Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Dodeljena priznanja rekorderima u ratarskoj proizvodnji

Dodeljena priznanja rekorderima u ratarskoj proizvodnji

  • PDF

Tradicionalno „Veče rekordera“ na kojem se dodeljuju priznanja najuspešnijim poljoprivrednicima koji se bave ratarskom proizvodnjom, održano je u petak, 12. decembra, u Beogradu. Apsolutni pobednik ove godine je Radiša Radisavljević iz sela Medveđa kod Despotovca, kome je nagradu uručio predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović. Radisavljević je osvojio i nagradu za najboljeg proizvođača suncokreta za 2014. godinu.

Obraćajući se prisutnima gospodin Radisavljević je rekao da je ovakve rezultate ostvario zahvaljujući primeni svih mera nege useva:
-Konkretno kod suncokreta primenjivao sam Slavol koji se inače može koristiti u organskoj proizvodnji. Ostvario sam prinos 6,2 t/ha, kukuruza sam imao 14,7 t/ha, a i pšenica je dobro rodila tako da sam imao 9,2 t/ha. Svoje proizvode koristim za dalju preradu tako da od suncokreta pravim domaće hladno ceđeno ulje - rekao je ovom prilikom ugledni domaćin iz Medveđe Radiša Radisavljević koji obrađuje 60 hektara.
Prema oceni novinara najbolju saradnju sa poljoprivrednicima i zadrugama ostvarila je Victoria Group, a nagradu u ime kompanije primila je Natalija Kurjak koja je inače zadužena za ove poslove u kompaniji i važi za jedonog od dobrih poznavalaca ratarske proizvodnje u Srbiji. Ona je ovom prilikom rekla da je Victoria Group jedan od najvećih proizvođača i izvoznika u Srbiji i regionu, da ima saradnju sa velikim brojom poljoprivrednika i zahvaljući tome zajednički postižu odlične rezultate u proizvodnji.
Prvo mesto u proizvodnji pšenice pripalo je Pavlu Nenadoviću iz sela Voganj koji je imao prosečan prinos 7,7 t/ha na ukupnoj površini oko 200 nektara,.
Zbog izuzetno dobrog roda dodeljene su tri nagrade za proizvodnju kukuruza. Prva nagrada pripala je Miloradu Kuljiću za postignutih 16t/ha sa hibridom AS54 , drugo mesto je osvojio Žarko Kobilarov iz Zmajeva koji je sejao Dekalbov hibrid DKC 4795 i ostvario prinos 15,5 t/ha , a treće je pripalo Branislavu Žunić koji je sejao Agrimax hibrid.
Rekorder u proizvodnji šećerne repe je Živan Jovanov koji je u saradnji sa Aviv Agrarom iz Pančeva postigao prosečan prinos preko 95t/ha.
Svi nagrađeni poljoprivrednici su dobili na poklon đubriva od Victoria Group i Agrounika.
Redakcija Agrobiznis magazina Radiši Radisavljeviću je poklonila mobilni telefon, a dobitnik se revanširao projnim brašnom i hladno ceđenim uljem iz sopstvene proizvodnje.
Program dodele nagrada uveličali su članovi ansambla KUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, a ovom prilikom snimljena je i poslednja emisja Znanje Imanje za ovu godinu koja će biti emitovana 21.12.2014. godine sa počekom u 11h na prvom prgogramu RTS-a.

Goran Đaković

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar