Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jegrička, Park prirode o kojem se sve više priča

Jegrička, Park prirode o kojem se sve više priča

  • PDF

Do 2005. godine, kada je upravljanje nad njom preuzelo JVP „Vode Vojvodine“ malo je ko znao za vodotok Jegrička. Od tada, stvari su počele da se kreću u pozitivnom smeru. JVP „Vode Vojvodine“ su od 2005. godine uložile veliki trud da unaprede i zaštite ovaj jedinstveni vodotok, sačinjen od niza bara i depresija, koji protiče kroz četiri opštine u dužini od 64 km, i kod Žablja se uliva u reku Tisu.


Te 2005. godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode proglasio je ovo područje za Park prirode „Jegrička“, zaštićenim područjem III kategorije zaštite (što znači da je od lokalnog značaja za opštine Temerin, Vrbas, Bačka Palanka i Žabalj). U toku je donošenje nove Uredbe o zaštiti po kojoj će Park prirode „Jegrička“ dobiti II kategoriju zaštite (taj stepen zaštite znači da je pod pokrajinskom zaštitom).
Mnogo se uradilo na uređenju njenih obala, čišćenju, a najviše na podizanju svesti, posebno sa mlađom populacijom.
-U zimskom periodu se trudimo da uđemo u škole, da uradimo neku prezentaciju, edukaciju, ekološku radionicu o značaju Jegričke, da deca od najranijih dana steknu svest od tome šta znači da je pod zaštitom države, da je vole i da je ne zagađuju. Svest se menja, iz godine u godinu na bolje. Sve više ljudi zna za Jegričku - objašnjava Tijana Radulović iz JVP „Vode Vojvodine“.
Poseban značaj Jegričke čine životinjske i biljne vrste, među kojima je beli lokvanj, pod zaštitom države i za njegovo branje se krivnično odgovara. Godine 2010. stara čuvarnica je preuređena u Info centar i adaptirana za potrebe posetilaca. U njenom dvorištu se nalazi eksponat broda, zapravo sccenografija iz filma „Kao rani mraz“ Đoleta Balaševića i eko učionica, pa je i to uslovilo da su deca, najčešći posetioci Info centra Jegrička.
JVP „Vode Vojvodine“ intenzivno rade na oplemnjivanju ovog prostora: postaljeno je dečje igralište, uskoro počinje izgradnja edukativne staze, premošćavanje Jegričke od Info centra do osmatračnice za ptice, jer iako se redovno tarupira, šiblje raste i ne možemo lako da se dođe do osmatračnice.
-Svake godine radimo na tome da olakšamo bar onim iskrenim i istinskim ljubiteljima ptica i prirode da u potpunosti uživaju u ovom ambijentu - kaže Tijana Radulović.
Ona ističe da je na Jegrički dozvoljeno pecanje (sa dozvolom bilo da je izdata od strane sportskog ribolovačkog udruženja, bilo od „Voda Vojvodine“, jednodnevne ili godišnje), da su vode ove reke bogate šaranom i smuđem, a da „Vode Vojvodine“ u zimskim mesecima, tokom novembra i decembra, puštaju riblja mlađ sa mostova i to oko 800 kg šaranske mlađi.
-Na terenu ima problema, ali se mi kao upravljači trudimo da se ispoštuje sve ono što Zavod za zaštitiu prirode propisuje. Npr. u Jegrički je nivo vode dirigovan. Imamo ustavu u Despotovu, kojom regulišemo nivo vode, a pecaroši se nekada žale da je nivo previše nizak i da ne može da se peca; ako su topla leta, kada buja vegetacija, dogodi se da nema kiseonika u vodi; mi se uvek odgovorno ponašamo i u granicama zakonskih ovlašćenja - dodala je Tijana Radulović.
Danas, ovaj park prirode pohode najviše deca, koja organizovano preko turističkih organizacija, ili svojih škola, u maju i junu upravo Jegričku biraju kao mesto za svoje izlete.
„Vode Vojvodine“ su za devet godina kako su preuzeli funkciju upravljača nad ovim područjem, uspele da bar ljude koji su naslonjeni na ovu reku edukuju o njenom značaju, a tome je doprinela i odlična saradnja sa Turističkom organizacijom Temerin, sa opštinama Temerin i Vrbas, posebno kroz zajedničku manifestaciju Dan Jegričke, gde svake godine od sredine maja do početka juna, svaka opština organizuje kvizove za decu, pecaroško takmičenje, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, pisanju literarnih radova, likovnim radovima, a JVP“Vode Vojvodine“ se kao uipravljači trude da nagrade sve učesnike.
Ali, JVP „Vode Vojvodine“ su ovo područje, nagradili, pre svega svojim odgovornim odnosom prema raritetetu, kakvo je područje vodotoka Jegrička, i učinilo ga mestom posebne atrakcije i doživljaja za sve one koji vole prirodu.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar