Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija Srbije dodelila nagrade Turistički cvet za 2014.

Turistička organizacija Srbije dodelila nagrade Turistički cvet za 2014.

  • PDF

Turistička organizacija grada Subotice (TIC Subotica Szabadka) je najuspešnija u kategoriji Turističke organizacije; „Zlatne ruke“ Sokobanja su naj Manifestacija godine; “Square Nine Hotel Beograd” i “Ivanjički konaci”, selo Raščići, opština Ivanjica, najbolji su Ugostiteljski objekti za smeštaj; Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ i Marijana Petrović, reditelj, u najuspešniji u kategoriji Organizacija i pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga.

Ovo su imena ovogodišnjih dobitnika “Turističkog cveta”, priznanja koje tradicionalno, 27. septembra, na Svetski dan turizma, dodeljuje Turistička organizacija Srbije. Gore pomenute organizacije i pojedinci, doprineli su svojim aktivnostima da se Srbija pozicionira kao značajna turističku destinaciju na turističkoj mapi sveta, o čemu svedoči stalni rast broja turista, kao i deviznog priliva.
Uz pomenuta, na svečanoj ceremoniji dodele u galeriji Belgrade Waterfront, ove godine su po prvi put uručena i priznanja destinacijama odabranim na Nacionalnom konkursu za izbor "Izuzetne destinacije Evrope" (Evropske destinacije izvrsnosti - EDEN). Pobednik konkursa je opština Knjaževac, dok su za prateće destinacije izabrani: Kovačica, Topola, Kučevo, kao i Nova Varoš i Prijepolje koji su zajednički konkurisali. Turistička organizacija Srbije (TOS) se tako po prvi put uključila projekat Evropske komisije (u Evropi se on održava od 2007. godine), pod nazivom "Izuzetne destinacije Evrope EDEN" (European Destinations of Excellence), koji ove godine ima za temu "Nematerijalno kulturno nasleđe." Cilj projekta je da se pospeši održivi razvoj destinacija, da se proširi turistička ponuda na celu godinu i da se ravnomernije rasporedi turistički promet, u zemljama članicama i kandidatima za EU. Pobednička i prateće destinacije će biti posebno promovisane kroz publikaciju i sajtove Turističke organizacije Srbije i Mreže izuzetnih destinacija EDEN, što će biti nova šansa za njoihovo povezivanja sa organizacijama i pojedincima u drugim evropskim državama, kao i za povećanje vidljivosti na turističkom tržištu.
Neštoi više o dobitnicima “Turističkog cveta” za 2014. godinu.
Turistička organizacija Grada Subotica (TIC Subotica Szabadka) zaslužila je u izuzetno jakoj konkurenciji, prestižno priznanje jer je učestvovala u brojnim projektima i aktivnostima na podizanju kvaliteta destinacije i promocije Subotice, Palića i okoline. Prezentovanje na sajmovima, društvenim mrežama, putem mobilne aplikacije i internet stranice prevedene na 6 jezika, štampanje novih brošura o vinskom i seoskom turizmu, kao i saradnja sa turističkom privredom, Turističkom organizacijom Srbije i resornim Ministarstvom, organizacijom „Srbija za mlade“ i susednom pograničnom opštinom Segedin, doprinele su povećanju turističkog prometa za prvih 6 meseci za oko 20%. Subotica, kao jedini predstavnik Srbije, od ove godine se nalazi u dve nove sertifikovane panevropske kulturne rute Saveta Evrope: „Mreža evropskih gradova secesije“ i „Atrium“ – ruta arhitekture totalitarnih režima 20. veka“. Subotička sinagoga se, već od ranije, nalazi na sertifikovanoj „Evropskoj ruti jevrejskog nasleđa“. Po preporuci Njujork tajmsa, Subotica je proglašena jednom od 52 destinacije koju treba posetiti u 2014.
