Fri02232018

Poslednja izmena:11:00:09 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Podrška strategiji i akcionom planu za razvoj i upravljanje turizmom na Fruškoj gori

Podrška strategiji i akcionom planu za razvoj i upravljanje turizmom na Fruškoj gori

  • PDF

Uzimajući u obzir činjenicu da je Nacionalni park Fruška gora prijemom u članstvo Europarc federacije i dobijanjem Evropske povelje održivog turizma prihvatio obaveze i prava koje iz navedenog statusa i dokumenata proističu, uključujuči poboljšanje međunarodnog imidža i usvajanje evropskih standarda u upravljanju zaštićenim područjima, subjekti turističke privrede Srbije – organizatori putovanja i posrednici, u potpunosti podržavaju i predlažu usvajanje Strategije održivog turizma područja Nacionalnog Parka Fruška Gora, sa akcionim planom od 2015-2019. godine.

Strategija održivog turizma Nacionalnog Parka Fruška Gora predstavlja najznačajniji razvojni korak za ovu instituciju i subjekte lokalne zajednice, u cilju konačnog povezivanja i zajedničkog rada na razvoju regiona kroz konkretne aktivnosti. Sprovođenje Strategije će omogućiti razvoj ljudskih resursa i kapaciteta radne snage i valorizaciju prirodnih, kulturnih i istorijskih vrednosti u cilju u društveno-ekonomskog razvoja regiona Fruške Gore, njenu prepoznatljivost na turističkom tržištu kao tražene turističke destinacije, sa zajedničkim ciljem očuvanja prirode, održivog korišćenja prirodnih resursa i merljivim rezultatima održivog turizma.
Pozivamo turističke i privredne subjekte u Srbiji, posebno dobavljače roba i usluga koji gravitiraju području Fruške Gore (proizvođače tradicionalnih proizvoda, suvenira i vina, pružaoce smeštaja i ishrane), zvaničnike iz oblasti turizma, predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora opština Bačka Palanka, Beočin, Sremski Karlovci, Novi Sad i Inđija, predstavnike medija, da se pridruže predlogu turističke industrije i partnerskim proaktivnim pristupom, direktno ili indirektno, podrže i primenjuju Strategiju održivog turizma područja Nacionalnog Parka Fruška Gora.
U rezimeu Strategije odrzivog turizma ovog Nacionalnog Parka stoji da je Fruška gora jedna od dve ostrvske planine u severnom delu Republike Srbije – Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, da je deo teritorije planine proglašen je nacionalnim parkom zbog očuvanja prirodnih i kulturnih vrednosti. Raznovrstan pejzaž, brdoviti predeli, skrivene doline i guste šume, brojni potoci, mnogobrojne biljne i životinjske vrste, tradicionalna ruralna naselja, učinili su da Fruška gora postane prvi nacionalni park u Srbiji. Pa i pored svih resursa kojim raspolaže Fruška gora, turizam nije doživeo punu ekspanziju i nije od ključnog značaja za socio-ekonomsku dobrobit područja.
Ova strategija i akcioni plan pružaju okvir za razvoj i upravljanje turizmom na Fruškoj gori, oblasti izuzetne prirodne lepote. Ona se bazira na principima održivosti koji uzimaju u obzir potrebu da se sačuva prostor i okruženje i njene posebne funkcije i da se održi kvalitet života lokalnih zajednica.
U razvoj ove strategije uključeni su brojni akteri iz turizma i srodnih delatnosti, data je detaljna procena Fruške gore i njenih turističkih resursa, potreba i mogućnosti, sa namerom razvoja turizma u održivim okvirima, zaštitom životne sredine i interesom lokalnog stanovništva. Strategija održivog turizma na Fruškoj gori u saglasnosti je sa lokalnim i nacionalnim dokumentima koji se odnose na datu oblast. Takođe, usaglašena je i sa principima Evropske Povelje za održivi turizam u zaštićenim područjima (European charter of sustainable tourism).
Pre izrade strategije, JP „Nacionalni park Fruška gora“ zajedno sa turističkim akterima osnovao je „Forum partnera za razvoj turizma“ gde su definisane smernice za razvoj strategije održivog turizma: da Fruška gora bude priznat kao primer održivog turizma; da posetioci steknu veću svest i razumevanje i poštovanje, u prirodnom, kulturnom, istorijskom i izgrađenom okruženju;
da turizam napravi pozitivan i održiv doprinos lokalnoj privredi iokruženju; da se unapredi „turistička industrija“; da se turizmom mora upravljati na način koji obezbeđuje kvalitetno iskustvo za posetioce, dok minimizira uticaj na životnu sredinu i lokalnu zajednicu i da se za razvoj održivog turizma i upravljanje turizmom na nivou koji se želi postići, mora funkcionisati kroz partnerski pristup sa svim ključnim akterima, koji će neposredno ili posredno biti uključeni u donošenje odluka i sprovođenje procesa.
Formiranje „Foruma partnera za razvoj turizma“ je dobar početak za jačanje i formalizovanje, kao i dalje razvijanje i proširivanje privatnog i javnog partnerstva. Što se tiče sredstava za ispunjenje akcionog plana, mnogi aspekti plana mogu biti realizovani korišćenjem postojećih resursa. „Veći“ obim poslova (realizaciju nekih strateških ciljeva) zavisiće od budućih ekonomskih kretanja, koji u nekim segmentima mogu biti rešeni dobrom koordinacijom privatnog i javnog sektora, kao i međunarodnim donacijama (projektima).
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar