Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Škola u kojoj nema problema sa odzivom dece na akcije, pa i one radne

Škola u kojoj nema problema sa odzivom dece na akcije, pa i one radne

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Svaki dan u školu, a vikendom na radnu akciju. Tako smo doživeli prisustvo i celodnevnu aktivnost dece sedmih i osmih razreda Osnovne škole „Josif Marinković“ iz Novog Bečeja, koja su učestvovala, sa svojim direktorom, Vladimirom Davidovićem i pedagogom škole, Majom Medaković, na ekološkoj akciji „Voda=život“, u organizaciji Udruženja građana ljubitelja reke Tise „Tisa 63“, na uređenju eko kampa 19. oktobra.

Po rečima gospodina Davidovića, dvadesetak učenika ove škole su se odazvali pozivu udruženje „Tisa 63“ bez razmišljanja, u ekološkoj akciji čišćenja priobalja Tise. Uvek, kada se organizuju ovakve i slične akcije deca se dobrovoljno javljaju, i uzimaju učešće kako u jesenjem i proletnjim radnim akcijama čišćenja neposredne okoline svoje škole, tako i u akcijama koje organizuje lokalna zajednica, u akciji „Očistimo Srbiju“ i sl.
-Naš cilj je da decu animiramo u pravcu da kroz ovakve aktivnosti nešto nauče, i da učine nešto dobro za svoju okolinu, a istovremeno da kreativno provode svoje slobodno vreme.
Upravo tako nešto se desilo na ovoj akciji, gde su deca kroz druženje sakupljala otpad, ali gledala su i ekološki film „Voda=život“ Srđana Đuranovića, po kojem je i akcija nazvana, imala priliku da razgovaraju sa starijima na temu ekologije, i na kraju da uživaju u okruženju koje su ona učinila da bude lepše. Nije im smetalo ni što je bila nedelja, iako su neki đaci, koji su imali obaveze, morali da se posle ručka vrate kućama, gro njih je uspelo sve da uskladi i da sledi zacrtani pravac škole - društveno odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.
Pedagog Osnovne škole „Josif Marinković“, Maja Medaković, kaže da najveće zasluge za uključivanje dece u ovakve akcije, ima nastavnica biologije Dragica Bačkalić, koja je ljubav prema deci i prema ekologiji uspela da spoji u jednu zaokruženu celinu. Ona vodi i đački parlament, i sa koleginicom, bibliotekarkom, Milanom Gaković, koja vodi vršnjački tim, organizuju sve aktivnosti u kojima su angažovana deca. Kada nastavnica Dragica kaže da ima neka akcija, uvek ima više dece nego što treba, jer ona je razvila ljubav prema takvom obliku rada. Osim toga ima puno dece iz poljoprivednih porodica, koja su naučila da rade, a pogotovo se ističu dečaci, na neki način nosioci određenih poslova i u svojim domaćinstvima.
-Pre dve nedelje smo imali eksternu evaluaciju (ocenjivanje ostvarenosti određenih standarda predviđenih u obrazovno-vaspitnom sistemu), i za oblast - podrška učenicima, smo dobili ocenu četiri. Naša škola ima puno romske dece, dece povratnika i socijalno ugroženih kategorija o kojima jako vodimo računa. Imamo puno projekata koje radimo u saradnji sa humanitarnom organiizacijom EHO iz Novog Sada, udruženjima građana... Prošle godine naš partner na projektu je bio "Brantner", privredno otpadno preduzeće u našem gradu, u koji su bila uključena deca iz naše škole, ali i deca iz cele opštine kao njihovi gosti, koja su na Svetski dan zaštite životne sredine (5. jun se obeležava u čitavom svetu nizom manifestacija i kampanja, još od 1972. godine na predlog delegacije tadašnje Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama), na radionicama od recikliranog materijala pravila ukrasne predmete, i završnog dana manifestacije vodila razgovor na temu ekologije, dok su učenici srednje škole markirali ključne tačke u opštini, gde je zagađanje najviše - izjavila je Maja Medaković.
Na ovaj način, kod dece se želi razviti ekološka svest, kako bi shvatili da svi moramo mnogo da vodimo računa o prirodi, sredini u kojoj živimo. Posebno je to značajno za ravnicu, gde je veliki broj poljoprivrednika, koji se bave posebno osetljivom privrednom granom, kada je ekologija u pitanju. Theodore Roosevelt je rekao da će rasipanje i uništavanje naših prirodnih dobara, ogoljivanje i iscrpljivanje zemlje namjesto povećanja njezine iskoristivosti, već našoj deci znatno umanjiti mogućnosti napretka koje uživamo, a koje smo im dužni predati -veće i razvijenije. Ovakvim akcijama se pokušava zaustaviti i ispraviti načinjena nepravda prema prirodi, a deca su tu kao podsetnik da u tom pravcu moramo delati više i brže.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar