Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM Turističke organizacije Uvek je je pravo vreme da posetite opštinu Gornji Milanovac

Uvek je je pravo vreme da posetite opštinu Gornji Milanovac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Prepoznatljiva kao Rudničko-takovski kraj, jer se teritorijalno prostire na padinama planina Rudnik, Maljen, Suvobor i Vujan, opština Gornji Milanovac privlači pažnju turista tokom cele godine. Za to su zaslužni priroda, istorija i tradicionalno gostoprimstvo naroda ovog kraja.

Ovo je ustanički kraj, gde je počelo stvaranje moderne srpske države. Ovde se čuvaju uspomene na poslednje kraljevske dinastije Obrenoviće i Krađorđeviće (iako se zna da je ovde kolevka dinastije Obrenovića), ali i na period Prvog i Drugog svetkog rata, jer je ovaj kraj imao značajnu ulogu u svim dešavanjima značajnim za Srbiju.
Jednodnevni izlet u ovom kraju, može obogatiti vaša znanja o ovim burnim vremenima, jer na svakih 20 km postoji neko obeležje značajno za turiste.
Svakako najznačajniji događaj za ovu opštinu, ali i za Srbiju, je Podizanje Drugog srpskog ustanka 1815. godine u Takovu. U susret jubileju, 200 godina od podizanja ustanka, odvijaju se mnoge aktivnosti. Očekuju se i brojni posetioci, kako izletnici, tako i oni koji žele da se odmore u selima Rudničko-takovskog kraja. Svi posetioci biće u prilici da upoznaju mnoge važne detalje iz ovog vrmena, o kojima se do sada malo govorilo, posebno o dinastiji Obrenović.
Ovo je predeo izuzetnih pejzažnih vrednosti u kome se više od decenije rascvetava seoski turizam, a niču i čitava etno naselja. Od ukupno 63 naseljenih mesta u opštini, seoski turizam razvijen je u 28 sela, kategorisano je 95 domaćinstava sa 630 ležaja.
Pored brojih domaćinstava, nova i nezaobilazna destinacija je „čarobno etno naselje“ TRC „Momčilo Čeković“ u Koštunićima, koje u ponudi ima smeštaj u pet vajata, sedam čardaka i devet kaca, a planira se i proširenje kapaciteta. Izuzetno atraktivni objekti kakvi su nekada postojali na ovom prostoru, opremljeni po savremenim standardima. Na raspolaganju gostima su sportski tereni za tenis, mali fudbal, zabavni park za decu, a u letnjem periodu kupanje na reci Čemernici i niz drugih osmišljenih programa za odmor i zabavu.
Tokom godine mogu se posetiti brojne manifestacije, koje su već postale tradicionalne - Srpski festival svetske muzike, Međunarodni bijenale minijature umetnosti, likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ Dani Nastasijevića, Dani kneginje Ljubice i niz drugih.
Za predstojeću zimu, predlažemo odmor na Rudniku, hotel „Nedu“, dečje odmaralište, šumsku kuću i brojna kategorisana domaćinstva.
Dođite i uverite se da je Rudničko-takovski kraj zaista riznica istorije, kulture i duhovnosti, smeštena u nalepšem prirodnom okruženju

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac
32000 Gornji Milanovac, Cara Dušana 2
Tel.:+381 32 720 566 ; Tel./Fax:+381 32 720 565
E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ; Web: www.togm.org.rs

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com