Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Kraljevska vinarija i vino za kraljevski doživljaj

Kraljevska vinarija i vino za kraljevski doživljaj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Oplenačka berba grožđa utemeljena je još u vreme kneza Aleksandra Karađorđevića, koja se sa prekidima održala do danas. Ova bogata svetkovina u čast grožđa i vina, uz Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, ove godine je po 51. put održana drugog vikenda oktobra, nikada bogatija, nikada posećenija.

U ovoj svetskovini svake godine učešće uzima i Kraljevska vinarija, deo Zadužbine kralja Petra I na Oplencu, podignuta od strane kralja Aleksandra 1931. godine. Međutim, stara Kraljeva vinarija podizana je paralelno sa dinastičkim mauzolejom Kralja Petra I, u vidu malog podruma, gde je sve do početka Prvog svetskog rada prerađivano grožđe.
Iz tog prvog Kraljevog podruma, sačuvana je do danas ogromna stara bačva od blizu 4.000 litara, koju je 1909. godine kralju Petru Prvom poklonio Petar Joksić, unuk Karađorđevog buljubaše. Na njoj je piše: “Koji ne zna da treba rujno vince piti, nije čovek več je izrod tog će zemlja kleti”.
Tradicija vinogradarstva i vinarstva u oplenačkom kraju postojala je još u rimsko doba. U srednjem veku su svi srpski vladari na obroncima Oplenca imali svoje vinograde, gde je rađalo najbolje grožđe i od kojeg se pravilo najbolje vino.
Sama Kraljevska vinarija je oduvek proizvodila najkvalitetnija vina, a od završetka Drugog svetskog rata došla je u krizu, što je bila posledica društveno-političke klime toga vremena.
-Od 2004. godine, kada je Zadužbina preuzela stvar u svoje ruke, napravljeni su znatni pomaci u unapređenju kvaliteta samog vina i u tom su periodu osvojene sve međunarodne nagrade koje je moguće osvojiti. Zadužbina kralja Petra I, proizvela je jedino srpsko vino koje je ocenjeno sa visokih 96 bodova. Tako je Savignon Blanc, berba 2013. godina, postao šampion kvaliteta i dobio zlatnu medalju na Novosadskom sajmu.
Mi slobodno možemo da se pohvalimo da ne koristimo bilo kakvu hemiju prilikom izrade naših vina, i ovaj prirodan proces kontrolisan je od strane naših vrhunskih stručnjaka. Dovoljno je reći da je od prvog dana sa nama naš istaknuti enolog, prof. Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dr Slobodan Jović, objasnio je Dragan Reljić, istoričar i upravnik Zadužbine kralja Petra I.
Danas se vinogradi Kraljveske vinarije prostoru na 11,5 hektara. Na njima su pretežno zasađene sorte: Sauvignon blanc, Pinot blanc i Chardonnay od belih, i najveći zasadi Cabernet Sauvignon-a, od crnih sorti grožđa.
Nerešena imovinaska pitanja, trenutno je glavni problem Zadužbine.
-Kada to rešimo, planiramo proširenje na 24 hektara, kako bi se zaokružila celina kojom bi bila obuhvaćena i Zadužbina, da možete iz Zadužbine doći do samih Kraljevskih vinograda, koji su se nekada protezali na 40 hektara, zauzimali čitavu istočnu stranu pod Oplencom - obavestio je gospodin Reljić.
Sa tih 24 hektara u Kraljvskoj vinariji planiraju da održavaju ostvareni visok kvalitet proizvedenih vina, a ne da ostvaruju neke jako velike količine. Nekada je zapremina ovog podruma bila 200 hiljada litara, što bi ovu vinariju uvelo u komercijalnu priču, ali akcenat je na kvalitetu, i da se taj kvalitet sačuva.
-Od 2004. godine smo počeli da podižemo naše vinograde bez ikakvih subvencija. Zasađene su sorte koje su bile prisutne i u vreme same monarhije, i sačuvao se taj kvalitet do dana današnjeg - potvrđuje Dragan Reljić.
Kroz celu Zadužbinu kralja Petra I, godišnje prođe od 70 do 100 hiljada ljudi, što ovu destinaciju, s obzirom da se nalazi u kontinentalnom delu, stavlja na veoma značajno turističko mesto u ovom delu regiona. Svako ko poseti Zadužbinu, voljan je da poseti i Kraljevsku vinariju, obiđe podrum, degustira neko od vina iz njenog podruma, ne bi li na trenutak osetio lepotu i značaj zemlje na čijem tlu se nalazi.
Ono što ohrabruje je podatak, da broj gostiju, naročito stranih, iz godine u godinu raste.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar