Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Vino Festival srpskih vina i rakije 2014 u znaku Vinarije Aleksandrović

Festival srpskih vina i rakije 2014 u znaku Vinarije Aleksandrović

Treći po redu Festival srpskih vina i rakije, održan 24. i 25. oktobra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, prošao je u znaku Vinarije “Aleksandrović”, koja je osvojila sva tri prva mesta u kategorijama belo, roze i crveno vino. Kako je vino Rodoslov 2006, Vinarije „Aleksandrović“ imalo najviše poena u svim kategorijama (90,50), to vino je apsolutni pobednik i najbolje ocenjeno srpsko vino takmičenja, i zasluženo je dobilo pehar Najboljeg srpskog vina u 2014. godini.

Laureat, Božidar Aleksandrović, izrazio je svoje iznenađenje postignutim uspehom, svestan činjenice da u poslednjih nekoliko godina srpska vina imaju visok kvalitet, što potvrđuju osvojenim medaljama na najprestižnijim svetskim takmičenjima.
-Vinarija „Aleksandrović“ već dugi niz godina podiže svoje vinograde, radi u njima i kreira vina, u Šumadiji, na Oplencu - rekao je gospodin Aleksandrović i nastavio: -Kao rezultat jednog dugogodišnjeg rada, ispitivanja svih naših ekspozicija, mikroklimata, kompatibilnosti sorti grožđa sa sredinom gde nastaju, te brige, negovanja i tehnoloških saznanja, došli smo do toga da su vina Vinarije „Aleksandrović“ ove godine ponela šampionske titule u sve tri kategorije: kod belih vina - Trijumf barrique 2012, u kategoriji rozea - Varijanta 2013, i u kategoriji crvenih vina - Rodoslov iz 2006. To je za nas veliki uspeh, jer je učestvovao veliki broj srpskih vina, koja su poslednjih nekoliko godina zaista dobila na kvalitetu. Danas u Srbiji ima preko stotinak vinarija, u poslednjih desetak godina podignuto je preko 7.000 hektara vinograda i to je jedna od retkih privrednih grana koja beleži uspeh.
Gospodin Aleksandrović je istakao da srpsko vinogradarstvo i vinarstvo ne može da se uporedi sa onim od pre 7-8 godina, niti sa onim od pre 5 godina. Danas je srpsko vinarstvo na jednom visokom nivou, srpska vina se izvoze od Japana, Kine, Rusije, preko zapadne Evrope do Amerike, a ono što je najbitnije, napravljena je revolucija u glavama proizvođača, a onda i u glavama potrošača, i konačno je počeo da se ceni kvalitet, a ne kvantitet. Pa i ovaj, kao i drugi festivali u čast i slavu vina širom Srbije, predstavljaju pobeda kvaliteta.
Vinarija Aleksandrović već sedam-osam godina osvaja medalje na najprestižnijim svetskim takmičenjima, od Londona, Austrije, Nemačke, Italije. Na 10. ocenjivanju vina
Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme, u italijanskom gradu Bergamu, održanom od 16. do 18. oktobra, na kojima je fokus bio na Merlot i Cabernet Sauvignon, Vinariji Aleksadrović su došla dva velika priznanja i dve zlatne medalje, iz zemlje crvenih vina. Međutim, Božidar Aleksandrović ističe da takmičenje u svojoj zemlji nosi posebnu draž.
-Mi koji se bavimo ovim poslom volimo svoja vina kao svoju decu, i za njih mislimo da su najbolja na svetu, ali kada dođe priznanje od jednog neutralnog međunarodnog žirija, onda vidite da ste na dobrom putu i da treba da nastavite tim stazama kako bi u budućnosti postizali još veće rezultate. Jer, na kraju krajeva, sve je merljivo brojkama. Ako budemo postigli visok kvalitet, naša vina će se sve više i više izvoziti i samim tim imaćemo i više deviznih priliva i veća priznanja u inostranstvu - objasnio je naš sagovornik. Po njegovim rečima, bitno je imati visok kvalitet i kontinuitet kvaliteta, a kada bude porastao nivo kvaliteta srpskih vina, kada se Srbija kao vinska regija bude brendirala kao takva, uslediće porast izvoza srpskih vina, što se očekuje u narednih 3-5 godina.
Trenutno je odnos prodaje na domaćem i stranom tržištu vina iz Vinarije „Aleksandrović“ 2/3 u korist domaćeg tržišta naspram 1/3 izvoza na strana tržišta. Da bi se to „obrnulo“ neophodno je brendiranje Srbije kao vinske regije. To je moguće uraditi samo od strane srpskih proizvođača uz podizanje kvaliteta, kontinuiteta kvaliteta, uz pomoć države i zajedničkih nastupa na međunarodnim takmičenjima, ali i dovođenjem eminentnih ljudi od pera, novinara i pisaca o vinu, kao i somelijera čija reč nešto znači u evropskim i svetskim okvirima. Posebno je bitno da dođu i posete srpske vinarije predstavnici medija, da otkiriju jedno novo podneblje, jednu novu egzotiku. Tek tada srpska vina imaju šansu na zapadnoevropskom tržištu, američkom i svim drugim zahtevnim tržištima sveta - istakao je Božidar Aleksandrović.
Festival Srpskih vina i rakije organizovalo je Udruženje „Srpsko vino“, a generalni sponzor manifestacije bila je Piraeus banka. Festval su podržali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Privredna komora Beograda i Grad Beograd.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com