Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA Institucije Dr Marko Carić: Dva velika posla završena, sledeći cilj internacionalizacija studija na Univerzitetu Privredna akademija

Dr Marko Carić: Dva velika posla završena, sledeći cilj internacionalizacija studija na Univerzitetu Privredna akademija

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu osnovan je 2000. godine, zahvaljući viziji profesora dr Slavka Carića.
Danas Univerzitet u svom sastavu ima četiri fakulteta: Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, Stomatološki fakultet u Pančevu i Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća u Beogradu.

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu je prvi privatni akeditovani univerzitet. Samo jedan, od četiri fakulteta je u završnom procesu akreditacije, ostali su reaktreditovani, kao i Univerzitet, kao funkcionalna celina visokog obrazovanja reakreditovan.
Drugi razlog svečanog okupljanja u četvrtak. 13. novembra, bio je otvaranje novog prostora, koji će studentima obezbediti još bolje uslove studiranja.
Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika medija, a šef delegacije EU u našoj zemlji, gospodin Majkl Devenport, je dao svoj doprinos obeležavanju ovog značajnog događaja, polučasovnim stručnim predavanjem.
Dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Marko Carić, je odgovarajući na pitanja novinara šta je danas reakreditovano i koji novi prostor je Univerzitet Privedna akademija dobio, rekao:
-Danas smo proslavili reakreditaciju Univerziteta Privredna akademija, čime je zaokružen ciklus od pet godina ponovne akreditacije Univerziteta, a u isto vreme smo otvarili nove prostorije, tj. računarske učionice, kabinete, PR marketing službe i amfiteatar, prostorije koje će biti u službi studenata Fakulteta za ekonomiju i inžererski menadžment i Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. Paralelno sa akredacionim ciklusom, i Univerzitet Privredna akademija postavila je sebi za cilj proširenje kapaciteta. Tako da smo praktično danas obeležili dva značajna događaja – reakreditaciju Privredne akademije i završetak izgradnje novog objekta sa prostorom koji nam je nedostajao.
*Koji broj studenata studira na Univerzitetu Privredna akademija?
-Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe imamo oko hiljadu, na Fakultetu za inženjerski menadžment isto toliko, a sa preostala dva fakulteta, koji čine Univerzitet Privredna akademija, broj studenata je oko tri do tri i po hiljade na svim nivoima studija, na svim godinama studiranja.
*Kada dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, najvećeg fakulteta Univerziteta u Novom Sadu kaže javno da mu je čast da bude ovde i da je razbio predrasude o privatnim visokoobrazovnim institucjama, uvidom u rad ove Akademije, kako to komentarišete?
-To je veliko priznanje. Mi sa Fakultetom tehničkih nauka imamo dugi niz godina uspešnu i lepu obostranu saradnju koja se zasniva na principima kvalitetne međusobne saradnje, poštovanja i razmene resursa. Naravno, Fakultet tehničkih nauka je najveći i najjači fakultet, ne samo u Srbiji već i na Balkanu, u smislu broja studenata, broja smerova, studijskih programa, naučno-istraživačkih dostignuća i nama je zaista čast da sa takvim jednim fakultetom imamo tako blisku saradnju i tako kvalitetan odnos.
*Najavlili ste internacionalizaciju visokog obrazovanja. To je ona praznina koja se pojavila poslednjih godina, a čini se da ste vi na dobrom putu da to, sa uslovima studiranja koje pružate svojim studentima, i popunite?
-Nama je jedan od osnovnih ciljeva za budući period - internacionalizacija, gde bi mi omogućili našim studentima da određeni deo svojih studija, osnovnih, master, doktorskih, nastave u inostranstvu, a takođe bi im otvorili mogućnost da bez problema nađu posao u inostranstvu, da završe studije i da se tako kao eksperti i stručnjaci vrate u zemlji. Takođe smatram da je neophodno internacionalno iskustvo u razvoju svakog mladog čoveka, i da se profesionalna karijera mora graditi i na iskustvu stečenim u drugim zemljama, u nekom drugom načinu fukncionisanja privrede i biznisa uopšte.
Na kraju smo poželeli da se ostvare želje koje je dr Marko Carić izrekao u svom uvodnom ekspozeu, da se nada da će ovde, na Univerzitetu Privredna akademija, da se obrazuju i očevi, i deca, i unuci.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com