Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Hrana Pijaca Moj salaš uspešno završila još jednu sezonu

Pijaca Moj salaš uspešno završila još jednu sezonu

  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Pijaca organskih proizvoda „Moj salaš“ na platou SPENS-a u Novom Sadu, na kojoj svakog četvrtka od početka juna do kraja septembra Novosađane, punih deset godina snabdeva organskim povrće, voćem, i po nekom ratarskom kulturom, završila je sezonu za ovu godinu.

O utiscima, dešavanjima, novostima i planovima vezanim za organske proizvode i pijacu „Moj salaš“, govori gospođa Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine.
-Na kraju ove jubilarne godine rada pijace „Moj salaš“, mogu da izrazim veliko zadovoljstvo. Početkom juna, kada je još bilo lepo vreme, i proizvođači i kupci su se oduševljavali ponudom. Uprkos vremenskim (ne)prilikama, koje su uticale na ponudu ove godine, svest o kupovini zdravstveno bezbedne hrane, koja utiče na poboljšanje zdravlja, na kvalitet života, čini mi se da je sve veća. Ljudi su sve više zabrinuti za to šta jedu, za sigurnost hrane, pa čak ih interesuje i njeno poreklo, odakle potiče. I zbog toga je ova pijaca idelano mesto na kojem potrošači mogu da uspostave direktan kontakt sa prodavcem. Mislim da je cela ova priča koncept svetskog trenda - kupovina lokalne hrane koja doprinosi njenoj bezbednosti i pokretanju lokalne poljoprivrede. Ova pijaca, iako u malom, ispunjava sve kriterijume svetskog trenda o čuvanju, sigurnosti i na kraju umanjenju globalnih klimatskih promena. Ja naše proizvođače vidim kao neke male vojnike u borbi za održivost cele naše planete.
Parola, koju je svojevremeno Greenpeace izneo: Deluj lokalno, misli globalno, u organskoj proizvodnji, organizovanoj na ovaj način, je najviše vidljiva. Jer, mi delujemo lokalno na poboljšanju nečega što je svetski značajno i čini mi se da će ova pijaca postati model koji je primenljiv na teritoriji cele Srbije.
Ove godine na pijaci je izlagao veći broj proizvođača iz okoline Novog Sada, i to je kvalitet koji smo dobili i kojem smo težili, jer smatramo da lokalni proizvođači treba da snabdevaju veće urbane centre.
Što se tiče ponude, vremenski uslovi su uticali na to da se ona smanji. Dugi kišni periodi umanjili su i lepezu proizvoda. Prva žrtva nedostatka sunca bio je paradajz. Povećane količine kiše i štetočina uticale su na to da se nismo najeli kvalitetnog paradajza ove godine, iako smo u jednom trenutku imali ponudu od preko 30 raznih vrsta paradajza, koje je odgajila Jasmina Ćirić iz Samoša.
Ali, interesantno je da ove godine još uvek ima nekih kasnih sorti boranije, a i paprika je lepo rodila zahvaljujući obilju kiše. Klimatske promene će uticati na to da ćemo morati da razmišljamo o nekim novim usevima, ne bi išla toliko daleko da predviđam neke egzote, ali svakako da će se o tome morati razmišljati dugoročnije. Pouzdano znam da u ozbiljnim zemljama EU imaju planove strategije prilagođene klimatskim promenama u narednih 50 godina. U tom pravcu toplo preporučujem našoj državi da napravi strategiju šta sejati u narednom periodu.
Ove godine su se desile neke lepe stvari. Obeležavanje desetogodišnjice rada organske piajace „Moj salaš“ poklopilo se sa Sajmom poljoprivrednih organskih proizvoda iz Hrvatske, koji su se predstavili na našoj pijaci.
Projekat Pannonia Organica iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, čija će završna konferencija biti 7. oktobra, doprineo je sagledavanju naših mogućnosti i trenutne pozicije. Možemo biti ponosni, upoređujući nas i Hrvatsku u ovom momentu, bez obzira što oni imaju veće površine uključene u organsku proizvodnju, naša prednost je što imamo jako razvijeno povrtarstvo i verovatno bolju ponudu voća. Na našoj pijaci voće je bilo konstantno zastupljeno: od ranih jagoda do jabuka i grožđa, bobičastog voća, kajsija, šljiva, ribizli, breskvi, i smatram to našim velikim uspehom.
Formiranje Vojvođanskog klastera organske proizvodnje početkom septembra mislim da će ojačati organsku proizvodnju u Vojvodini, jer je okupio sve relevantne snage uključene u organsku proizvodnju. Tako organizovani, moći ćemo da lobiramo na poboljšanje i ugradnju organske proizvodnje u strategiju poljoprivrednog razvoja, jer mislimo da organska proizvodnja mora da ima mnogo snažniju ulogu u strategiji poljoprivrede Srbije, samim tim i Vojvodine. Više od polovine hektara pod organskom proizvodnjom u Srbiji situirano je na teritoriji Vojvodine, a od toga, više od polovine u Bačkoj. Naša sudbina je vezana za organsku proizvodnju, ne zato što smo tako zamislili, već zato što je to ekonomski isplativo. Prema podacima Evropske komisije, u EU svake godine noviih 500.000 ha ulazi u organsku proizvodnju. Od 9,6 miliona ha obradive površine u EU, više od 5% je pod organskom proizvodnjom. Mislim da organska proizvodnja ima veoma ozbiljnu perspektivu.
A perspektiva ove pijace je dvojaka. Jedna je opcija da neko profesionalno preuzme ovu pijacu i da ona radi preko cele godine. Problem je jedino što nemamo potrebnu ponudu proizvoda cele godine, zbog toga što nema zatvorene proizvodnje. S druge strane, ova pijaca ima neku tradiciju i šmek, i ja je gledam kao neku tačku koja treba da ima višeslojnu ponudu. Ponuda organske hrane jeste primarni cilj ove pijace, ali ono što grad nije do kraja iskoristio jeste njena turistička ponuda. Ja sanjam neki autobus koji će dovesti kupce iz Beograda da kupe organske proizvode na ovoj našoj pijaci. To je za sada samo moj san i ja se nadam da će se možda dogodine to i ostvariti - rekla je na kraju gospođa Olivera Radovanović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com