Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Najava Veliki muzičko-filmski spektakl-Aleksandra Vrebalov i Kronos Quartet u SNP i Sava centru

Veliki muzičko-filmski spektakl-Aleksandra Vrebalov i Kronos Quartet u SNP i Sava centru

  • PDF

Muzičko-filmski događaj godine, delo za kvartet sa filmom, pod nazivom „1914... i dalje“, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, reditelja Bill Morrison-a, u izvođenju Kronos Quartet-a, posle premijere u Njujorku (6. aprila), Edimburškog festivala i Roterdama, stiže u Srbiju: 6. oktobra moći će da ga vidi publika u beogradskom Sava centru, a dan kasnije, 7. oktobra i publika u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, zahvaljujući saradnji Muzičke omladine Novog Sada, Srpskog narodnog pozorišta, Dunafesta i Sava centra. Ovaj projekat posvećen obeležavanju 100-godišnjice početka Velikog rata, podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Tim povodom u SNP-u je u petak, 26. septembra održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali zaslužni za realizaciju ovog projekta u Srbiji.
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Slaviša Grujić, ovaj događaj je definisao kao jedan od najznačnijih u ovoj godini u Srbiji, upriličen povodom 100 godina od početka jednog „strašnog“ rata, On je naglasio da ovo umetničko delo nikada ne bi bilo dovoljno nagrađeno da se nije otvorila mogućnost saradnje sa Beogradom, jer suština je u tome da umetničko delo vidi što veći broj ljudi. On je takođe istakao da će ono u Novom Sadu biti prikazano u najboljem mogućem mestu za prikazivanje ovakvih degađaja, i u beogradskom Sava centru, nazvavši to dobrim i kvalitetnim odnosom prema kulturi.
-U situaciji kada svaki dan gledamo neke ratove, više je nego potrebno da ovakva umetnička dela budu zastupljena, ne bi li se neko opsetio da nam tako nešto ne treba nikada više - zaključio je Slaviša Grujić.
Gospodin Milan Radulović, sekretar MONS-a je rekao:
-Svesni jubileja Velikog rata koji se obeležava širom sveta, pa i u našoj zemlji, ali i činjenice da je vrlo lako ući u zamke koje nosi ovakvo jedno obeležavanje. Sa zadovoljstvom smo prihvatili predlog naše izuzetne i višestruko nagrađivane kompozitorke Aleksandre Vrebalov, pre godinu dana, kada su počeli ovi pregovori, da se porudžbina Berkli koledža (Berklee college of Music), uvrsti u program obeležavanja Prvog svetskog rata i u Novom Sadu. Kada smo čuli da je deo tog projekta čuveni Kronos Quartet, dobitnik Gremi nagrade, i za koji je, po porudžbini, napisano preko 800 kompozicija, naše zadovoljstvo je bilo tim veće.
Radulović je iskoristio ovu priliku da se zahvali Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, pre svega gospodinu Slaviši Grujiću, koji je ovaj projekat stavio na listu projekata od izuzetnog značaja. MONS je, kao organizator, imao želju da nakon 6. aprila, odmah nakon premijere u Njujorku, Novi Sad u okviru NOMUS-a, bude drugi grad koji će videti i čuti ovo delo. Ali, želje su jedno, a mogućnosti drugo, i to je pružilo mogućnost da se projekat, nešto kasnije prikaže i u Beogradu.
-Ovo će biti jedinstveno obeležavanje 100 godišnjice Prvog svetskog rata gledano iz umetničke vizure onoga kako se on odvijao - naglasio je gospodin Radulović.
Jedan od učesnika na realizaciji ovog projekta u Begradu i Novom Sadu i kum ovog filma, bio je Nebojša Bradić, predsednik Dunavfesta. On je orginalni naziv filma „Beyong Zero“ „prekrstio“ u „1914.. i dalje“ koji je bliži našem senzibilitetu. -Zahvaljujući Dunavfestu, Sava centru i beogradska publika će imati priliku da vidi ovaj komad. Na nama je da sve učinimo da on bude dovoljno vidljiv i ovim putem upućujemo poziv svim ljubiteljima muzike, svima onima kojima je kultura i umetnost u srcu, da dođu i da budu učesnici u ovakvom jednom događaju - rekao je gospodin Bradić.
Upravnik SNP-a, gospodin Aleksandar Milosavljević je objasnio da kada se prijatelji nađu onda pozorište uspeva, pa i kao samo prostor gde će biti ostvaren ovaj koncert. Pozoršite je mesto okupljanja prijatelja i kada radite nešto sa prijateljima uvek uspete. On je podsetio da je pre dve godine Kronos Quartet nastupao u Novom Sadu, a sada ima tu sreću i zadovoljstvo da to podeli sa Beogradom,
Vuk Žugić, pomoćnik direktora za umetničke poslove Sava centra je ukazao na umetničku dimenziju događaja, projekta u kojem učestvuju umetnici posebnog senzibiliteta, izuzetnih umetnilkih vrednosti, međunarodno priznati, na šta možemo biti ponosni. Gospodin Žugić je otkrio da je jedna od njegovih najvećih želja, dugo vremena u nazad, bila da Kronos Quartet nastupa u Sava centru, jer je zasta reč o vrsnim umetnicima. Aleksandri Vrebalov nije potrebno posebno predstavljati, rekao je gospodin Žugić, ali možemo biti ponosni što neko sa naših prostora ima toliki stvaralački ugled u svetu.
Nema sumnje da naša publika, bilo u Beogradu ili Novom Sadu, ume da prepozna i nagradi kvalitet. Zato sa sigurnošću možemo da kažemo da će se 6. oktobra u Sava centru, i 7. oktobra u Novom Sadu, za ovaj događaj tražiti karta više.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com