Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Manifestacije Treći Manić Tisa 63 najbolji do sada

Treći Manić Tisa 63 najbolji do sada

  • PDF

Ono što su članovi Kluba prijatelja reke Tise „Tisa 63“ najavljivali – desilo se. Treće takmičenje u pecanju zimskog manića održano 12. i 13. decembra, bilo je spektakularno, najbolje do sada. Prvi put je bilo snega, drugi magle i vlage, a ovaj treću put, vikend kao „upisan“ dočekao je sve one koji su hteli da bude u Kampu ovog složnog društva, lociranom na desnoj obali reke Tise, neposredno iza brane. I ne samo da je lepo vreme poslužilo, već je bilo i takmičara više nego ikada, dobrog ulova više nego ikada, a o raspoloženju da i ne govorimo. Ono je uvek jako dobro, jer ribolovci su pre svega humanisti, zaljubljenici u svoj hobi i reku ljubavi – Tisu.

Vetar u leđa koje su organizatori dobili od brojnih sponzora, a pogotovo onaj dašak od strane opštine Novi Bečej, čiji su predstavnici na čelu sa predsednikom opštine, gospodinom Sašom Šućurovićem, bili svo vreme na manifestaciji, u svim njeniim delovima, ovoj manifestaciji dao je jednu novu dimenziju. Svi su se još jednom uverili da je ova manifestacija nebrušeni dijamant koji može da bude još mnogo, mnogo sjajniji.
Ne samo što je pozitivna energija članova Kluba prijatelja reke Tisa privukla brojne sponzore, opštinu Novi Bečej, već joj je dala jednu međunarodnu dimenziju, s obzirom da su na ovogodišnje takmičenje pristigli takmičari i prijatelji iz Mađarske, Hrvatske, Engleske, Nemačke, Slovačke, Italije, i naravno Srbije, koji su svi listom bili dobro raspoloženi i zadovoljni onim što su na obali reke Tise i u prelepom gradu Novom Bečeju doživeli. Svi su, takođe, obećali da će sledeće godine doći u još većem broju na druženje i ribolovačko nadmetanje.
I ovogodišnja manifestacija je imala nekoliko segmenata, svaki na svoj način zanimljiv. Petak 12. decembar je krenuo sa treningom, na kome je ulovljeno čak 10 manića, koji su sledećeg dana nakon svečanog otvaranja simbolično pušteni u reku. Sreću je imalo čak 6 takmičara, a nezvanični pobednik prvog dana, nazvan i šampionom treninga, je Slobodan Galić iz Kikinde, koji je upecao 4 manića teška ukupno 2,020 kg.
U večernjim časovima održane su kvalifikacije za Naj ribolovačku priču, a druženje je već prvog dana trajalo do jutarnjih časova. Dobar deo gostiju bio je smešten u novobečejskom hotelu Tiski cvet, po pristupačnim cenama, što se pokazalo kao jako dobro, a jedan deo učesnika boravio je u vikendicama u samom kampu.
Jutro glavnog dana, subote, 13. decembra, započelo je sa svinjokoljom. Spretni majstori začas su rastrandžirali polutke i sve redom, kao u starinska vremena prikazali znatiželjnim gostima, koji su imali prilike da i sami učestvuju u ovoj „akciji“, ali je najveći broj učesnika ipak sa neskrivenim zadovoljstvom pekao ražnjiće na više potpaljenih peći i logorskoj vatri. Topili su se čvarci, spremale kobasice, džigernjače, dve šunke su odvojene za sledeću godinu, a u kotlićima se kuvao paprikaš. Kao podsetnik da je iz ovog kampa potekla ideja za temerinski Bean festival, služio je pasulj koji je u kazanu skuvao majstor kulinarstva, Pera Perić. A o tome koliko je pasulj bio dobar, svedoči i činjenica da je začas pojeden, pa i da je bilo još dva kazana, nestao bi.
