Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Podrum Miljević kuća vinsko-likovnog saborovanja

Podrum Miljević kuća vinsko-likovnog saborovanja

  • PDF

U Podrumu Miljević, u petak, 7. novembra, odražan je susret slikara i prijatelja, drugog saziva Likovne kolonije „Podrum Miljević“.
U Podrumu Miljević, vlasnika Dragana i Vuka Miljevića u Starim Ledincima, osim prijatne atmosfere, domaće kuhinje, odličnog vina, od prošle godine zapelcovao se još jedan kvalitet. Prošle, 2013. godine odražana je prava, a ove godine druga likovna kolonija, koja je osim prošlogodišnjih, ugostila i nekolicinu novih, ali u svetu umetnosti poznatih i priznatih autora.

Želju da u ovoj domaćinskoj kući i prijatnom ambijentu ostave svoj rad, ove godine ispunio je dvadeset i jedan umetnik. Prostorno-smeštajni kapaciteti nametnuli su potrebu da se drugi saziv podeli u dva dela. U prvom delu, koji je održan od 4.-6. septembra selektor je bio dr Dragiša Đorđević. Osim selektora, učesnici kolonije bili su: Janoš Mesaroš, Pera Todorović, Vladimir Stepanov, Milutin Dedić, Šandor Šlajf, Slobodan Amamović i Đorđe Stanić. U drugom delu, odražnom od 16.-20. oktobra, selektor je bio Branislav Bošković, a ostali učesnici: Saša Dobrić, Živorad Žika Popović, Jelena Popović, Milan Milić Jagodinski, Stanko Rodić, Nataša Gegić Raletić, Dragoslav Đorđević Žorž, Đorđe Bujnović, Milan Radaković, Stanislava Bodiroga, Ljiljana Milovanović Vorgić i Vojin Tišma.
Dragan Miljević je umetnike i goste pozdravio toplim rečima dobrodošlice, objasnivši da se ovo etno domaćinstvo bavi vinskim turizmom, a od prošle godine domaćini pokušavaju da od njega naprave mesto na kojem će se okupljati umetnici: slikari, muzičari...
U ime prijatelja slikara i kolega, na divnom druženju tokom kolonije, ali i otvaranju izložbe slika nastalih na njoj, koja je okupila sve umetnike, zahvalio se akademski slikar Branisalav Bošković, poželevši domaćinu da ovakvi susreti još dugo traju.
Zatim je tekst zahvalnice koji je i sročio, pročitao Milan Milić Jagodinski, istakavši da je to neka vrsta priznanja domaćinu, što su se svi zajedno lepo družili, radili, pili i sve ostalo:
„Umetničko bratstvo novosadsko i svetsko, iskazuje zahvalnost domaćinstvu Podruma „Miljević“ za nemerljivu i jasno izraženu, kako materijalnu tako i duhovnu podršku naporima stvaralaca okupljenih oko vinsko-likovnih saborovanja.
Sa potpisom, u Starim Ledincima novembra 2014. godine.
Zbog krasnopisa i krasnorečija kojima je uvek spreman da obaspe svoje prijatelje, Milan Milić Jagodinski, koji je sve slikare prisutne na drugom sazivu promovisao u vitezove i vile, takođe je dobio pesmu, koju mu je sročila Stanislava Bodiroga u ime ostatka umetnika:
„Vitezu poeti i širokog pogleda ljubavi Milanu Miliću Jagodinskom. Svakome si titule ti dao, ali sebe Mićo nisi opevao...“
Kolege su se zahvalile i Branislavu Boškoviću, velikom kolekcionaru vinila, darujući mu jedinstvenu LP poloču „Maestro Branislav Bošković BB-da se uvek setiš nas“.
Ovde su emocije kulminirale i bilo je krajnje vreme da se pređe na program, koji je bio satkan od prelepih slika postavljenih na zidovima vinarije, i muzičkog programa, koji su priredili Saška i Petar Jelić iz Centra za muzičko obrazovanje „Kulturno sklonište“.
Uz divne glasove, rock’n’roll, jazz i zvuke popularne muzike, ukusnih zalogaja i vina iz Podruma „Miljević“, ovo veče bilo je veče za pamćenje.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar