Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Šansa Lazara Petkovića koja se ne propušta

Šansa Lazara Petkovića koja se ne propušta

  • PDF

Devetnaestogodišnji Lazar Petković iz sremskog mesta Grgurevaci u kojem se rodio i rismki car Markus Aurelijus Probus, imao je sreću da se odmah po završetku srednje škole zaposli, i to ni manje ni više nego u „Carskom vinogradu“. Na mestu gde je pre XVII vekova car Probus zasadio vinograde i u kontinentalni deo Evrope doneo biljku koja je do tada rasla samo na Mediteranu, obnovio je gospodin Miodrag Milošević, privrednik iz Slovenije, rođen u Velikim Radincima, odlučan da to bude polazna tačka za preporod celog ovog kraja.

Gospodin Milošević je prošle godine zaposlio Lazara Petkovića, tek svršenog učenika prva generacija vinogradarsko-vinskog smera Srednje poljoprivredne škole „Borisav Mihajlović Mihiz“, odlučan da ulaže u njegovo dalje obrazovanje. Lazar Petković priznaje da mu se ni u najlepšim snovima nije javljalo da će mu se ovako nešto desiti, da će se zaposliti čim izađe iz školske klupe, da će raditi ono za šta se školovao, ono što voli. -Neko me je pogledao od gore i uslišio moje molbe ispunivši moja nadanja - kaže Lazar i podvlači da je teorija jedno, a praksa drugo, da je radeći naučio kako da sarađuje sa ljudima, i da za razliku od ranije, razume da uz slast i uživanje u svakoj čaši vina, ide sav uložen trud, muka, a velikim delom i istorija, u ovom slučaju ispisana još u vremenu vinograda koje je posadio car Prob, na ovom istom brdu, koje se tada zvalo Alma Mons (Blagorodnog brda), u blizini Sirmiuma, kod sela Šuljam. Nije mala stvar mladom čoveku poveriti brigu o vinogradu, koji se danas prostire na površini od 7, a u planu je da se proširi do 15ha, i iz kojeg se sledeće, 2015. godine, očekuje prva ozbiljnija berba i prva prava vina. –Ljubav prema poljoprivredi, vinovoj lozi i vinu posebno, nasledio sam od starijih generacija, jer se u našoj kući vazda negovao kult dobrih domaćih vina. Ovde sam našao sebe, i osim razvoja vinograda i proizvodnje vina, nadamo se i prvim gostima, iz zemlje, ali i iz Slovenije, Austrije i drugih zemalja. Osim brige da vinograd funkcioniše po svim evropskim principima, i da sve što sam naučio u školi prenesem u vinograd, želim i mnogo više. Gospodin Milošević, vlasnik “Carskih vinograda”, voljan je da investira u mene, da mi omogući dalje školovenje, jer u meni, kao mladom, vrednom i posvećeniku u to što radi, vidi perspektivu. Danas je vinska kultura slagalica satkana iz nebrojanih delova. To zahteva jednu širinu, što znači da moram obavezno da završim fakultet i da se usavršavam preko kurseva enologije, somelijerstva, da mogu da uspešno radim prezentacije, da pohađam kurseve stranih jezika, jer planiramo da nam dođu i strani gosti. To su samo neka u nizu potreba svakog onog ko želi da uspe u ovom poslu. A ja sam nameran u tome, i uz ogromnu pomoć gospodina Miloševića verujem da ću ispuniti i njegova i moja očekivanja - kaže mlađani Lazar i nastavlja: -Mnogo mi znači da mi je posao nadomak kuće, svaka biljka za mene je neki novi život, neka nova budućnost i uživam u tome. Uvek sam tačan, svakog dana u vinograd dolazim u 5 sati, i u četiri popodne, i po kiši i blatu, ja sam uvek tamo. Dobio sam i motor i kad god je potrebno ja obilazim vinograd. Gospodin Milošević je video da ovo radim sa ljubavlju i voljom, te nesebično ulaže u mene. Omogućio mi je posetu sajmu u Komendi, planiramo posetu sajmovima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, da učim, širim vidike, da jednog dana, kako kaže gospodin Milošević, „svako bude gazda u svom delu posla“.
Lazar Petković je svestan da sada sve zavisi od njega, od njegove dobre volje, ponašanja, želje da iskoristi mogućnost i u poslu i u obrazovanju, i da ne mora da sanja neke daleke zemlje, da sve može da ima i ovde.
Lazar Petković je mlad čovek koji raste i razvija se paralelno sa vinogradom. Svoje vinogradarsko-vinsko odrastanje i zrelost, pratiće dalje obrazovanje, usavršavanje, jer Milorad Milošević veruje da je to sigurna investicija, a rast i razvoj vinograda treba da teče paralelno sa razvojem celog ovog kraja, pre svega kao turističke destinacije, koja sa „Carskim vinogradima“ i dokumentovanim istorijskim nasleđem, ima sve preduslove da privuče savremenog gosta.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com