Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Aktuelno Slobodan Simić: Od sledeće godine u Zasavicu na letovanje

Slobodan Simić: Od sledeće godine u Zasavicu na letovanje

  • PDF

Svečanoj akademiji, povodom 140 godina od proglašenja Obedske bare zaštićenim područjem, koja je davne 1864. godine, odmah nakon čuvenog Jeloustona u SAD, postala drugo područje na svetu na kojem je proglašena administrativna zaštita, prisustvovao je, kao podrška kolegama, upravnik jednog drugog Specijalnog rezervata prirode - SRP “Zasavica”, Slobodan Simić.
Govoreći za portal TOPSRBIJA.COM, gospodin Simić je izjavio da je ovo bila jedna godina koja je za prirodu i zaštitu prirode bila izvanredna, i da je suša mnogo gora pošast od visokih voda.

-Ovo je, iz aspekta prirode, možda jedna od najboljih godina do sada, jer je nivo vode na Zasavici trenutno najviši za 20 godina, koliko ja pratim. Obično je voda niska u ovo doba, pa je onda problem u biljnom i životinjom svetu. Ono što je lošije u odnosu na druge godine, to je turistička aktivnost, s obzirom da smo imali vanredno stanje, poplave u zemlji, što se odrazilo na ukupni broj posetilaca. Ova godina je specifična i po ogromnom broju kišnih dana, a to je za turizam ovakvog tipa, jako loše. Svi žele da izađu u prirodu kada je sunčano, lepo vreme. Ipak, uspeli smo da animiramo dovoljan broj turista, s obzirom da je Zasavica izuzetno lepa i vrlo poznata, i ima izvanrednu ukupnu ponudu koja natera ljude da dođu i po nekom, ne baš idelanom vremenu.
I pored jedinstvene ponude koju Zasavica ima, ova godina je bila malo slabija u tom kontekstu vremena, a meni je žao posebno zbog stranaca. SRP „Zasavica“ ima jedan od najboljih kampova u Evropi. Sezona je krenula fenomenalno, ali posle objavljivanja vanrednog stanja i slika koje su poslate u svet, došlo je do smanjenja turista, tako da ćemo ove godine imati 10% povećanja noćennja kampera, ali smo planirali povećanje do 40%, kao svake godine. Sve ukupno završićemo ovu godinu sa jednim dobrim stanjem u prirodi, što je i najvažnije, a mi ćemo se, kada je u pitanju posao, snaći, jer se nadamo da će se iduće godine sve uskladiti. Posebno se nadamo da će nadležno Ministarstvo konačno rešiti problem oko tendera za ekskurzije, što je bio veliki problem za sve nacionalne parkove, rezervate i sve one koji rade đački turizam, i da ćemo imati ozbiljno povećan broj posetilaca koji će omogućiti ulaganja u dodatne sadržaje na Zasavici, i drugim rezervatima, nacionlnaim partkovima. Nama treba novac od poseta za održavanje prirode i izgradnju dodatnih kapaciteta u turizmu.
Zasavica je poznata po tome što svake godine ima neke nove akcije za privlačenje gostiju. Našeg sagovornika pitamo šta ima u planu?
-Kao i prethodnih, i za sledeću turističku sezonu u Zasavici ćemo spremiti nešto novo.
Planiramo dve stvari: da uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za privredu, završimo kuhinju i jedan smeštajni kapacitet, koji će nam omogućiti da primimo 40-tak mladih ljudi; a onda smo smislili jednu novu akciju, a to je da omogućimo mladim ljudima sedmodnevni boravak, gde će oni imati mogućnost za edukaciju u prirodi. To tek treba da promovišemo, a ovo je prvi put da ovome govorim. Na ovaj način bi omogućili deci, koja ne mogu da idu na more, i deci koja su se sa mora vratila, a žele da budu u prirodi, da mogu provesti sedam dana uz edukaciju u našem rezervatu, sa hranom, spavanjem, itd.
Osim toga, planiramo da u okviru našeg programa održanja starih rasa, da stalno nešto novo izbacimo kada su u pitanju proizvodi, a senzacija kao što je sir od magarećeg mleka, poprima željene razmere. Aktuelan je izvoz za Rusiju, s obziorom na povoljne trendove, i nadamo se da ćemo celokupnu količinu sira izvesti upravo tamo, da ćemo postići i velike ekonomske efekte od tog posla. To će omogućiti dobrobit i svim životinjama u rezervatu, jer ćemo sredstva ulagati u proširenje drugih naših kapaciteta, kada je pitanju stočarstvo. Naravno, nastojaćemo da u dogledno vreme budemo i najveća farma muznih magarica na svetu, pošto smo sada na drugom mestu - objasnio je gospodin Simić.
Sremska Mitrovica sa okolinom je prostor izuzetne lepote i velikih potencijala. Zasavica je jedan brend, drugi je Sirmium, treći Fruška gora i fruškogorski manastiri. Razvoj vinogradarstva i vinarstva u Fruškoj gori se poslednjih desetak godina pokrenuo, i sve je više malih, lepih vinarija u kojima osim kvalitetnog vina ima prostora i želje za razvoj turizma. Utisak je da je ukupna turistička destinacija opštine Sremske Mitrovice u vrlo velikom razvoju.
-Ono što predstavlja problem je niska kupovna moć stanovništava, i još nedovoljan broj stranih gostiju, ali mi radimo na tome i nadamo se da će se sa poboljšanjem ukupnog standarda, sve više ljudi moći da konzumira već dostupne, vrlo vredne proizvode iz našeg regiona - zaključio je Slobodan Simić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com