Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM Turističke organizacije Tri godine Bare Trskovače

Tri godine Bare Trskovače

  • PDF

Zaštićeno stanište „Bara Trskovača“ nalazi se na površini od oko 168 ha u blizini sela Platičeva u Rumi. Turističkoj organizaciji ove opštine povereno je na upravljanje 30. septembra 2011. godine sa zadatkom revitalizacije i unapređenja tadašnjeg stanja ovog barsko-močvarnog ekosistema.

Kako je sedamdesetih godina XX veka došlo do fundamentalnih promena ovog područja (isušivanje, agromelioracioni radovi) u cilju njegovog privođenja poljoprivrednoj svrsi, pad biodiverziteta bio je više nego očigledan, ali i promene u mikroklimi čitavog područja. Analizama započetim pre desetak godina došlo se do zaključka da bara Trskovača, čak i tako promenjenog i unazađenog stanja, krije neke retke vrste flore i faune vredne proglašenja zaštite i revitalizacije u cilju povratka vode, a samim tim i vrsta.
Turistička organizacija opštine Ruma u svoje područje delovanja uvrstila je i ovaj izazov, specifičan za delatnosti jedne organizacije koje se prevashodno bavi razvojem turizma. To je, u slučaju ZS „Bara Trskovača“ najviši stupanj upravljanja koji će uslediti nakon stabilizacije vodnog režima, povećanja površine vodenog ogledala, ali i uređenja samog područja u svrhu prihvata i dobrodošlice turista zainteresovanih za ovakav vid turizma. U ovom smislu posebno se ističe birdwatching, jer je voda donela mnoge vrste ptica, pa ih trenutno povremeno ili stalno na Trskovači boravi oko 150 vrsta. Među ovima su posebno atraktivne bukavac (vodeni bik), orao belorepan, crna roda, ali i mnogobrojne vrste močvarica koje se polako opet nastanjuju na ovom području.
Da bi se revitalizacija odvijala u pravom smeru, a s obzirom na stepen zaštite (II i III) gde je kontrolisana uloga čoveka dozvoljena i zapravo poželjna, svake godine sa saradnicima iz viših institucija i prema rezultatima monitoringa, Turistička organizacija realizacijom projekata unapređuje stanje Trskovače. U projektne aktivnosti realizovane do sada spada izgradnja vizitorskog centra, uređenje ribljeg područja, održavanje površina pod vegetacijom (košenje i krčenje), ali i one koje se trenutno realizuju, a među kojima je izgradnja osmatračnice i uređenje turističko-edukativne staze.
Kao i u ostalim aspektima razvoja turizma na području opštine, TOO Ruma je i na polju zaštite prirode aktivna u promociji, te javnost često ima uvid u poslove revitalizacije Zaštićenog staništa „Bara Trskovača“. Poslednji događaj u popularisanju ovog područja organizovan je povodom tri godine od dana proglašenja zaštite, 30. septembra 2014. godine kada je prigodnom izložbom fotografija obeležen ovaj datum.
Iako je revitalizacija Trskovače dugoročan posao, sve nadležne instutucije i stručnjaci saradnici slažu se da je za ovaj kratak period ostvareno mnogo značajnih i vidljivih promena, te da su zajednički napori urodili plodom i da ovo stanište sve više poprima izgled autentičnog barskog ekosistema bogatog i dinamičnog biodiverziteta. Zato se u TO Ruma nadaju da će uskoro moći da požele dobrodošlicu organizovanim grupama ljubitelja prirode, naročito onima koji uživaju u šetnjama kraj vode i posmatranju ptica, što će svakako obogatiti lepezu turističkih usluga prestonice Srema.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com