Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Kulturna baština Vredne žene iz Kluba žena Vredne ruke u Srpskom Itebeju

Vredne žene iz Kluba žena Vredne ruke u Srpskom Itebeju

Izreka kaže da ko hoće nešto da učini, nađe način, ko neće ništa da učini, nađe opravdanje. Klub žena “Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja, naselja u opštini Žitište u Srednjobanatskom okrugu, odlučile su se na delanje, ali onako kako to rade žene, potpuno i do kraja, jer lepota bez srca ne postoji.

Njih dvadeset do dvadeset pet svoje aktivnosti usmerile su i na sakupljanje i čuvanje ručnih radova, onoga što su nasledile od svojih mama, baka, svekrva, ali pre svega na očuvanje i negovanje starih banatskih jela i time se najčešće predstavljaju na raznim manifestacijama. I to je nešto što su sačuvale od starijih. Zaboravljen recept koji se neko vreme nije pripremao pa su ga obnovile, najčešće po sećanju. Zato, ma gde god da se pojave, nekada i na dva mesta istovremeno, oko njih je gužva sat vremena, koliko treba da se sve pojede, podeli ili proda. Tako brzi ne zato što je toga malo, već zato što je dobro.
Dipl. ecc Ana Radlovački, zaposlena u ZZ “Mrkšićevi salaši” u Srpskom Itebeju, zamenica predsednice Kluba žena „Vredne ruke“, kaže da se slično ponovilo nedavno, na Vojvodinafestu, na novosadskom Štrandu, gde redovno dolaze, gde su donele štrudle sa makom, višnjama, i ono što je trebalo da se peče u rerni, a tamo kuvale pileći paprikaš sa knedlama, tzv. banatski pileći paprikaš i pekle uštipke, ili kako ih ovde zovu - mekike, i domaći pekmez od šljiva, za premaz. „Vredne ruke“ su najbolja potvrda da ljudi vole domaću (banatsku) kuhinju. To dokazuju na mnogobrojnim manifestacijama, ne samo kod nas, na manifestacijama od Kopaonika do Sombora i Subotice, već i u inostranstvu - u Rumuniji, Mađarskoj, Nemačkoj, na kojima su reprezentovale specijalitete banatske kuhinje na najbolji mogući način.
-Dosta nas već prepoznaju i kad dođemo znaju šta spremamo i očekuju od nas da uvek ponudimo nešto dobro, pre svega kolače, ukisela, kvasna testa, koja se u našim kućama mnogo prave, i u čemu smo prave majstorice. Često čujemo od ljude koji probaju npr. naš pileći paprikaš, da traže knedle, jer meso imaju, ali su željni knedli i čorbice. Mlade domaćice ne prave i ne kuvaju knedle. A za njihovu pripremu potrebni su brašno i jaja i nešto iskustva. Lakše je kupiti gotove makarone iz kesice, izručiti, obariti, a to se ne može porediti sa ukusom domaćih knedli - kaže Ana Radlovački.
Put ih je pre dve godine odveo i u francuske Pirineje, gde su sa KUD-om „Pionir“ iz Zrenjanina učestvovale na festivalu koji je delom sadržavao i prikaz kuhinje iz kraja iz kojeg dolazi folklor. Nosile su tamo materijal da na licu mesta prave štrudle, međutim, organizator nije mogao da obezbedi kuhinju i sve što je bilo potrebno za pečenje, pa su bile primorane da peku palačinke. Domaćini su bili zadovoljni i palačinkama i ne znajući čega su bili uskraćeni.
-Klub žena „Vredne ruke“ je organizator manifestacije „Banatska testijada“ koja se početkom septembra održava u Itebeju, na kojoj se prevashodno prikazuju đakonije od testa svih vrsta, organizuje takmičenje u kuvanju kotlića, priređuju radionice u kojim učestvuju deca različitog uzrasta, da i oni pokažu šta znaju da naprave od testa, ali i da nešto nauče. Tu je i takmičenje u pripremanju krofni i druženje sa najmanje desetak udruženja koja dođu u goste. Jedan dan pravimo izložbu, drugi dan se družimo, veselimo na kraju obavljenog posla - dodaje gospođa Radlovački, primećujući da svako mesto njihove opštine ima po neku manifestaciju, ali da je posećenost tih manifestacija sve slabija.
Nedavno je u Srpskom Itebeju bila prva Rakijada, na kojoj nisam bila jer sam bila u drugoj grupi, koja je učestvovala na manifestaciji „Tajne bakine kuhinje“ u Torku. Dok su naše članice u Itebeju učestvovale na takmičenju u kuvanju pekmeza od šljiva, i skuvali drugi najbolji pekmez tog dana, mi smo sa prikazom štanda i onim čime se bavimo, i u kategorijama sladak i slan kolač, sve od kvasnog testa, dobili nagradu za slanu starinsku pogaču, tako da smo u toku jednog dana donele našem udruženju dva priznanja – sa ponosom je istakla naša sagovornica.
Vredne žene iz Kluba žena „Vredne ruke“ su još jedan svetao primer naših neumornih i jedinstvenih žena, majki, supruga, koje i rade i kada mogu da se odmaraju, i kojima je najveća nagrada da druge učine zadovoljnim.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com