Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Hrana Povećan promet trgovanja na Produktnoj berzi

Povećan promet trgovanja na Produktnoj berzi

Žetva kukuruza sve više dobija na zamahu. To se očigledno vidi i na tržištu gde je kukuruz ponovo dominantan u strukturi prometa u trgovanju preko “Produktne berze”. Na osnovu ukupno 26 zaključenih kupoprodajnih ugovora u periodu 22.09-26.09 ukupno 1.920 tona robe je promenilo vlasnika, a finansijska vrednost trgovane robe iznosila je 49.294.410 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju fizički obim prometa je veći 3,4 puta, a finansijski 3 puta.

Rani hibridi kukuruza su počeli da se skidaju sa naših njiva uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama za ovaj ratarski posao. Prinosi su dobri, a što je veoma bitno kvalitet će takođe biti dobar. Sa aspekta tržišta veoma je važna upravo ova druga okolnost koja će omogućiti, sada već sasvim izvesno velikim izvoznim viškovima, da se plasiraju na zahtevna svetska tržišta. Cena kukuruza novog roda startovala je sa nivoa od 16,60 din/kg bez PDV da bi već krajem nedelje cena očekivano pala i iznosila 15,00 din/kg. Prosečna cena trgovanja kukuruza roda 2014 u nedelji za nama je iznosila 16,84 din/kg (15,31 bez PDV). Odmah treba naglasiti da nije realno očekivati da se ova cena zadrži u narednom periodu kada berba ovog useva bude u punom jeku, a ponuda znatno veća. Procene kretanja cene ove naše najzastupljenije agrarne izvozne robe treba temeljiti i na dešavanjima na svetskim berzama gde je vrednost kukuruza u očiglednom padu.
Tržište pšenice je izuzetno stabilno. Cena hlebnog zrna stagnira. Prosečna cena trgovanja na bazi 7 zaljučenih kupoprodajnih ugovora u protekloj nedelji je iznosila 19,17 din/kg (17,43 bez PDV) , što je praktično na istom nivou kao i cena iz prethodne nedelje. Semenska pšenica je sve prisutnija na tržištu kako se približavaju rokovi za setvu. U protekloj nedelji cena se kretla između 25,00 din/kg i 26,00 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja je iznosila 28,05 din/kg ( 25,50 bez PDV) što rast od 1% u odnosu na prethodnu nedelju.
Kako se približava kraju žetva soje, tako se i cena ove uljarice pozicionira u očekivane okvire. Naime, cena soje novog roda se kretala u nedelji za nama u uskom cenovnom rasponu između 38,00 din/kg bez PDV i 38,20 din/kg. Prosečna cena je iznosila 41,92 din/kg (38,10 bez PDV), što je pad od čitavih 19,50% u odnosu na prethodnu nedelju.
Od ostalih roba predmet trgovanja na novosdaskoj berzi bilo je još i mineralno đubrivo NP 12:52 ( MAP) i to po ceni od 57,28 din/kg.
Početak trgovanja kukuruzom novog roda na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, prouzrokovao je ne samo rast prometa, nego i značajne promene u kretanju indeksne vrednosti PRODEX-a.
Od ove nedelje umesto cene prošlogodišnjeg, u vrednosnoj korpi ovog indeksa, počinje da participra cena kukuruza novog roda. U odnosu na cenu prošlogodišnjeg kukuruza registrovanu prošle nedelje, cena novog roda, koja je danas aktuelna, je niža za više od jednog dinara za kilogram. Kada se tome doda da je tokom ove nedelje registrovan i sezonski pad cene soje novog roda, od preko 3 din/kg, jasno je da blagi ovonedeljni rast cene pšenice nije mogao zaustaviti izraženu silaznu putanju indeksne vrednosti PRODEX-a. Aktuelna vrednost ovog pokazatelja najniža je još od 31.10.2013. godine. Na današnji dan PRODEX beleži indeksnu vrednost od 200,36 poena, što je za 3,87 indeksnih poena niže nego prošlog petka.
Pšenica je ponovo zabeležila cenovni pad. Cena fjučersa je dotakla najniži nivo od juna 2010. Međutim, krajem nedelje je na osnovu špekulacija da će male vrednosti podstaći tražnju, cena ove žitarice ipak skočila. Takj skok je iznosio 0,9% i predstavlja najveći dnevni skok od 5. septembra. Na osnovu poboljšanja vremena, žetva jare pšenice u SAD-u se ubrzava. Ove nedelje je bila na nivou od 86%, što je samo 6% manje od petogodišnjeg proseka. Što se tiče rezultata kvaliteta useva, oni su mešoviti. Nedeljni izvoz pšenice u SAD-u je bio na nivou od 314.500 tona, što je razočaravajući nivo, dok je kumulativni izvoz za 27% manji od upoređujućeg podatka iz prošle godine.Vrednosti kukuruza nastavljaju da beleže pad na osnovu očekivanja rekordne žetve u SAD-u. Međutim, sredinom nedelje javili su se problemi u obliku kašnjenja sazrevanja useva, kao i mestimičnih delova u poljima gde su se usevi osušili. Sve ovo je uticalo da žetva ide suviše sporo, te je ove nedelje ona dostigla nivo od 7% (4% prošle nedelje; 15% petogodišnji rekord).
Cena kukuruza je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi pala za 3,60%, dok je pšenica pojeftinila za 2,95 procentna poena.
Ista situacija kao i kod kukuruza, na osnovu očekivanja rekordne žetve, vrednosti soje nastavljaju sa padom. Crop Progress izveštaj od ponedeljka, pokazao je blagi pad rejtinga useva, na nivo od 71% dobar/odličan, što je i dalje mnogo bolje od prošlogodišnjih 50%. Žetva je na nivou od 3%, što je blago ispod proseka.
U poređenju sa prethodnom nedeljom soja je pojeftinila za 5,03%, a sojina sačma za 4,99%.
Fjučersi na pšenicu i kukuruz su u Parizu je nastavio sa cenovnim padom. U odnosu na prethodnu nedelju pšenica je jeftinija za 5,19%, a kukuruz za 2,68%. Pšenica je u Budimpešti pojeftinila za 0,11%, dok je kukuruz jeftiniji za 2,76%.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com