Svečanost otvaranja uveličalo je prisustvo gospodina Saše Šućurovića, predsednika opštine, istaknutog sportiste i čoveka koji je pokrenuo brojne manifestacije u najlepšem gradu na Tisi. Nije mnogo govorio, ali je istakao da je srećan što je Klub prijatelja reke Tise podario njegovom gradu jednu sjajnu manifestaciju, iza koje će on, njegova ekipa i opština Novi Bečej, ubuduće čvršće stajati i nastojati da je ne samo podrži finansijski, već i medijski, što će biti učinjeno već na predstojećem Sajmu turizma u februaru sledeće godine.
Za zabavni deo bio je zadužen Goran Podlipec Toša i dobošar Vladeta Sudarski, svaki sa svojim kozerijama, a mladi novobečejski perkusionisti udruženi u Ritam duše, inače učenici OŠ Josif Marinković, imali su svoju tačku, koju su nakon velikog aplauza prisutnih morali da ponove. Bilo su tu i dve bande, tambuuraška i trubačka, pa je taj deo manifestacije začas prošao. Priliku da pozdravi sve prisutne i poželi im da čuvaju reku, da budu ribolovci u pravom smislu te reči, imao je Vanja Grbić, istaknuti sportista i strastveni ribolovac.
Njegov sportski prijatelj, fudbaler Mladen Krstajić, ovogodišnji promoter manifestacije, nakon pozdravnog govora, simbolično je u reku Tisu pustio manića, a potom se sa svim drugim takmičarima uputio na svoje pecaroško mesto, koje je ove godine bilo na desnoj strani reke zbog visokog vodostaja.
Pecalo se od 15 do 20 časova, a ulova je bilo i drugog dana. Najteži ukupan ulov imao je Predrag Strikić iz Crvenka (1,22 kg), potom Rade Mitrović (0,82 kg), Čaba Černak (0,76 kg), Anamaria Pap i Rade Komazec (0,48kg), Ljubodrag Stefanović i Varo Zoltan ( 0,40 kg) i Jovica Šipka (0.36 kg). Primećujete da je među onima koji su imali sreću da ulove manića i Anamaria Pap iz Novog Bečeja, koja se na nagovor Olivere Olje Blažin, takođe učesnice ovog takmičenja, priključila ribolovačkoj ekipi i već „iz cuga“ imala više sreće nego 40-ak preostalih takmičara.
Ceremonija dodele nagrada održana u u hotelu Tiski cvet, koji je očigledno, pravo mesto za ovakvu jednu jedinstvenu manifestaciju. Po protokolu, goste su dečekali mladi Novobečejci u narodnim nošnjama, sa hlebom i solju, da bi potom, članovi Kulturno umetničkog društva Bećarac izveli splet igara iz Srbije i podigli sve goste na noge da zaigraju zajedničko kolo. Nastavljeno je muzikom sjajnog sastava Laki keš.
Organizatori nisu zaboravili trud i zalaganje svih onih bitnih ljudi koji su pomogli da ova manifestacija protekne u najboljem mogućem redu, pa su dodelili više nego zanimljive diplome. Tako je Draganu Šijanoviću uručen certifikat da je majstor Nacionalnog svinjokolja, Šandoru Erešu da je majstor za spravljanje jela iz Paorske peći, Arpad Olahu da je majstor Ribolovačke priče, Ljubodragu Stefanoviću sledovala je diploma za Najbolji pokušaj, Anamarii Pap za Prvog ulovljenog manića, Stevanu Mazinjaninu za Najbolji pokušaj, dok je Najudaljeniji takmičar bio Bojan Tešin iz Dratforda (Engleska). Tri gorepomenuta prvoplasirana takmičara, uz pehare, dobili su i vredne poklone u vidu ribolovačkog pribora.
Na kraju svečanosti, organizovana je tombola u kojoj su nagrade bile šunka od 7 kg (glavna) i druge u vidu ribolovačkog pribora, a sredstva su namenjena za otvaranje azila za zbrinjavanje pasa lutalica kojih ima dosta na obe strane obale Tise.
Sve u svemu, Dragan Vukotić, menadžer projekta, suorganizator - opština Novi Bečej, i brojni sponzori, predvođeni NIS Naftnom industrijom Srbije, mogu sa zadovoljstvom da konstatuju da je ova manifestacija već podignuta na najvišu lestvicu u kalendaru zimskih manifestacija, sa ozbiljnim potencijalom da u najskorije vreme stekne zapaženu međunarodnu reputaciju.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com