Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Hrana Olivera Rosić: Sirova hrana je avantura u koju se samo treba upustiti

Olivera Rosić: Sirova hrana je avantura u koju se samo treba upustiti

Jedna od najposećenijih radionica IV multidisciplinarnog kongresa „Ishrana budućnosti“ sa međunarodnim učešćem, koji je održan 4. i 5. oktobra u Novom Sadu, bila je radionica „Ishrana budućnosti“ Bobe Vujinovića, dipl. nutricioniste i Olivere Rosić, spec. sirove hrane. Olivera Rosić, sa svojim saradnicima, pripremila je vegetarijanske zalogajčiće i voćne šejkove, i na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, sve je bilo i lepo, ali i ukusno.

-Moj zadatak na ovom Kongresu je bio da uradim radionicu pripreme gurmanske sirove hrane, da podržim i praktično pokažem sve ono što dr Boro Vujasin ispiča kako treba da se ponašamo kada je hrana u pitanju. Svi učesnici Kongresa mogli su da probaju ovako pripremljenu hranu i da vide da taj prelazak na drugačiju hranu nije ništa strašno, i da je to samo jedna avantura u koju se treba upustiti - tvrdi Olivera Rosić, inženjer obrade drveta, enterijerista, koja se pre desetak godina zainteresovala za zdravu, sirovu hranu. Etički je vegetarijanac, i poput Ajnšajna veruje da vegetarijanstvo duboko utiče na ljudsku prirodu i kada bi ceo svet usvojio vegetarijanstvo, to bi promenilo sudbinu čovečanstva.
Izlečujuća moć sirove hrane inspirisala ju je u smislu da sama kreira hranu koja će biti i lekovita i ukusna, zato što smo svi skloni hrani koja nam je više ukusna, od one manje ukusne.
-Niko ne voli da bude uskraćen za tako jedno raskošno životno zadovoljstvo, kakvo je uživanje u dobroj hrani. Ja to znam jer sam gurman. Meni je strašno važno da imam finu, ukusnu hranu i svoju misiju vidim upravo u pripremanju hrane u slavu života - rekla je Olivera Rosić, posebno zadovoljna što se ljudima sviđalo ono što je pripremila. I gde god ide nosi hranu sa sobom, jer smatra da nije dovoljno samo pričati o hrani, da se ona mora i probati. Tek kada se svako, ponaosob, uveri da ovakva hrana može da bude i jako ukusna, izazovna, može da bude u raznim kreacijama, maštovita, pikantno poslužena i da sve u svemu jedno čarobno iskustvo, može da počne da razmišlja o prelasku na ovakav način ishrane.
Na prelazak na sirovu hranu odlučuju se uglavnom oni koje je muka naterala, bolesni i oni kojima konvencinalna medicina ne pomaže. Oni u sirovoj hrani vide lek, što sirova hrana i jeste. Međutim, za prelazak na sirovu hranu potrebna je saradnja sa stručnjakom. Rade se individualni programi u zavisnosti kakvo je stanje organizma, od čega boluje osoba. Gospođa Rosić to ne radi. Njen zadatak je da pokaže kako se priprema ukusna i dobra hrana.
-Svi bi mi trebali da razmislimo, da napravimo zaokret u svom životu, i zbog sebe i zbog svoje porodice, da prestanemo da uzimamo ono što nam se industrijski servira, da uključimo kritičko mišljanje i da preuzmemo punu kontrolu nad onim šta unosimo u svoj organizam, kako se hranimo. Čak i kada želimo to da uradimo, često ne znamo šta bi jeli. Jer, svi smo mi negde konformistički isprogramirani, naviknuti da odemo u supermarket i mesaru, a to je sve hrana koja nije hrana već lepo zapakovani otrovi - kaže naša sagovornica.
Ovo je treći od četiri kongresa posvećena ishrani budućnosti, na kojem učestvuje, Sa nutricionistom Bobom Vujanovićem, predstavnikom Vitamix-a za Srbiju, preskočila je samo prvi.
-Tradicionalno držimo radionice, i pomno pratimo sve šta dr Boro Vujasin radi, a radi fantastične stvari, pruža ljudima edukacije, daje praktične pouke o tome kako treba zdravije, srećnije živeti i biti zadovoljan. Prisutni smo i na drugim skupovima na kojima se promoviše zdrav i etički način života, jer mi smo pre svega etički vegetarijanci i jako vodimo računa o tome da budemo na strani etike - naglasila je Olivera Rosić.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com