Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Aleksandra Vejnović, devojka za čistu 10-tku

Aleksandra Vejnović, devojka za čistu 10-tku

  • PDF

Stara latinska poslovica kaže da je “ne znati sramota, a učiti velika čast”. Fondacija “Slađana Đorđević” osnovana od strane roditelja Slađane Đorđević, Vesne i Dragana (1994. godine), možda je jedina u Republici Srbiji, koja u današnje vreme velikog odliva stručnjaka, lekara, farmaceuta, stomatologa, podstiče mlade ljude da budu dobri studenti i da svoje stečeno znanje upotrebe i unaprede u svojoj zemlji. Među laureatima, na 20-tu jubilarnu godišnjicu Fondacije „Slađana Đorđević“, našla se i Aleksandra Vejnović, koja je u avgustu ove godine završila studije medicine sa srednjom ocenom 10,00. Pošto Fondacija nagrađuje najbolje studente prve i završne godine medicine i stomatologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, Aleksandra Vejnović je bila nagrađena i pre šest godina, po završetku prve godine studija.

-Ovu nagradu su ustanovili ljudi koji su svesni koliko je važno podržati mlade ljude i koji znaju njihove potrebe. Po meni, a mislim da će se sa mnom složiti i moje kolege, najvažnije je mladom čoveku pružiti priliku da radi i da ono znanje koje je stekao tokom studija objedini sa praksom i oformi iskustvo koje će jednog dana prerasti u stručnost - rekla je tom prilikom Aleksandra Vejnović.
Po njenim rečima prilika za sticanje iskustva, mogućnost za preuzimanje određenih orgovornosti, premašuje umnogome materijalnu stranu nagrade, a upravo ova Fondacija to podržava. Aleksandra Vejnović trenutno stažira u ambulanti opšte medicine - Izvršno veće, Doma zdravlja Novi Sad uz dr Snežanu Stojić, koja nesebično deli svoje iskustvo i znanje sa njom. Radeći u realnim uslovima Aleksandra uviđa veliku potrebu za stručnim znanjem, a s druge strane poznata joj je i želja i volja mladih da rade. Problem je samo da im se to i dozvoli. Međutim, bez obzira na sjajne rezultate koje je Aleksandra postigla tokom studija, još nije dobila ni jedan poziv iz zemlje da nastavi usavršavanje ili nešto slično. Iako to opravdava time da će mogućnost polaganja stručnog ispita imati tek u martu naredne godine, poziv je već stigao iz Nemačke.
Za sada Aleksanda Vejnović razmišlja samo o tome da, ako bi otišla u inostranstvo, tamo provede odeđeni period u vidu nekog treninga, ali njena je želja da radi ovde. Osnovnim problemom smatra to što svršeni studenti medicine (i stomatologije), ne mogu da nađu načina da se u kratkom vremenskom roku po završetku studija zaposle, da rade ono što su izabrali i u čemu bi voleli da se dalje specijaliziraju. Govorići na skupu povodom dodela nagrada, taj problem istakla je i predsednica Fondacije, i gospođa Vesna Đorđević, potpredsednica AP Vojvodine, prof. dr Branislava Belić, dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Nikola Grujić, članice Upravnog odbora Fondacije „Slađana Đorđević“, prof. dr Milena Protić i prof. dr Nada Šljapić, što potvrđuje dubinu problema i njegovu opštost.
Za Aleksandru ova nagrada je podsticaj da se ono što je do sada rađeno nastavi, ali ono što ovu Fondaciju razlikuje od drugih je to što se trudi da omogući mladim ljudima da se snađu što se tiče posla, i što obezbeđuje neku vrstu stipendija za odlazak u inostranstvo na obuke i slično. Ona se zahvalila Fondaciji što im to omogućava, i otkrila svoje želje vezane za specijalizaciju ginekologije, jer kao ćerka Jasminke i Tihomira Vejnovića, istaknutih novosadskih ginekologa, želi da nastavi praksu svojih roditelja.
Nagradu Fondacije „Slađana Đorđević“ dobila je i Aleksandrina sestra posle izuzetnih rezultata na kraju prve godine studija medicine (10,00).
Da je „znanje moć“, rekao je još Frensis Bejkn, engleski filozof, pravnik i državnik na prelazu iz renesanse u moderno doba. Praksa nadležnih u našoj zemlji je da se prema znanju i izuzetnim rezultatima ponaša kao prema redovnoj pojavi, a ne izuzetku, a to jednostavno pogrešno.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com