseka, čuvenim građevinama i istorijskim spomenikom jedinstvene lepote, na Drini ćuprijom, podignutom u XVI veku, a 2008. godine uvrštenom na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, Višegrad je postao primamljiva turistička destinacija. Tu su i brojne manifestacije.
-Veoma nam je bilo drago da ugostimo naše prijatelje, ne samo u Višegradu, nego i u novonastalom naselju – Andrićgradu, gde zahvaljujući našem velikom umetniku Emiru Kusturici, na relativno malom prostoru možemo da predstavimo istoriju našeg naroda kroz vekove. Naši prijatelji iz Mrčajevaca su bili oduševljeni posetom, i pozvali su nas da dođemo na ovu njihovu svetkovinu, posvećenu kupusu. I kako vidim, raspoloženje ovom posetom među našom decom je odlično - rekao je gospodin Guzina. On je takođe objasnio da je folklorni ansambl Sokolskog viteškog društva „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“ svakodnevno prisutan u Andrićgradu, jer se konstantno odvijaju različiti programi, od manifestacija, naučnih skupova, sportskih takmičenja (nedavno je na donjem Drinskom jezeru održano Balkansko veslačko prvenstvo na kojem je učestvovalo 350 takmičara iz 8 zemalja), tako da se mnogobrojnim aktivnostima prelaze granice BiH i Srbije.
A za Kupusijadu kaže:
-Mislim da je ovo jedna divna manifestacija, koju bi mogli da uvrstimo u program naše gastro turističke manifestacije „Drinski kotlić“, koja je održava na platou pored čuvene ćuprije na Drini. Naši prijatelji bi svoj grad, svoju manifestaciju i ovaj proizvod, kiseli svadbarski kupus u zemljanim loncima, imali priliku da predstave građanima Višegrada, koji nisu bili u mogućnosti da posete Mrčajevce u vreme Kupusijade, i da im makar malo dočaraju atmosferu koja ovde vlada - objasnio je naš sagovornik, koji je dodao da su se Višegrađani u Mrčajevcima osećali vrlo lepo, kao u svom gradu, i gde god da se se okrenuli, nailazili bi na poznata lica. To je rezultat višegodišnjeg druženja na relaciji Srbija-BiH, u vreme raznih manifestacija, koje se bave kulturnim i tradicionalnim sadržajima, po čemu su se prepoznali Višegrad i Mrčajevci.
Upravo na toj relaciji našlo se i Udruženje „Futoški kupus“, čiji su predstvnici takođe učestvovali na 12. Kupusijadi. Oni su prepoznali mogućnost za širenje saradnje, i s obzirom da je Futoška kupusijada zakazana za 25. oktobar, pozvali su Čedomira Guzinu da poseti Kupusijadu na vojvodanski način, ne radi upoređivanja sa mrčajevačkom, već da bi se udružili. Jer, saradnja, ako je podstaknuta prijateljstvom i zajedničkim interesovanjima, a to je pre svega negovanje i očuvanje tradicije, ne poznaje granice i ne deli se. Sećanja, sačuvana u kulturi jednog naroda traju najduže, a borba za njeno očuvanje, iako nije laka, najlepša je, što upravo potvrđuju brojna kvalitetna kulturno-umetnička društva i primer saradnje između Višegrada i Mrčajevaca (a nadamo se i Futoga).

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar