Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Maja za novu mladost Carskog vinograda M.A. Probus

Maja za novu mladost Carskog vinograda M.A. Probus

  • PDF

Imperator Marcus Aurelius Probus važi za začetnika fruškogorskog, srpskog, ali i evropskog kontinentalnog vinogradarstva. Njegovu ideju da upravo na Fruškoj gori, na Šuljamačkoj glavici kraj Velikih Radinaca, posadi vinovu lozu, sledili su mnogi, ali u poslednje vreme niko kao gospodin Milorad Milošević, koji je ne samo rešio da posle XVII vekova obnovi vinograde, koje je u III veku zasadio car Prob, već je to i uradio. Krenuo je od 2,5 hektara, stigao do 7, da bi već sledeće godine na atraktivnoj Šuljmanskoj glavici posadio još 7 ha i time zaokružio neku svoju viziju izgleda „Carskih vinograda“ i ambijenta koji ga okružuje.

Za gospodina Miloševića, ipak, najveći uspeh je što je u ovaj posao uključio svoju ćerku Maju (1989), magistranta Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i jednog od najboljih studenata generacije za koju je ocena 10 mera svega što radi. Kao student, Maja je radila za jednu englesku farmaceutsku kuću, ali se opredelila da pomogne ocu u nastojanju da razvija prirodne i kulturno-istorijski kapacitete ovog kraja, pre svega u pravcu turizma, koji su po njenom mišljenju, ogromni.
-Turizam ne podrazumeva više ture od 10 do 15 dana. Turisti danas idu tri dana na određeno mesto, dva do tri sata izdvoje da obiđu neki lokalitet, zaniljivost, zatim ručaju, šetaju, odmaraju, uživaju pre svega i to se uklapa u naše planove - objašnjava Maja Milošević.
Ona je opčinjena Fruškom gorom, ljubitelj je vina, uživa u degustaciji. U tom smislu radila je na svom usavršavanju, obišla Toskanu, planira da prođe vinskim putevima Francuske, i da upiše Vinogradarski fakultet u Novoj Gorici, kako bi upotpunila svoje znanje. Trenutno radi na prikupljanju dokumentacije o zaštiti imena „Prob“ na međunarodnom nivou, pošto je taj brend godinu dana pod nacionalnom zaštitom.
Obećava i mnoge druge projekte, kao što je npr. onaj koji govori o renesansnim sremskim vinima. -Pre tri godine, kada su zasađeni prvi zasadi vinove loze, ideja nam je bila da podignemo jedan mali vinograd u kojem ćemo se okupljati, postaviti bistu Probu, upriličiti neki događaj, a danas se vinograd pruža na nešto više od sedam hektara i ima 31.000 čokota Merlot-a, Cabernet Sauvignon-a od crvenih i Tamjanike, Traminca, Rajnskog Rizlinga i Chardonnay-a od belih sorti grožđa. Plan je da na proleće zasadimo još dva hektara, i novih šest na jesen, tako da ćemo 2015/16. godine zaokružiti celinu na oko 15 hektara vinograda. Prva ozbiljnija berba se očekuju već sledeće godine, kao i prva prava vina, koja ćemo takođe zaštititi, i u avgustu planiramo otvaranje prve registrovane vinarija u opštini Sremska Mitrovica. Planovi su nam da angažujemo jednog enologa iz Francuske, tako da bi i kulturu vina i svega što ide uz vino, podigli na nivo kakav dolikuje „Carskim vinogradima“. Takođe planiramo da na ovom mestu podignemo Probusov hram vina, u čast dela čoveka koji je ime ovog brda iznad Šuljama, proneo svetom, da mnogi o nama znaju i više nego mi sami o sebi - rekla je Maja Milošević.
Od naredne godine ona će se aktivnije uključiti u sve poslove vezane za „Carske vinograde“, i živeće na relaciji Slovnija-Srbija, više boraviti na Šuljamačkoj glavici.
Za sebe kaže da je borac, entuzijasta, i da će gro svojih ideja uspeti ostvariti i na taj način doprineti da se ovaj kraj probudi, da pokaže šta sve skriva u svojoj zapostavljenoj i zaboravljenoj prošlosti.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar