Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Milica Lukić: Turizam je nebrušeni dijamant Srbije, i mladi su tu da ga izbruse

Milica Lukić: Turizam je nebrušeni dijamant Srbije, i mladi su tu da ga izbruse

  • PDF

Sve je počelo od ideje nekolicine studenata-entuzijasta da osnuju sekciju, koja bi kroz aktivnu saradnju sa turističkim organizacijama, ekološkim društvima, kulturnim ustanovama, fakultetima, nastojala da promoviše Srbiju kao nezaobilaznu turističku destinaciju. Već sledeće, 2011. godine, “Mladi za turizam” prerasta u udruženje, sa sedištem u Beogradu, i ograncima u Novom Sadu i Nišu, i sa sve većim brojem članova.

Da su mladi svugde i na svakom mestu, pokazala je i Milica Lukić, PR „Mladi za turizam“, koja je bila prisutna na otvaranju najveće vinarije na Balkanu „Toplički vinogradi“, u selu Gojinovac kod Prokuplja. O trenutnim aktivnostima Udruženja „Mladi za turizam“ Milica Lukić kaže:
-Malo smo stagnirali u sprovođenju redovnih aktivnosti u prethodnom periodu. U tome su nas omele majske poplave, ali smo učestvovali u humanitarnoj akciji prikupljanja donacija. Trenutno se pripremamo za neke veće projekte i aktivnosti, i budući da se stanje u zemlji malo promenilo, nadamo se da ćemo naići na podršku.
*Koji je interes studenata da budu članovi Udruženja „Mladi za turizam?
-Mi dolazimo do znanja iz prve ruke i razmenjujemo ta znanja međusobno što nam mnogo znači da ispratimo tokove u turizmu Srbije. Mladi stiču praksu i na taj način bolji uvid kako stvari funkcionišu, i to je ono što želimo našim članovima da obezbedimo kroz sve naše aktivnosti. Takođe, želimo da našu zemlju približimo mladim ljudima, da je upoznaju. S tim u vezi organizujemo svake godine „martovski uspon“, gde odabiramo neku planinu u Srbiju, neko putovanje koje je motivacionog kataktera, družimo se, igramo i učimo, i upoznajemo svoju zemlju. Jedna od tih destinacija je bila srednjevekovna tvrđava u Stalaću, i tom prilikom smo obišli znamenitosti Kruševca, manastir Naupara, vrh Bela Stena na Jastrebcu (1256m), manastir Žiča i znamenitosti Kragujevca.
*Da li ste ozbiljnije shvaćeni kao članovi udruženja, i kakve konkretne koristi imate od članstva?
-Za svakog pojedinca u udruženju može se naći određena korist, jer preporuke su veoma važne u poslu kojim se bavimo. Mladi dobijaju preporuke, kako od drugih članova udruženja, tak i od nekih institucija, kompanija, turističkih agencija sa kojima sarađujemo, i lakše dolaze do zaposlenja, jer veliki broj mojih prijatelja je zaista zaposlen.
*Koje su to aktivnosti u kojima „Mladi za turizam“ mogu da daju najveći doprinos?
-Mislim da je mlad, stručan kadar potreban u svim segmentima rada, jer još nije modifikovan. Mlad, obazovan čovek je tražen danas u svetu jer svaka ozbiljnija kompanija hoće da ga oblikuje prema svojim potrebama, da ga obuči kako bi ispratio trendove, ali i da radi po principima te firme. Mnogo je lakše ako neko ulazi u posao od početka, od nekog sa određenim iskustvom, i želi da ta iskustva pošto-poto sprovede u delo i u novim okolnostima, što nije moguće.
*Da li ste zadovoljni odzivom i angažovanjem mladih ljudi?
-Iako imamo interesantan i inspirativan program, u narednom periodu planiramo saradnju sa sličnim udruženjima i drago mi je što u udruženju prepoznajem neku inicijativu, ali čini mi se da je zainteresovanost mlađe generacije ipak nedovoljna. Na nama je da se potrudimo, da osmislimo strategiju koja će ih malo razdrmati i privući da se aktivnije priključe u NVO.
*Ko po vašem mišljenju može da vam pomogne da udruženje ima konkretniju komunikaciju sa stvarnošću?
-Fakulteti imaju vrlo značajnu ulogu u tome, a pored njih, privredne komore, nacionalne, regionalne, lokalne turističke organizacije, koje su nam i do sada izlazile u susret, a nadam se da će se to i nastaviti i da ćemo malo organizovanije pristupiti problemu nezainteresovanosti kod mladih generacija.
*Vidite li neku perspektivu u ovoj oblasti?
-Vidim, mi smo mladi naraštaji koji smo rasli uz stav da Srbija ima da ponudi na međunarodnom tržištu dosta, i to želimo da dovedemo do perfekcije. Jer, turizam je nebrušeni dijamant Srbije, i mi smo tu da ga izbrusimo i dovedemo do savršenstva - rekla je na kraju Milica Lukić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar