Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Izložbe Stanislava Bodiroga: Žene su najveća inspiracija i nema ničeg lepšeg od lepe žene

Stanislava Bodiroga: Žene su najveća inspiracija i nema ničeg lepšeg od lepe žene

Stanislava Bodiroga bila je učesnica drugog saziva likovne kolonije porodice Miljević, koja je od 16.-19. oktobra organizovana u etno domaćinstvu i vinariji „Podrum Miljević“ u Starim Ledincima, pozvana od selektora, akademskog slikara iz Novog Sada, Branislava Boškovića.
Stanislava Bodiroga živi i radi u Bačkoj Palanci. Slikarstvo je njena velika ljubav od ranog detinjstva, ali završila je učiteljski fakultet i tek kada se zaposlila u OŠ za decu sa posebnim potrebama “Heroj Pinki” u Bačkoj Palanci, koja takođe organizuje likovne susrete, “primetili” su je slikari iz ULS “Petar Tomić” iz Bačke Palanke, i od 2009- godine postala je njihov član. Od tada Stanislava redovno učestvuje na likovnim kolonijama.

*Po čemu se ova razlikuje od drugih?
-Ovde se zaista divno osećam, dobro se provodimo, domaćini su divni, divan je i selektor, prijatan je ambijent, tako da mogu da kažem da je zaista posebna.
*Selektori biraju slikare, ali i sami slikari mesto na kojem će slikati. Pretpostaljam da se ni jedan slikar ne odaziva na sve pozive, već bira mesta na kojima će njegov rad, slika/slike naići na željeni prijem i ostaviti određen otisak u ambijentu kojem su namenjene! Kako vi gledate na te pozive za učešće na kolonijama?
-Razlozi su razni, ali kada prihvatim učešće na nekoj koloniji, trudim se da kako slikom, tako i stavom i odnosom prema ljudima, ostavim što bolji utisak, da predstavim celu sebe na dobar način. Ono što ostaje iza nas, učesnika ovakvih likovnih hepeninga, jesu naše slike i to je velika odgovornost, jer naš rad reprezentuje nas, i kroz njega nas ljudi upoznaju, a ja slikam uglavnom likove žena.
*Pikaso je rekao da su lepe žene potrebne samo ljubavnicima i slikarima bez mašte. Kakve su vaše žene?
-Moje žene su mistične. Za žene kažu da su najveće misterije, i svako je vidi na svoj način. Za mene kao ženu, žene jesu najveća inspiracija i mislim da nema ništa lepše od lepe žene.
*Na ovakvim susretima čini se da koliko god umetnici imali svoju autonomiju, dolazi do uticanja, prihvatanja nečeg drugačijeg?
-Kolonije su jako bitne. Na njima može mnogo da se nauči, pogotovo kada se nađete u društvu ovako velikih slikara poput: Branislava Boškovića, Milana Radakovića, Milana Milića Jagodinskog, Đorđeta Bujnovića, Saše Dobrića, Ljiljane Vorgić, Jelene Popović, Stanka Rodića, Vojina Tišme i Žike Popovića. Čast mi je i zadovoljstvo što sam bila deo ovoga, a sugestije su dobrodošle.
*Kako vi kao pedagog, utičete na vaše učenike da zavole umetnost i razviju svoje talenat?
-Maksimalno se trudim da se moja deca izraze upravo kroz svoje radove. Pogotovo je za njih art terapija jako bitna, i nju u velikoj meri primenjujem u svom radu.
*Kada može da se prepozna talenat, sklonost ka umetnosti i kada teba početi usmeravati decu da se njome bave?
-Mislim da talenat treba negovati od najranijeg uzrasta. Ako se u ranom detinjstvu prepozna afinitet prema slikarstvu, uopšte prema umetnosti, to treba negovati, a kada stasaju, u nekim godinama kanalisati njihov talenat. Mladima treba pomoći, ne treba ih prepustiti vremenu, slučaju ili sreći.
*Da li imate nekakvu poruku za goste koji budu dolazili u restoran vinarije „Podrum Miljević“, na šta da obrate pažnju kada budu gledali vašu sliku?
-Želela bih svima da svrate ovde u Vinariju Miljević, koja pruža divan ambijent, divni su domaćini, divna atmosfera, i neće zažaliti. A moje slike? Ja ću ponetu ovu vinariju u svom srcu i jedan deo svog srca ostaviću u svojim slikama. Ko bude pažljivo gledao, sigurno će to i vidite – izjavila je Stanislava Bodiroga.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com