Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Tamara Šite o cikloturizmu, trendu koji ubrzano raste

Tamara Šite o cikloturizmu, trendu koji ubrzano raste

  • PDF

Akcija vožnje bicikla kroz opštinu Temerin, od Bačkog Jarka do Parka prirode Jegrička, pod nazivom „Bicikl vozimo - planeti pomozimo“, održana 24. septembra, u organizaciji Eko centra „Vodomar 05“, podržana od Turističke organizacije Temerin i JVP „Vode Vojvodine“, bila je prilika da se skrene pažnja na narastajući trend koji dolazi iz Evrope -cikloturizam. Tamara Šite iz TO Temerin, na tribini u okviru ove akcije, govorila je više o tome.

-Cikloturizam je novija grana turizma i podrazumeva aktivnost putovanja koje uključuje bicikl, čija je glavna svrha uživanje. Cikloturisti su ljudi kojima je najbitniji zdrav život, boravak u prirodi, relaksacija i danas ih možete videti sa biciklovima opremljenim stvarima za put. Oni na taj način prelaze i po nekoliko stotina, pa i hiljada kilometara.
Postoje dve kategorije ciklo-turista: jedni su oni koji otputuju na neku turističku destinaciju, gde iznajme bicikl, ili ponesu svoj (kolima, kamperom i sl.) i biciklom obilaze sva ona mesta koja ta destinacija ima da ponudi, a drugi su oni kojima je bicikl osnovno prevozno sredstvo.
Po nekim istraživanjima, ciklo-turisti imaju najčešće između 45 i 55 godina, sa srednjim ili visokim obrazovanjem, češće su u pitanju muškarci. Statistički podaci kažu da 20% ciklo-turista voli da putuje samo, 50% u paru, a ostali u manjim grupama od 3 do 5 ljudi.
Cikloturizam je nastao u XIX veku u Velikoj Brataniji, a danas je najrazvijeniji u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, zemljama Beneluksa i Nemačkoj.
O značaju ciklo-tursta za neku zemlju govori podatak da jedan takav turista potrošli 53 evra dnevno, što je razumljivo s obzirom da na svom biciklu može da nosi ograničen broj stvari, pa na samoj destinaciji, kupuje sve što mu je potrebno. Za turističke radnike je bitno da ciklo-turisti zahtevaju malo drugačiji vid smeštaja. Potrebni su im mašina za pranje i sušenje veša, jer se kratko zadržavaju na jednoj destinaciji, kao i mesto, gde će njihov bicikl biti na sigurnom.
Smatra se da danas u Evropi ima više od 60 miliona aktivnih ciklo-turista i to predstavlja jednu granu turizma koja najbrže raste i koja će se u budućnosti sve više razvijati.
Usled porasta svesti o zdravom životu, cikloturizam je dobio, i još uvek dobija na važnosti, ustanovljene su rute širom Evrope, za sada petnaest, sa tendencijom širenja, ukupne dužine od 70.000 km. Biciklistička ruta EuroVelo6, koja ide od Atlantika do Crnog mora, i uglavnom prati drugu najveću evropsku reku-Dunav, jedna je od najpopularnijih, i u dužini od 665 km prolazi kroz našu zemlju.
Kroz Temerin, na žalost, ne vodi ni jedna ruta, ali bi od velike koristi za ovdašnje stanovništvo bilo, pošto je bicikl veoma popularno prevozno srestvo među pripradnicima svih generacija u ovoj opštini, da se naprave biciklističke staze kroz celo naselje. Neka udruženja građana su uputila peticije na adrese nadležnih, ukazujući na potrebu za izgranjom biciklističke staze od izlaska iz Temerina do Parka prirode Jegrička, međutim, do sada se još niko nije oglasio. Ostaje nam nada da će se ovakvim i sličnim organizovanim akcijama popularizacije vožnje biciklima u narednim godinama to promeniti - rekla je na kraju razgovora Tamara Šite.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar