Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Veliko srce Bosiljke Vukotić i žena iz Kreativne radionice Temerin

Veliko srce Bosiljke Vukotić i žena iz Kreativne radionice Temerin

  • PDF

Reč žena, pogotovo one na selu, trebalo bi pisati velikim slovima. Njeno prisustvo u seoskom domaćinstvu je neophodno, a gotovo uvek nevidljivo, bilo da se radi o poslu u kući, dvorištu, oko domaćih životinja... Žena je ta koja sprema, kuva, namiruje, čisti, mesi, pere, glanca, briše... A ako joj preostane vremena, uzima neki ručni rad i veze.

–Tako se odmaraju žene u selu - kaže Bosiljka Vukotić iz Bačkog Jarka, jedna od onih koja se radeći odmara.
Poslednje četiri i po godine Bosiljka Vukotić je aktivna članica Kreativne radionice u Temerinu, koja se između ostalog bavi ručnim radom sa decom ili za decu sa posebnim potrebama.
-Počele smo od ručno pravljenih novogodišnjih čestitki, zatim pozivnica, vezenja pamučnih kecelja. Posle toga smo naš rad proširile na vezenje posteljine i peškira, a posle godinu i po dana smo kupile tri razboja, i od tada imamo i radionicu tkanja. U Kreativnoj radionici ima 22 žene od 32. do 76 godina, i okupljaju se svake srede u posle podnevnim časovima, a kada ima više posla, dolaze i svakodnevno.
Bosiljka Vukotić je odnedavno članica Upravnog odbora Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik. Pre 14 godina je čuvši za Dom, prvi put samoinicijativno otišla, i priznaje da je posle te posete bila jako bolna videći svu tu decu. Vremenom su se bolje upoznali i danas, bez obzira koliko štićenici Doma imaju godina, svi je zovu MAJKOM, a ona njih svojom decom.
-Deca u Domu imaju radionice veza, tapiserije, krojenja, izrade obuće, pa sam došla na ideju da ih preko mog udruženja pozovem, da nas posete u Kreativnoj radionici. Posetili su nas 4. septembra, gde su puna četiri sata vezli jastučnice. Mi smo im pripremle materijal, natrukovali smo im šta će da rade, a kada završe napunićemo jastuke, tako da će devetnaestoro dece imati jastuk sa svojim monogramom, svojom rukom izvezen - objasnila je majka Bosa.
Ova deca svake godine, na poziv udruženja, dolaze na Pasuljijadu u Temerin, prvo na otvaranje Etno sokaka i na takmičenje u dečjim igrama, gde uvek, zasluženo, osvoje i neku nagradu, a onda i u subotu, na centralni događaj, kada članice udruženja zakupe dva mesta i kuvaju pasulj za njih, u kazanu od 100 litara. Oni toliko uživaju u svemu tome da posle cele godine maštaju kako će ponovo doći na Pasuljijadu.
Nekoliko dece, na poziv ovog udruženja, budu gosti i na temerinskoj Pitijadi, koja se održava svakog septembra, i sva hrana, sokovi, koji ostanu posle manifestacije, ide u Dom. Ali, za njih je najveća nagrada sam doživljaj, biti na ovakvoj jednoj manifestaciji.
Članice Kreativne radionice iz Temerina pet puta godišnje sakupljaju higijenski materijal, garderobu, sve osim hrane, kao pomoć ovoj deci.
-Kada su bili kod nas početkom septembra, sakupile smo pola kombija garderobe, nešto što smo skupljale posebno za njih, i nešto što je ostalo od onoga što smo skupili za poplavljene. Bilo je dosta patika i javili su nam da su svi našli patike odgovarajuće veličine.
Na poslenja dva sastanka Upravnog odbora Doma u Veterniku, razgovaralo se o predlogu za kupovinu novog kombija. Dom je pre dve godine, dobio jedno polovno vozilo od 18 sedišta, poklon princeze Karađorđević, ali mama Bosa kaže da ono nije više pogodno za prevoz dece, pa se traži drugo rešenje.
Humanitarni rad je ono što Bosiljku Vukotić i vredne žene iz Kreativne radionice Temerin, ali i mnogih drugih udruženja žena, sve više okupira. Žene se, preko ovakvih udruženja sve aktivnije uključuju bilo u humanitaran, društveno koristan rad, pa je teško reći, gde će ih njihove vredne ruke i veliko srce odvesti.
Još jedna napomena: žene iz Kreativnog udruženja Temerin poslednjih nekoliko godina rade ketering u svojoj opštini, i već se zna koja pravi pitu zeljanicu, a koja pitu sa sirom, sa bundevom, kiflice, slane rolate... Kada treba nešto, lako se dogovore, jer se zna šta koja radi.
Kreativna radionica Temerin se nalazi u Novosadskoj ulici br. 352, pored katoličke crkve, preko puta milicije. Više informacija o tome šta i kako rade, možete dobiti na tel: 063 888 36 97, jer nema ničeg što ove žene ne znaju i ne mogu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com