Brojni su razlozi koji motivišu ljude na putovanje: upoznavanje sa tradicijom, običajima i gastronomijom, poseta manifestacijama. Turističko – kulturna manifestacija „Zlatne ruke“ Sokobanja, objedinjuje sve ove motive na jednom mestu. Održava se od 1983. godine i predstavlja takmičenje u pripremanju starih, zaboravljenih jela i veštinama starih zanata i narodne radinosti. Poslednjih godina takmičenje poprima nacionalni karakter jer dolaze učesnici iz svih krajeva Srbije, a najveći značaj ove manifestacije je njen doprinos očuvanju ne samo lokalnih, već i nacionalnih tradicionalnih vrednosti i običaja za buduće generacije, kao i korišćenje etno motiva na savremenim upotrebnim predmetima.
“Square Nine Hotel” je prvi beogradski luksuzni hotel svetske klase, koji kombinuje lokalno gostoprimstvo sa prefinjenim dizajnom, stvarajući elegantan i moderan ambijent u kojem je izuzetna pažnja posvećena svakom detalju. Odabir originalnog nameštaja, dekoracije starim fotografijama i razglednicama, pažljivo osmišljena gastro ponuda, kao i različiti sadržaji u hotelu i osmišljena razgledanja grada, zadovoljiće i najzahtevnije goste. Prvi je i za sada jedini koji je primljen u grupaciju “The Leading Hotels of the World”.
“Ivanjički konaci” u vlasništvu porodice Veličković, udaljeni 4 km od centra grada Ivanjice, poseduju sve kvalitete potrebne da privuku savremenog čoveka da ode u prirodu, na selo.
Kvalitetne sobe, originalna kuhinja, jedinstvena krčma, prostor za odmor, bazen u konacima pružaju sve za pravu relaksaciju. Razni dodatni sadržaji kao: kvadovi, obeležene staze za šetnju, osmatračnica – vidikovac, bicikli, motorne sanke, razne sportske aktivnosti i još mnogo toga, čine ovaj kompleks jednim od najboljih u opštini Ivanjica i Srbiji.
Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ učinili su mnogo toga da planinski centri postanu prepoznatljiv turistički proizvod kako u zimskoj, tako i u letnjoj sezoni. Zimski turizam, prevashodno na Kopaoniku, ali sve više i na Staroj planini i Zlatiboru, visoko je pozicionirao Srbiju ne samo na domaćem tržištu, već i na tržištu celog regiona i Evrope. Izgradnjom sistema za veštačko osnežavanje ski sezona je značajno produžena, organizuju se zimski adrenalinski sadržaji, unapređena je tehnička opremljenost, te su izgubljeni skijaši bezbedni, a počeli su i pripremni radovi za izgradnju dve najmodernije šestosedne žičare sa haubom, koje će biti jedinstvene u Srbiji. Hotelijeri na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini ističu podatak da imaju preko 30% više gostiju zahvaljujući izgradnji letnjih sadržaja – biciklističke rute, bike park, bob na šinama, zip lajn, tjubing, teren za mini golf, kao i multifunkcionalni sportski tereni za košarku, fudbal i tenis sa prihvatnim tribinama za posetioce. Obogaćivanju ponude ovih ski centara doprinele su i sledeće aktivnosti: mogućnost da se rezervišu i kupe ski karte putem interneta, besplatno skijanje za decu sa teritorija lokalnih samouprava na kojima se nalaze ski centri Kopaonik, Stara planina i Tornik, a vlasnicima sezonskog ski pasa iz Slovenije omogućeno je tri dana besplatnog skijanja u srpskim ski centrima.
Marijana Petrović, reditelj, dobitnik je “Turističkog cveta” u kategoriji Pojedinac za unapređenje turizma u podizanju kvaliteta turističkih usluga. Gospođa Petrović je jedna od retko zaslužnih ličnosti koja je pomogla da o Viminacijumu kao Arheološkom parku i važnoj naučnoj i turističkoj tački u Srbiji, sazna više hiljada ljudi širom sveta. Organizovala je izložbe „Rimski imperatori na tlu Srbije“ u gradovima Amerike (Vašington, Njujork, Boston, Čikago, Los Anđeles, San Francisko) i Evrope (London, Budimpešta), kao i otvaranje „Mamut parka“, a oprobala se i kao reditelj. Film „Viminacijum imperija Srbije“ je njen autorski rad.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com